fbpx

Η γυναίκα μου αρνείται να έρθει στο μέρος που μένω. Έχω νομικά εγκαταλείψει την οικογένεια μου;

| 29 Σεπτεμβρίου 2016
ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας, αλλάζουμε σπίτι για λίγο μαζί με τη γυναίκα μου, μετά από τη γέννα του μωρού, για να μάθει να το φροντίζει και να περάσει ο χειμώνας. Το μωρό γεννήθηκε Νοεμβρίου του 2015 . Tαυτόχρονα περνούσα προβλήματα υγείας του πατέρα μου και γύριζα στο προσωρινό μας σπίτι (της πεθεράς μου) το βράδυ γιατί περιποιoύμουν και τον κατάκοιτο πατέρα μου. Μετά από 6 μήνες συμβίωσης με την πεθερά μου και τον πεθερό μου, ζήτησα από τη γυναίκα μου τέλος Απριλίου, να πάμε πάλι στο μέρος που μέναμε πρίν τρία χρόνια  μόνοι μας. Εκείνη δεν δέχτηκε και εγώ έφυγα από το προσωρινό σπίτι της πεθεράς μου. Το σπίτι στο μέρος εκείνο ξενοικιάστηκε, διότι είχαμε σκοπό να πάμε σε μεγαλύτερο. Αυτό έγινε το Μάρτιο του 2016 . Από τότε έχω μηνύματα που απευθύνονται στη γυναίκα μου να έρθει να βρούμε σπίτι στη περιοχή εκείνη. ‘Εχω εγκαταλείψει την οικογένεια μου;

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με το άρθρο 1386 του Αστικού Κώδικα, ο γάμος παράγει για τους συζύγους αμοιβαία υποχρέωση για συμβίωση, εφόσον η σχετική αξίωση δεν αποτελεί κατάχρηση δικαιώματος. Η υποχρέωση για συμβίωση σημαίνει συνοίκηση στην ίδια οικία και συγχρόνως βούληση των συζύγων να συμβιώνουν ως σύζυγοι. Η παραβίαση της υποχρέωσης αυτής, δηλαδή η διακοπή της συμβίωσης από τον ένα σύζυγο, χωρίς εύλογη αιτία, συνιστά εγκατάλειψη.

Ως εγκατάλειψη νοείται η αποπομπή του άλλου συζύγου από την συζυγική οικία με τη χρήση βίας, η αυτόβουλη αποχώρηση του ενός συζύγου από την οικογενειακή στέγη (χωρίς εύλογη αιτία), η άρνηση ουσιαστικής συμβίωσης παρά την εξακολούθηση της συστέγασης (π.χ να ζούνε οι σύζυγοι στο ίδιο σπίτι αλλά να μην μιλάνε, να τρώνε ξεχωριστά, να κοιμούνται σε ξεχωριστά δωμάτια). Η διάρκεια της εγκατάλειψης είναι αδιάφορη, σε περίπτωση όμως που ξεπεράσει τα δύο χρόνια, θεμελιώνει αμάχητο τεκμήριο ισχυρού κλονισμού του γάμου, κατά το άρθρο 1439 του Αστικού Κώδικα.

Από τα λεγόμενά σας δεν μπορώ να κρίνω με απόλυτο τρόπο αν η πράξη σας συνιστά εγκατάλειψη της συζυγικής εστίας, καθώς αυτό αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων. Η οικειοθελής σας αποχώρηση από την προσωρινή, έστω, διαμονή της οικογένειάς σας, δηλαδή από το σπίτι της πεθεράς σας, σε συνδυασμό με άλλες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εγκατάλειψη.


ADVERTISEMENT

Εάν δεν επιθυμείτε να αντιμετωπιστείτε ως εγκαταλείψας αδικαιολογήτως την συζυγική στέγη, θα ήταν ωφέλιμο να συζητήσετε ξανά μαζί με τη σύζυγό σας σε ήρεμο κλίμα ποιά θα είναι η κοινή σας κατοικία, προκειμένου να καταλήξετε σε μία συμφέρουσα για το ανήλικο τέκνο σας λύση. Διαφορετικά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα δικηγόρο και να κοινοποιήσετε στη σύζυγό σας εξώδικη Δήλωση, στην οποία θα γνωστοποιείτε την διεύθυνση της νέας κατοικίας σας, καθώς και τον λόγο για τον οποίο διασπάσατε την έγγαμη συμβίωση, ώστε να μετριάσετε τις συνέπειες της αποχώρησής σας.

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος
Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ