fbpx

Αγανακτισμένος πατέρας ξεσπά: Η πρώην σύζυγος αλλάζει συντρόφους και σπίτια και κάνει ζημιά στο παιδί!

ADVERTISEMENT

Με αφορμή αυτή την ιστορία  “Απαιτώ να δω το παιδί μου! | Singleparent.gr
https://singleparent.gr/empeiries/exomologiseis/apaito-na-do-to-paidi-moy”
και επειδή βρίσκομαι σε παρόμοια κατάσταση. … θέλω να ρωτήσω τι μπορώ να κάνω;

Σε 1.5 χρόνο, η πρώην σύζυγος έχει αλλάξει 3 σπίτια έχει γνωρίσει στην κόρη μας ήδη 2 συντρόφους (απ όσο εγώ γνωρίζω) και ετοιμάζεται πάλι να μετακομίσει χωρίς να ξέρω τίποτα. Και από την 3.5 χρονών κόρη μου έμαθα ότι τις μέρες που δεν πήγε στο βρεφικό σταθμό έκανε βόλτες σε άλλους σταθμούς και της είπε ότι επειδή μεγάλωσε θα την πάει σε άλλο μεγαλύτερο σχολείο μετά από δύο μήνες αφού άρχισε η σχολική χρονιά.


ADVERTISEMENT

Μετά από πολύ υπομονή όταν είμαστε παντρεμένοι και προσπάθειες να κρατήσω το γάμο μου με ξεπληρωσε με κέρατο και πληθώρα ψεμμάτων με σύμμαχο την μάνα της σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής μου (η μητέρα μου είχε διακομιστει στο εξωτερικό για διπλή μεταμόσχευση).

Δεν έχω καταφέρει να βρω ούτε το δίκιο μου ούτε να εξασφαλισω τη σωματική και ψυχική υγεία της κόρης μου και τώρα λόγω της εργασίας μου μετακομιζοντας δεν θα μπορώ να την βλέπω ούτε εγώ ούτε τα ξαδέρφια της 10 και 12 χρονών τα οποία είναι πολύ κοντά.

Θέλω νομική συμβουλή γιατί απλά η όλη κατάσταση είναι παράλογη. Όταν οι δασκάλες στον παιδικό σταθμό σήμερα μου είπαν αυτό που έλεγε το παιδί. .. ότι η μαμά θα την πάει σε πιο μεγάλο σχολείο. … και μου λέγανε ακόμα. .. μα καλά το παιδί της δεν το σκέφτεται καθολου;;;


ADVERTISEMENT

Είναι παράλογο που στην Ελλάδα περιμένουμε το αποτέλεσμα για να πράξουμε και δεν ασχολείται κάνεις με την αιτία. .. με την ουσία του προβλήματος.

Θέλω να σας πω κάτι ακόμα. … το παιδί το πηγαίνει σε “παιδοψυχολογο” (ενώ στην πραγματικότητα, ψυχολόγο χρειάζεται αυτή!).

Πήγα στο κέντρο στην παιδοψυχολογο και εκνευριστηκα γιατί. … δεν την ενδιεφερε το ότι η μητέρα αλλάζει συντρόφους και σπίτια χωρίς να έχει τίποτα σταθερό στην καθημερινοτητα του το παιδι αλλά την ενδιέφερε μόνο να πηγαίνει το παιδί εκεί για ψυχολογική υποστήριξη!  Της είπα ότι αυτό είναι φαύλος κύκλος. Θα έρχεται το παιδί εδώ και μόλις φεύγει θα ζει πάλι σε άστατο περιβάλλον με αποτέλεσμα κανένα ….και η απάντηση της ότι δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο!

Συγνώμη αλλά τα παιδιά δεν χρειάζονται ψυχολόγους αλλά γονείς που θα είναι σωστοί και δεν θα περνάνε τα βιώματά τους στα παιδιά!

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας… απλά είμαι ένας αγανακτισμενος πατέρας που δεν μπορώ να βρω λύση.

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 

Η γονική μέριμνα του ανηλίκου τέκνου είναι, εκ του νόμου, καθήκον και δικαίωμα των γονέων, οι οποίοι την ασκούν από κοινού. Η γονική μέριμνα περιλαμβάνει την επιμέλεια, την διοίκηση της περιουσίας και την εκπροσώπηση του παιδιού σε κάθε υπόθεση ή δικαιοπραξία ή δίκη, που αφορούν το πρόσωπο ή την περιουσία του τέκνου. Σε περίπτωση διαφωνίας ή διακοπής της έγγαμης συμβίωσης ή διαζυγίου των γονέων, το δικαστήριο αποφασίζει ποιος θα ασκεί την γονική μέριμνα, λαμβάνοντας υπόψη πρωτίστως το συμφέρον του ανήλικου τέκνου, όπως ορίζουν ρητά τα άρθρα 1512-1514 του Αστικού Κώδικα.

Βάσει των ισχυρισμών σας, πιθανολογούμε ότι υπάρχει δικαστική απόφαση που ανέθεσε προσωρινά την επιμέλεια στην μητέρα του ανήλικου τέκνου σας και προσδιόρισε τις ημέρες και ώρες, κατά τις οποίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το παιδί σας.

Αν ισχύουν όντως οι σκέψεις αυτές και η μητέρα του παιδιού σάς εμποδίζει να επισκέπτεστε/βλέπετε το παιδί σας, μπορείτε να υποβάλετε μήνυση σε βάρος της για παραβίαση όρου δικαστικής απόφασης, ποινικό αδίκημα που επισύρει την ποινή της φυλάκισης, κατά το άρθρο 232Α του Ποινικού Κώδικα.

Επιπλέον, μπορείτε να ασκήσετε αγωγή λόγω μεταβολής των πραγματικών περιστατικών, ζητώντας την ανάθεση της επιμέλειας του τέκνου σε εσάς, αναφερόμενος και αποδεικνύοντας τις συνθήκες ζωής του παιδιού και την επίπτωση που έχει η κακή άσκηση της επιμέλειας στην ψυχολογία του παιδιού σας. Προφανώς και η μητέρα αναγνωρίζει – έστω και έμμεσα – ότι το παιδί σας έχει κάποιο πρόβλημα, εφόσον επισκέπτονται παιδοψυχολόγο.

Αν δεν υπάρχει ήδη δικαστική απόφαση που ρυθμίζει την επιμέλεια του τέκνου σας, τον τόπο διαμονής του και την επικοινωνία του με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει, μπορείτε να υποβάλετε καταρχήν ασφαλιστικά μέτρα και μετέπειτα αγωγή, ώστε να προσδιορισθεί από το δικαστήριο ποιός από τους γονείς θα έχει την επιμέλεια του ανήλικου τέκνου.

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος
Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

 Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ