Δικηγόροι διαζυγίων: Επιθετικοί ή αποτελεσματικοί;

0

Στ’ αλήθεια θέλετε τον/την πιο επιθετικό/ή δικηγόρο διαζυγίου που μπορείτε να βρείτε; Πρίν απαντήσετε σκεφτείτε ότι αυτοί οι δύο τύποι δικηγόρων, έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Διότι οι δικηγόροι διαζυγίων που εστιάζουν στο πώς να είναι επιθετικοί δεν συμβάλλουν στο καλό των παιδιών και δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί όσο φαίνονται ή νομίζουμε. Παράδειγμα:

Προσωπικά εκπροσωπώ την Karen στο διαζύγιό της. Η Karen και ο Paul έχουν κάποια περιουσιακά στοιχεία. Δεν υπάρχει κανένας καλός λόγος να μισήσει ο ένας τον άλλον μετά το διαζύγιο, περισσότερο απ΄ ότι είχαν ήδη μισηθεί όταν έπαιρναν την απόφαση να χωρίσουν.

Αυτοί οι δύο άνθρωποι ωστόσο, έχουν δύο παιδιά και είναι αδιαμφισβήτητο ότι η μάχη για την επιμέλεια των παιδιών μπορεί να προκαλέσει τους γονείς περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ζήτημα. Σχεδόν σε κάθε υπόθεση, οι γονείς οφείλουν να συνεργάζονται και να επικοινωνούν για χρόνια, ίσως και δεκαετίες, μετά το διαζύγιό τους. Μέρος της δουλειάς ενός δικηγόρου, είναι να βοηθήσει τον πελάτη να κατανοήσει ότι το να είναι πολιτισμένος με τον άλλον γονέα, είναι προς το συμφέρον του παιδιού.

Στα μισά του διαζυγίου της Karen και του Paul, ο Paul προσέλαβε δικό του δικηγόρο, τον Caleb. Ο Caleb μου συστήθηκε ως δικηγόρος-ακόλουθος μιας πολύ επίσημης διαδικασίας ονόματι “Formal Discovery” σύμφωνα με την οποία ότι συμφωνηθεί γραπτώς ή προφορικώς, γίνεται ενόρκως. Και επειδή αυτή η διαδικασία είναι αρκετά δαπανηρή και σε χρόνο και σε χρήμα (φανταστείτε κάθε φορά που θέλετε να αλλάξετε κάτι στη συμφωνία σας με τον/την πρώην σύζυγο, να πρέπει να κινείτε τη διαδικασία για να ορκιστείτε!) του απάντησα πως κάτι τέτοιο δεν ήταν απαραίτητο στη περίπτωση του συγκεκριμένου ζευγαριού και ότι ο δικαστής δεν θα επέτρεπε κάτι τέτοιο.

Τότε ο Caleb απάντησε με πολύ επιθετικό τόνο ότι θα κινούσε τη συγκεκριμένη διαδικασία όποτε ήθελε εκείνος και τονίζοντας με ένα ακατάσχετο υβρεολόγιο ότι το ζευγάρι θα μοίραζε όλα του τα περιουσιακά, τα εισοδήματα και τους τραπεζικούς του λογαριασμούς με αυτή τη μέθοδο. Μην σας τα πολυλογώ, ο Caleb προσπαθούσε να αποδείξει σε όλους πόσο επιθετικός μπορούσε να γίνει.

Διαβεβαίωσα την Karen ότι δεν θα λογοδοτούσε πουθενά ούτε εκείνη ούτε η μητέρα της ή η εκκλησία της μαμάς της-ναι ο Caleb ήθελε να καταθέσουν μάρτυρες από την εκκλησία που πήγαινε η μαμά της Karen όπου βοηθούσε εθελοντικά-και ότι δεν θα χρειαζόταν να ανακατευτεί σε αυτές τις γελοιότητες. Και είχα δίκιο καθώς ο δικαστής, απέρριψε τη μέθοδο και ο Caleb απέσυρε τις κλητεύσεις, οπότε και προώθησα στον Caleb όλα τα έγγραφα που δήλωναν τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία της Karen.

Τελικά, ο Caleb ήρθε στο δικαστήριο με περίπου 20 σελίδες πολύ συγκεκριμένων ερωτήσεων σχετικά με τα τραπεζικά αρχεία, τα έσοδα, τα έξοδα και γενικότερα όλα τα οικονομικά της Karen. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η Karen ήταν μαμά που επαγγέλονταν οικιακά και ο μπαμπάς του Paul ήταν λογιστής και έκανε τα φορολογικά τους, ο Caleb είχε συντάξει περίπου 40 σελίδες νομικών εγγράφων  τα οποία για να συγκεντρώσει και να συντάξει, χρειάστηκε όχι μόνο η εργασία του ιδίου αλλά και όλων  των παρατρεχάμενων (γραμματείς, κλητήρες κλπ.) οι οποίοι πληρώθηκαν γι τον χρόνο τους όπως πληρώθηκε και ο Caleb. Ο Caleb εργάζεται σε μία μεγάλη δικηγορική εταιρία η οποία στεγάζεται στον 41ο όροφο ενός ουρανοξύστη και κάπως πρέπει να πληρώνει το ενοίκιο!

Η επιθετικότητα του Caleb δεν απέφερε τίποτα στον πελάτη του, στον οποίο στοίχισε μερικές χιλιάδες δολάρια αλλά και την απροθυμία του δικαστή διότι μόλις ο Caleb άνοιξε το στόμα του, ο δικαστής τον επανέφερε στη τάξη.

Προσωπικά χρεώνω περίπου το ίδιο ποσό σε σχεδόν όλες τις υποθέσεις διαζυγίου που αναλαμβάνω, οπότε τα «ανέκδοτα» του Caleb, απλώς μου στοίχισαν λίγο μεν περισσότερο χρόνο αλλά στην Karen στοίχισε αποκλειστικά και μόνο, το κόστος ενός μέσου διαζυγίου σήμερα.

Δικηγόρος Barry S. Edwards
http://www.barrysedwardslaw.com