fbpx

Δημαρχείο ζητάει από διαζευγμένη μητέρα να ξαναβγάλει διαζύγιο!

| 31 Αυγούστου 2015
ADVERTISEMENT

“Πριν απο 2 χρονια παντρευτηκα στην Ελλαδα ενω ημουνα κατοικος Ολλανδιας με Βρετανο υπηκοο. Παντρευτηκαμε σε εκκλησια. Τον περασμενο Γεναρη βγηκε διαζυγιο στην Ολλανδια μιας και εκει κατοικουσαμε και οι δυο μας και εκει αρμοζε ο νομος να βγει το διαζυγιο γιατι το παιδί μας γεννηθηκε εκει!

Το προβλημα μου λοιπον ειναι το εξης:  Ενω εχω διαζυγιο και επιμελεια της κορης μου απο την Ολλανδια με σφραγίδα Χαγης Appostille πηγα στο δημαρχειο οπου ανηκω στην Ελλαδα και μου είπαν δεν το αναγνωριζουν γιατι λεει το διαζύγιο δεν εχει βγει στην Ελλαδα! Συνεπώς, ενώ έχω πάρει διαζύγιο στην Ολλανδία, στην Ελλάδα με θεωρούν παντρεμένη δεν μπορω να βγαλω ουτε διαβατηριο στο παιδι μου χωρις συνεναιση του πρωην μου ο οποιον δεν ξερω ΚΑΝ που βρισκεται μιας και μενω πλεον Νορβηγια.


ADVERTISEMENT

Δεν μπορω να κανω τιποτα γιατι επιμένουν ότι πρεπει να κανω δικαστηριο στην Ελλαδα….θεωρω τελειως ανενγκεφαλο να πληρώνω δικηγορους για να κανω 2 δικαστηρια και να πληρωνω 2000 χιλιαδες ευρω ενω ειμαι ηδη χωρισμενη στην Ολλανδια η οποια ειναι Ευρωπαικη χωρα και το διαζυγιο εχει σφραγίδα Χαγης. Αφου ανηκουμε στην Ευρωπαικη ενωση εγω γιατι ειμαι ΑΚΟΜΑ παντρεμενη και δεν μπορω να εχω δικαιωμα να βγαλω διαβατηριο στο παιδι μου ΕΝΩ εχω την επιμέλεια; Σας παρακαλώ βοηθήστε με γιατι κοντεύω να τρελαθώ!”.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ευγενία Φωτοπούλου

Αγαπητή κυρία,


ADVERTISEMENT

Στην περίπτωσή σας ισχύει ο Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2201/2003 του Συμβουλίου, της 27ης Νοεμβρίου 2003, για τη διεθνή δικαιοδοσία και την αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων σε γαμικές διαφορές και διαφορές γονικής μέριμνας ο οποίος καταργεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1347/2000, προβλέπει στο άρθρο 21 ότι οι αποφάσεις που εκδίδονται σε κράτος μέλος αναγνωρίζονται στα λοιπά κράτη μέλη χωρίς καμία διαδικασία.

Ειδικότερα, και με την επιφύλαξη της παραγράφου 3, οποιοδήποτε κράτος μέλος μπορεί, χωρίς καμία διαδικασία, να επιφέρει τροποποιήσεις στα ληξιαρχικά βιβλία του βάσει αποφάσεως διαζυγίου, δικαστικού χωρισμού ή ακύρωσης γάμου που εκδίδεται σε άλλο κράτος μέλος και δεν υπόκειται σε περαιτέρω ένδικα μέσα κατά το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους.

Υπό την επιφύλαξη του τμήματος 4, οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπει το τμήμα 2 του παρόντος κεφαλαίου, να ζητήσει την έκδοση απόφασης για την αναγνώριση ή μη αναγνώριση της απόφασης.

Δείτε σχετικά: Καταγγελία: ΚΕΠ αρνήθηκε να δώσει τη κάρτα σίτισης σε άπορη μητέρα.

Συμπληρωματικά στο ως άνω άρθρο λειτουργεί το άρθρο 39 του ίδιου Κανονισμού, που ορίζει ότι το αρμόδιο δικαστήριο ή η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους προέλευσης (κράτος προέλευσης είναι το κράτος στο οποίο έχει εκδοθεί η δικαστική απόφαση) εκδίδει, ύστερα από αίτηση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου μέρους, πιστοποιητικό χρησιμοποιώντας το έντυπο που επισυνάπτεται στο παράρτημα I (αποφάσεις εκδιδόμενες για γαμικές διαφορές).

Συνεπώς δεν απαιτείται να κάνετε κάποιο δικαστήριο, αλλά θα σας συμβούλευα να εκδώσετε το πιστοποιητικό του άρθρου 39, για να μην αντιμετωπίσετε εφεξής κάποιο πρόβλημα με τις δημόσιες υπηρεσίες. Το πιστοποιητικό αυτό το εκδίδει το κράτος στο οποίο έχει εκδοθεί η προς εκτέλεση απόφαση (άρθρο 2 παρ. 7 του ως άνω Κανονισμού), άρα στην περίπτωσή σας η Ολλανδία.

Ευγενία Φωτοπούλου
Δικηγόρος

Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ