fbpx

Έφυγα εκτός Ελλάδος και δεν θέλω ο πρώην άντρας μου να ενοχλεί εμένα και τα παιδιά. Πώς να κινηθώ νομικά;

| 10 Οκτωβρίου 2016
ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας, είμαι μητέρα δύο ανήλικων δίδυμων τέκνων και βρίσκομαι σε διάσταση εδώ και 5 χρόνια με έντονη δικαστική διαμάχη. Δεν μου δίνει διαζύγιο, δεν υπογράφει ώρες επικοινωνίας για τα παιδιά, και γενικά δεν συμμετέχει σε τίποτα όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών. Δημιουργεί συνέχεια προβλήματα και φασαρίες στην ζωή μου, με αποτέλεσμα να μην αντέξω και να μετακομίσω στο εξωτερικό, όπου εργάζομαι έχοντας την επιμέλεια.

Αυτό έγινε με μεθοδικό τρόπο για να μην μου εμποδίσει την έξοδο άσχετα ότι δεν μπορούσε, και τώρα δεν ξέρω πως να τον αντιμετωπίσω νομικά, και ποιές κινήσεις πρέπει να κάνω για να παρεμποδίσω την ενόχληση της νέας μου ζωής, ώστε να μην μου δημιουργήσει φασαρίες. Να κάνω ασφαλιστικά μέτρα;


ADVERTISEMENT

Eπίσης, ο σύντροφος μου έχει αναλάβει την ανατροφή των παιδιών,  και εκείνα τον έχουν ζήσει ως μπαμπα γιατί ο άλλος είναι εξαφανισμένος. Δημιουργεί θέμα σε μένα και στην ζωή μου. Μπορεί ο σύντροφος μου να αναλάβει την κηδεμονία και με ποιό τρόπο; Τι πρέπει να κάνω; Σας ευχαριστώ!

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Δάφνη Ι. Σιώπη

Αγαπητή αναγνώστρια,


ADVERTISEMENT

Από την στιγμή που την επιμέλεια των τέκνων την έχετε εσείς, δικαιούστε να ρυθμίζετε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την ανατροφή και την καθημερινότητα των παιδιών. Ο σύζυγος σας από την άλλη έχει απλώς το δικαίωμα επικοινωνίας με τα τέκνα, έχοντας την υποχρέωση να συμμορφώνεται προς τους όρους και τις προϋποθέσεις τις άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας που έχει ορίσει το δικαστήριο. Εάν, επομένως, η συμπεριφορά του είναι μη ανεκτή για εσάς και τα ανήλικα τέκνα σας, επηρεάζοντας την σταθερότητα της συναισθηματικής και ψυχολογικής τους κατάστασης, έχετε το δικαίωμα να προστατευθείτε δικαστικώς, αιτούμενη είτε τη μεταρρύθμιση του δικαιώματος επικοινωνίας είτε την προσωρινή ρύθμιση κατάστασης με αντικείμενο να παύσει ο εν διαστάσει σύζυγός σας να σας παρενοχλεί και να αναστατώνει τον οικογενειακό σας βίο. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να εκθέσετε όλα εκείνα τα περιστατικά που καθιστούν μη ανεκτή την διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης.

Από την άλλη μεριά, ως προς το δεύτερο ζήτημα που θέτετε, από τη στιγμή που τα παιδιά είναι γεννημένα σε γάμο, πατέρας τους σύμφωνα με τον νόμο είναι ο εν διαστάσει σύζυγός σας, ο οποίος διατηρεί το δικαίωμα της γονικής μέριμνας των παιδιών, ακόμη και αν η ειδικότερη έκφανση της επιμέλειας έχει ανατεθεί δικαστικώς σε εσάς. Επομένως, δεν είναι δυνατό ο σύντροφός σας να αποκτήσει δικαίωμα επιμέλειας των ανηλίκων τέκνων σας.

Σε κάθε περίπτωση, προς αποτελεσματικότερη προστασία σας, σας προτρέπουμε να απευθυνθείτε σε δικηγόρο της επιλογής σας, ο οποίος θα μπορέσει, εκτιμώντας τις ειδικότερες λεπτομέρειες και περιστατικά της υπόθεσής σας, να σας καθοδηγήσει αποτελεσματικά.

Δάφνη Ι. Σιώπη
Δικηγόρος LLM
Καβείρων 34, Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 923566
Κιν: 6977568673
Email: dsiopi.law@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ