fbpx

Ενδοοικογενειακή βία: Νομική διαδικασία και ποινικές κυρώσεις

| 7 Μαΐου 2014
ADVERTISEMENT

Κύρια έκφανση της ενδοοικογενειακής βίας αποτελεί η βία (σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική) μεταξύ των συζύγων. Επίσης παρατηρούνται εκδηλώσεις βίας από τα τέκνα προς τους γονείς αλλά και προς τους ηλικιωμένους ανθρώπους μιας οικογένειας.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έξαρση του φαινομένου καθώς πολλαπλασιάζονται συνεχώς τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας στην κοινωνία μας.


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με έρευνα που έχει διεξαχθεί σε θύτες και θύματα ενδοοικογενειακής βίας, παρατηρείται ότι η βία δεν γνωρίζει μορφωτικό και κοινωνικό επίπεδο αφού οι ανωτέρω προέρχονται από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ήτοι από δημοτικό μέχρι ανώτατη πανεπιστημιακή εκπαίδευση καθώς και από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Η αλήθεια είναι ότι για την εκδήλωση αυτή ευθύνεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό και η οικονομική κρίση η οποία έχει ξεσπάσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια περίπου και έχει οδηγήσει στην οικονομική και ηθική κατάπτωση εκατομμύρια ανθρώπους. Η ανεργία και υπερχρέωση των νοικοκυριών μεταξύ άλλων αλλά και η αμοιβαία πολλές φορές έλλειψη κατανόησης για την δύσκολη αυτή κατάσταση, οδηγεί συχνά πλέον τις οικογένειες σε έντονες μεταξύ των μελών αυτών εκδηλώσεις κρουσμάτων βίας με συνέπεια την επίλυση πλέον των διαφορών αυτών στα δικαστήρια.

Ο νομοθέτης αναγνωρίζοντας την ανάγκη ειδικής πλέον αντιμετώπισης του φαινομένου βίας μεταξύ των μελών μιας οικογένειας θέσπισε το Νόμο 3500/2006.


ADVERTISEMENT

Ο ανωτέρω Νόμος έχει ήδη βάλει γερά θεμέλια για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας που παρατηρούνται καθημερινώς στο σπίτι του διπλανού μας ή ακόμα και μέσα στο δικό μας.

Απόρρητο διαδικασίας
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον ανωτέρω νόμο, σε περίπτωση διάπραξης του εγκλήματος της ενδοοικογενειακής βίας, οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές που διενεργούν προανάκριση, απαγορεύεται να ανακοινώνουν με οποιονδήποτε τρόπο το ονοματεπώνυμο του θύματος και του κατηγορουμένου, τη διεύθυνση κατοικίας τους, καθώς και οποιαδήποτε άλλα στοιχεία είναι δυνατόν να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους.

Ποινικές κυρώσεις
Σύμφωνα με το Άρθρο 2 του εν λόγω νόμου «Η άσκηση βίας κάθε μορφής μεταξύ των μελών της οικογένειας απαγορεύεται». Σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ.2,3 του παρόντος νόμου αν το μέλος της οικογένειας το οποίο προξενεί σε άλλο μέλος αυτής σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας του, είναι δυνατόν να προκαλέσει στο θύμα κίνδυνο για τη ζωή του ή βαριά σωματική βλάβη, επιβάλλεται φυλάκιση, τουλάχιστον, δύο ετών. Αν επακολουθήσει βαριά σωματική ή διανοητική πάθηση του θύματος, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Αν ο υπαίτιος επεδίωκε ή γνώριζε και αποδέχθηκε το αποτέλεσμα της πράξης του, τιμωρείται με κάθειρξη.

Αν η πράξη της σωματική κάκωσης ή βλάβη της υγείας, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του προηγούμενου άρθρου τελέσθηκε σε βάρος εγκύου ή σε βάρος μέλους της οικογένειας το οποίο, από οποιαδήποτε αιτία, είναι ανίκανο να αντισταθεί, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον, δύο ετών και αν η πράξη τελέσθηκε ενώπιον ανήλικου μέλους της οικογένειας, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον, ενός έτους.

Επίσης τιμωρείται με φυλάκιση και το μέλος της οικογένειας το οποίο προκαλεί τρόμο ή ανησυχία σε άλλο μέλος της οικογένειας, απειλώντας το με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη.

Γίνεται έντονα αντιληπτή η διάθεση του νομοθέτη να προστατεύσει τα μέλη μιας οικογένειας, δηλαδή συζύγους, άνδρες και γυναίκες, ανήλικα τέκνα και να καταστείλει συγκεκριμένες μορφές βίας κατά ανήμπορων ή αδύναμων προσώπων τιμωρώντας αυτούς που ασκούν την ενδοοικογενειακή βία με ιδιαίτερη αυστηρότητα.

Το θύμα, μετά την βία που έχει υποστεί, απελπίζεται και συχνά κλείνεται στον εαυτό του. Μεγάλο ποσοστό των θυμάτων αγνοεί ότι καταπατούνται δικαιώματά του, όπως το δικαίωμα να ζητήσει διαζύγιο ή ακόμα και την ποινική δίωξη του δράστη με συνέπεια να παραμένουν ατιμώρητοι οι ασκούντες την ενδοοικογενειακή βία.

Προσοχή!
Η Ποινική δίωξη για τα ανωτέρω εγκλήματα των (άρθρα 6, 7, 9 και 10) ασκείται αυτεπαγγέλτως και επομένως δεν απαιτείται η καταβολή του παραβόλου των 100€ από το θύμα.

Η ενδοοικογενειακή βία, σύμφωνα με το άρθρο 3 του παρόντος, λειτουργεί ως τεκμήριο ισχυρού κλονισμού του γάμου, το οποίο αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έκδοση διαζυγίου.

Άλλη μια προέκταση που παραθέτει ο νομοθέτης στον παρόντα νόμο, αποτελεί και η χρηματική ικανοποίηση που δύναται να αξιώσει το θύμα λόγω ηθικής βλάβης (άρθρο 932 ΑΚ) για μία από τις πράξεις του παρόντος νόμου, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη των χιλίων (1.000) ευρώ, εκτός αν ο ίδιος ο παθών ζήτησε μικρότερο ποσό.

Ποινική διαμεσολάβηση
Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 11 του νόμου, ο αρμόδιος για την άσκηση ποινικής δίωξης εισαγγελέας διερευνά τη δυνατότητα ποινικής διαμεσολάβησης, εφόσον υπάρξει  η υποβολή ανεπιφύλακτης δήλωσης εκ μέρους του προσώπου στο οποίο αποδίδεται η τέλεση του εγκλήματος, ότι είναι πρόθυμο μεταξύ άλλων να υποσχεθεί ότι δεν θα τελέσει στο μέλλον οποιαδήποτε πράξη ενδοοικογενειακής βίας (λόγος τιμής) και ότι, σε περίπτωση συνοίκησης, δέχεται να μείνει εκτός οικογενειακής κατοικίας για εύλογο χρονικό διάστημα, εάν το προτείνει το θύμα κλπ.

Κωνσταντίνος Τζίκας 
Δικηγόρος και διαπιστευμένος διαμεσολαβητής
Αριστοτέλους 30, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54623
Τηλέφωνο: 2310266849
Fax: 2310266849
Email: info@tzikas-lawfirm.gr
Web: http://www.tzikas-lawfirm.gr/

*Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στο Τύπο Θεσσαλονίκης.

Εάν είστε θύμα ενδοοικογενειακής βίας ή γνωρίζετε κάποιον άλλον που είναι, δείτε  στους καταλόγους βοήθειας του Singleparent.gr πού μπορείτε να απευθυνθείτε, καταγγείλετε το στην Αστυνομία και μιλήστε ή φύγετε…χθες!


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ