fbpx

Η κόρη μου δεν θέλει να κοιμάται σπίτι μου γιατί λέει ότι παθαίνει κρίσεις πανικού. Πως να κινηθώ;

| 26 Αυγούστου 2016
ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας, είμαι χωρισμένος εδώ και 11 χρόνια και με την πρώην σύζυγό μου έχουμε μία κόρη 12 ετών. Μετά το διαζύγιο ξαναπαντρεύτηκα, και έχω άλλα 2 παιδάκια, ένα αγόρι 7 ετών και μια κόρη 5 ετών.

Απο το προηγούμενο καλοκαίρι και αναίτια, η μεγάλη μου κόρη, αρνείται να κοιμηθεί στο σπίτι μας, διότι ισχυρίζεται πως παθαίνει κρίση πανικού. ‘Εχω προσπαθήσει χωρίς να την πιέσω να έρθει να δοκιμάσουμε αλλά αρνείται. Το αποτέλεσμα είναι, πως δεν την βλέπω καθόλου διότι έχει σχολικές και εξωσχολικές υποχρεώσεις, και ειδικά το καλοκαίρι δεν τη βλέπω σχεδόν καθόλου, ή έστω για 2 – 3 ώρες κάποιες καθημερινές. Δυστυχώς η πρώην συζυγός μου αρνείται να μιλήσει στο παιδί και δεν βοηθάει, ενώ της είπα να πάμε το παιδί σε παιδοψυχολόγο για να δούμε τι συμβαίνει και άλλαξε ξαφνικά η στάση της.


ADVERTISEMENT

Μέχρι πέρσι το παιδί μου κοιμόταν κανονικά κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο, και το καλοκαίρι 1 εβδομάδα στις διακοπές μας. Το Πάσχα που μας πέρασε την έπαιρνα κάθε πρωί απο τη μητέρα της και την επέστρεφα κάθε βράδυ. Μπορείτε να μου πείτε τι μπορώ να κάνω μέσω της νομικής οδού; Δυστυχώς με την πρώην σύζυγο οι σχέσεις μας παραμένουν πολύ άσχημες και δεν υπάρχει η διάθεση για επικοινωνία απο την πλευρά της. Με φοβίζει που η κόρη μου αποξενώνεται απο εμένα και τα αδέρφια της και δεν ξέρω πως να αντιδράσω λόγω της εφηβείας της.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 


ADVERTISEMENT

Θεωρώ ως δεδομένο ότι έχει ήδη εκδοθεί δικαστική απόφαση, που ορίζει συγκεκριμένες ημέρες και ώρες επικοινωνίας με το τέκνο σας. Η απόφαση αυτή, καταρχάς, σε περίπτωση μεταβολής των πραγματικών περιστατικών, θα μπορούσε να αναπροσαρμοσθεί, ώστε να έχετε περισσότερο ίσως χρόνο – σε εβδομαδιαία αρχικά βάση – με το τέκνο σας, προσαρμοσμένο στις νέες μαθητικές υποχρεώσεις του. Είναι αυτονόητο ότι το παιδί δεν μπορεί να αισθανθεί αυτομάτως οικεία με έναν γονέα που συναντά 2-3 φορές τον χρόνο.

Περαιτέρω, σε περίπτωση που ο γονέας, στον οποίο έχει ανατεθεί η επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου (εν προκειμένω η πρώην σύζυγος), παρεμποδίζει ή δεν επιτρέπει με οποιονδήποτε τρόπο την επικοινωνία σας, αυτό συνιστά παράβαση δικαστικής απόφασης και με την υποβολή μήνυσης απειλούνται σε βάρος του ποινές φυλάκισης.

Συνεπώς, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε, μέσω της νομικής οδού, αυτή τη δυνατότητα ως τρόπο πίεσης προς την πρώην σύζυγο, την επόμενη φορά που η ανήλικη δεν θα εμφανισθεί κατά την ημέρα που ορίζεται στη δικαστική απόφαση. Θεωρώ, όμως, πως στην περίπτωσή σας το πρόβλημα δεν είναι αμιγώς νομικό, αλλά έγκειται στην απομάκρυνση σας με την κόρη σας, που σε συνδυασμό με τις ψυχολογικές διακυμάνσεις ενός εφήβου, έχει διαταράξει τις σχέσεις σας.

Ακόμη και το γεγονός ότι έχετε δημιουργήσει νέα οικογένεια μπορεί να έχει επηρεάσει, σε βάθος χρόνου, τη διάθεση της να νιώσει μέρος αυτής. Εφόσον η πρόταση σας για παιδοψυχολόγο δεν έγινε δεκτή, ίσως θα πρέπει εσείς να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό, ο οποίος θα σας κατευθύνει σχετικά με την τρόπο προσέγγισης της θυγατέρας σας, και την βέλτιστη προσπάθεια αποκατάστασης των μεταξύ σας σχέσεων.

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος
Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/
Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

 

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ