fbpx

Η πρώην γυναίκα μου έχει καρκίνο και μου έχει κάνει αγωγή για διατροφή. Αν μου οφείλει χρήματα, μπορεί να μπει στη φυλακή;

| 30 Ιανουαρίου 2017
ADVERTISEMENT

Είμαι χωρισμένος εδώ και έξι χρόνια. Η πρώην γυναίκα μου, έχει καρκίνο και μου έχει κάνει αγωγή για διατροφή, η οποία ανέρχεται στα 300 ευρώ. Έχω μια κόρη 32 ετών. Όταν μου φέρανε την απόφαση, μαζί ήταν και μια αγωγή για διατροφή, η οποία θα γίνει το Φεβρουάριο του 2019. Είναι σωστό αυτό μετά την παρέλευση της διετίας; Πληρώνω διατροφή μετά από απόφαση ενός δικαστή, όπου πάρθηκε σε ένα γραφείο τον Οκτώβριο του 2016, και μετά από δύο μήνες έγινε το δικαστήριο. Από πότε λαμβάνεται υπόψιν η διετία; Εάν μου χρωστάει χρήματα εκτός από την κατάσχεση περιουσίας, μπορεί να πάει και φυλακή; Σας ευχαριστώ.

 Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 


ADVERTISEMENT

Χαίρετε. Λαμβανομένων υπόψη των πραγματικών περιστατικών που εκθέτετε, συμπεραίνουμε ότι η πρώην σύζυγος σας κατέθεσε αγωγή εναντίον σας, με δικάσιμο, όπως αναφέρετε, το Φεβρουάριο του έτους 2019, με αίτημα τον καθορισμό ποσού διατροφής που επιθυμεί να της καταβάλετε. 

Σύμφωνα με τη ρητή διάταξη του άρθρου 1442 του Αστικού Κώδικα, η πρώην σύζυγος σας δικαιούται να αξιώσει από εσάς διατροφή μετά τη λύση του γάμου σας, εφόσον κατά την έκδοση του διαζυγίου βρίσκεται σε ηλικία ή σε κατάσταση υγείας που δεν της επιτρέπει να αρχίσει ή να συνεχίσει την άσκηση κατάλληλου επαγγέλματος, προκειμένου να εξασφαλίσει από αυτό τη διατροφή της. 

Βέβαια, το δικαστήριο αποφασίζει την επιδίκαση διατροφής στο δικαιούχο – πρώην σύζυγο πάντα σε συνάρτηση με το ύψος των εισοδημάτων, την περιουσία και τις λοιπές υποχρεώσεις του υπόχρεου σε διατροφή, συνεκτιμώντας την εν γένει πραγματική δυνατότητα καταβολής διατροφής, χωρίς όμως να διακινδυνεύσει τη δική του διατροφή, βάσει των άρθρων 1443 και 1487 του Αστικού Κώδικα. Αν δεν συντρέχουν οι ανωτέρω όροι, δεν νοείται και υποχρέωση διατροφής. 


ADVERTISEMENT

Πρέπει να επισημάνουμε ότι το δικαίωμα διατροφής της πρώην συζύγου σας διατηρείται και στην περίπτωση που μεταβλήθηκαν οι όροι της διατροφής, όπως είχαν προσδιορισθεί με την προηγούμενη δικαστική απόφαση, με την οποία και υποχρεωθήκατε σε καταβολή διατροφής ποσού 300 ευρώ. Σημειωτέον ότι η απόφαση αυτή είχε, προφανώς, ορίσει την καταβολή του ποσού αυτού για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κατά πάγια δικαστηριακή πρακτική. Εάν λοιπόν, εντός αυτού του διαστήματος, επήλθε ουσιώδης μεταβολή των συνθηκών (λ.χ. επιδείνωση της κατάστασης υγείας της δικαιούχου διατροφής) μετά την έκδοση της απόφασης, η πρώην σύζυγος σας ή εσείς (αν π.χ. τα εισοδήματά σας πλέον δεν επαρκούν για να καλύπτετε και τη δική σας διατροφή και της πρώην συζύγου σας), μπορείτε να ζητήσετε τη μεταρρύθμιση της ανωτέρω απόφασης, όπως άλλωστε ορίζουν τα άρθρα 1443, 1494 του Αστικού Κώδικα και 334 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Από την άλλη πλευρά, η παρέλευση του διαστήματος ισχύος της προηγουμένης δικαστικής απόφασης δεν σημαίνει ότι η πρώην σύζυγος σας χάνει οριστικά το δικαίωμα να απαιτήσει διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν μεσολάβησε μια χρονική περίοδος από την, ορισθείσα από το δικαστήριο, 2ετή ή μεγαλύτερη ισχύ του όρου περί καταβολής διατροφής από την πλευρά σας, η πρώην σύζυγος σας μπορεί να θεμελιώσει δικαίωμα διατροφής και να επιδιώξει τη δικαστική ικανοποίηση του, ειδικά όταν, βάσει και των ισχυρισμών σας, η επιβάρυνση της υγείας της αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την, εκ μέρους της, κάλυψη των πρωταρχικών βιοτικών της αναγκών (μεταξύ άλλων, ειδική διατροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τακτική ιατρική παρακολούθηση από εξειδικευμένους ιατρούς, ιατρικές εξετάσεις για την πορεία της ασθένειας). Εξάλλου, η μεταγαμιαία διατροφή έχει ηθικό χαρακτήρα και όχι τιμωρητικό, ή αποζημιωτικό. 

Ο δικαστής καλείται να προσμετρήσει τις συνθήκες ζωής και τις νέες προϋποθέσεις διατροφής της πρώην συζύγου σας, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί κατά τον κρίσιμο χρόνο άσκησης της αγωγής της, όχι σε προγενέστερο χρόνο. Κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 1493 του Αστικού Κώδικα, το μέτρο της διατροφής οριοθετείται με άξονα τις πραγματικές ανάγκες του δικαιούχου, όπως αυτές προκύπτουν από τις συνθήκες ζωής του (ανάλογη διατροφή). Η διατροφή περιλαμβάνει όλα όσα είναι αναγκαία για τη συντήρηση του δικαιούχου, τα έξοδα διατροφής, καθώς και την επαγγελματική και εν γένει εκπαίδευση του. Ο δικαστής θα εξετάσει επίσης εάν η εισοδηματική σας κατάσταση και μέχρι ποιο ποσό είναι σε θέση να καλύψει τα έξοδα διαβίωσης της πρώην συζύγου σας. Αν η κάλυψη των εξόδων διαβίωσης του δικαιούχου δεν είναι δυνατή εκ μέρους του υποχρέου, ο δικαιούχος θα λάβει μειωμένη διατροφή. 

Εκτός αυτού, ο νομοθέτης προβλέπει στο άρθρο 1444 ΑΚ ότι αν ο δικαιούχος είναι υπαίτιος του διαζυγίου, η διατροφή μπορεί ακόμη να αποκλειστεί ή να περιοριστεί. Δηλαδή η υπαιτιότητα αποτελεί λόγω αποκλεισμού ή περιορισμού της διατροφής μετά το διαζύγιο. Κατά συνέπεια, το δικαστήριο, αφού διερευνήσει το σύνολο των πραγματικών περιστατικών, τους πραγματικούς ισχυρισμούς των διαδίκων, σε συνδυασμό και με τα προσκομισθέντα αποδεικτικά μέσα, θα αποφανθεί υπέρ ή κατά του αιτήματος καταβολής διατροφής. 

Αναφορικά με το τελευταίο ερώτημά σας, δεν διευκρινίζετε τον λόγο, το ύψος και τα πραγματικά περιστατικά αναφορικά με τις οφειλές της συζύγου σας, ώστε να σας απαντήσω. 

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος
Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

 Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ