Η καθηγήτρια αδίκησε τη κόρη μου και όταν ζητήσαμε να τη δούμε, μας έβρισε. Πώς να κινηθούμε;

0

Έχουμε σοβαρό πρόβλημα με την καθηγήτρια πληροφορικής, στο γυμνάσιο της κόρης μου. Η κόρη μου είναι μια πολύ καλή μαθήτρια (19.2) αλλά στο τετράμηνο, η εν λόγω καθηγήτρια της έβαλε 15. Στο μάθημα ήταν άψογη, προφορικά την βαθμολόγησε 20 ενώπιον της τάξης, γραπτά δεν έκαναν και η μικρή έχει εξαιρετικό ήθος (όλοι στο σχολείο δάσκαλοι και μαθητές την υπεραγαπούν) . Όταν ρώτησε το παιδί μέσα στην τάξη γιατί αυτός ο βαθμός, της είπε για 5 άξιζες και για να μην σε αφήσω σου έβαλα 15. Το παιδί περίλυπο, επέστρεψε και από τότε κλαίει και είναι θλιμμένο. Δεν θέλει να πάει δε στο μάθημά της.

Εμείς ως γονείς πήγαμε με το σύζυγο να ρωτήσουμε γιατί όλο αυτό, και μας ενημέρωσαν στο σχολείο ότι και άλλοι γονείς έχουν παρόμοιο πρόβλημα. Όταν ζητήσαμε να την δούμε κατά το διάλειμμα στην τάξη και μετά από άδεια του διευθυντή μας έβγαλε έξω,  λέγοντας ότι ήταν απασχολημένη. Στο γραφείο του γυμνασιάρχη αργότερα, μας περιέλουσε με φωνές και βρισιές τύπου «είστε ψεύτες» δεν σας έδιωξα ποτέ.

Ο γυμνασιάρχης έχοντας αντιμετωπίσει ξανά το θέμα παρενέβη, και στο τέλος διαξιφίστηκε και με αυτόν πολύ έντονα. Τέλος μπροστά του ζητήσαμε να ενημερωθουμε για την επίδοση του παιδιού, και τότε άρχισε να φωνάζει και να μας λέει ότι με ψεύτες δεν μιλάω, και πως με τέτοιες συνθήκες δεν έχω να σας πω τίποτα. Μάταια της ζήτησα δύο τρεις φορές ακόμη να μου πει για το παιδί, πήρε τα πραγματά της και αποχώρησε από το γραφείο του διευθυντή φωνάζοντας.

Η στάση της και στην τάξη και σε εμάς, είναι αναρμοστη. Έχει φερθεί και άλλες φορές έτσι. Όμως εμείς ενδιαφερόμαστε για το τι πρέπει να κάνουμε, και πώς μπορούμε να διαφυλάξουμε το παιδί μας. Μας φέρθηκε προσβλητικά και είναι εξαιρετικά κακό παράδειγμα για τα παιδιά μας. Παρακαλώ πείτε μας που να απευθυνθούμε και τι να κάνουμε. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 

Δεδομένης της δημιουργηθείσας κατάστασης που μας περιγράφετε, η οποία έχει καταστεί αφόρητη και εξαιρετικά ψυχοφθόρα – όπως διαπιστώνουμε από τα λεγόμενα σας- τόσο για την κόρη σας όσο και για εσάς, έχετε προφανώς εξαντλήσει κάθε πρόσφορο μέσο ουσιαστικής επικοινωνίας τόσο με τη συγκεκριμένη καθηγήτρια πληροφορικής όσο και με τον Διευθυντή του σχολείου, προκειμένου να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα της άδικης, από ό,τι αναφέρετε, βαθμολογίας του παιδιού σας. Η εν λόγω καθηγήτρια, ούσα εκπαιδευτικός, οφείλει να είναι προσιτή και διαθέσιμη, σε καθορισμένες ημέρες και ώρες υποδοχής και ακρόασης των γονέων, κατά το σχολικό πρόγραμμα. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται ο επιθυμητός στόχος: ο εκάστοτε καθηγητής αφιερώνει ενδεδειγμένο χρόνο για γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο με τους γονείς των μαθητών του, αναφορικά με τις επιδόσεις καθώς και την εν γένει συμπεριφορά των τελευταίων εντός και εκτός σχολικής αίθουσας. Όπως προβλέπεται ρητά και στην Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Φ/353/1/324/105657/Δ1/08-10-2002 ΥΠ.Ε.Π.Θ. ΦΕΚ 1340 τ.Β΄16-10-2002 «Καθορισμός των ειδικότερων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων των προϊσταμένων των περιφερειακών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των διευθυντών και υποδιευθυντών των σχολικών μονάδων και ΣΕΚ και των συλλόγων των διδασκόντων», το άρθρο 36 παρ. 9,13,16 ορίζει, μεταξύ των κύριων καθηκόντων των διδασκόντων-καθηγητών, την υποχρέωση να μεριμνούν για την δημιουργία κλίματος αρμονικής συνεργασίας και αμφίδρομης επικοινωνίας με τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, ενημερώνοντας τους για την φοίτηση, τη διαγωγή και την επίδοση των παιδιών τους. Παράλληλα, οι καθηγητές πρέπει να προβαίνουν σε κατάλληλες παιδαγωγικές ενέργειες, ώστε να αντιμετωπισθούν ενδεχόμενα προβλήματα, και σε συνδυασμό με την συνεργασία τους με τον Διευθυντή, να διευθετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οποιαδήποτε ζητήματα που τυχόν ανακύπτουν με αφορμή την σχέση εκπαιδευτικού – μαθητή. Με βάση τα ανωτέρω, σας συνιστούμε να απευθυνθείτε άμεσα στον, αρμόδιο για την επίλυση πάσης φύσης εκπαιδευτικών θεμάτων, Προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού σας, να συζητήσετε μαζί του την αδυναμία συνεννόησης σας με την συγκεκριμένη καθηγήτρια, την αναζήτηση αποτελεσματικού τρόπου εξομάλυνσης της ήδη δυσάρεστης υφιστάμενης κατάστασης, εξετάζοντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο απλής επίπληξης της καθηγήτριας ή την ύπαρξη ανάγκης κίνησης πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος της, συνεκτιμώντας φυσικά το σύνολο των πραγματικών περιστατικών. Απαραίτητη, βέβαια, προϋπόθεση είναι να στοιχειοθετείται πειθαρχικό παράπτωμα.

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος
Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

 Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!