Δικαιούται το παιδί εκτός γάμου τη σύνταξη θανάτου του πατέρα;

0

«Γεια σας. Είμαι 36 ετών έχω μια ανήλικη κόρη 9 ετών είναι παιδί εκτός γάμου, αναγνωρισμένο από την ημέρα που γεννήθηκε με εκούσια αναγνώριση. Με τον πατέρα της συζούσαμε αλλά ήταν παντρεμένος και ο γάμος του δεν είχε λυθεί με διαζύγιο. Πριν από 9 μήνες ο μπαμπάς της κόρης μου έφυγε από τη ζωή και εγώ είμαι άνεργη. Δικαιούμαι εγώ ή το παιδί κάποιο ποσό από τη σύνταξη του; Ήταν 46 ετών αλλά είχε πολλά ένσημα. Η χήρα του είναι καρκινοπαθής, δεν δουλεύει και έχουν ένα παιδί μαζί το οποίο είναι τώρα 22 ετών. Ήταν στο ΙΚΑ και είχε περίπου 20 χρόνια ένσημα. Σας ευχαριστώ».

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ζωή Παυλίδου

Αγαπητή φίλη,

Σύμφωνα με τη νομοθεσία του ΙΚΑ, στην περίπτωση θανάτου ασφαλισμένου δικαιούνται σύνταξη τόσο ο/η επιζών/ούσα σύζυγος όσο και τα τέκνα (νόμιμα, νομιμοποιηθέντα, αναγνωρισθένα, υιοθετηθέντα). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ασφαλισμένος να είχε συμπληρώσει τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης, δηλαδή είτε 4.500 είτε 1.500 εκ των οποίων 300 την τελευταία πενταετία πριν από τον θάνατο. Στην περίπτωσή σας, σαφώς και πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές.

Δείτε σχετικά: Έχασες την online συνάντησή μας για τη διατροφή; Δες το βίντεο εδώ!

Αναφορικά με την επιζούσα σύζυγό του και τα τέκνα του ισχύουν τα εξής:
Η σύζυγος δικαιούται σύνταξη χηρείας που αντιστοιχεί στο 70% του ύψους της σύνταξης γήρατος που θα λάμβανε ο ασφαλισμένος και καταβάλλεται επί μία τριετία. Στη συνέχεια το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 50%. Επειδή αναφέρετε ότι η σύζυγός του είναι καρκινοπαθής, οπότε και συνήθως θεμελιώνει αναπηρία 67%, θα συνεχίσει και μετά την τριετία να εισπράττει το ως άνω ποσό σύνταξης χηρείας.

Τα νόμιμα και αναγνωρισθέντα τέκνα του θανόντος ασφαλισμένου δικαιούνται σύνταξη λόγω θανάτου μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους, εφόσον είναι άγαμα και δεν λαμβάνουν άλλη σύνταξη. Το δικαίωμα αυτό παρατείνεται μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους εφόσον σπουδάζουν σε ΙΕΚ, ανώτερη ή ανώτατη σχολή στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, αν δεν εργάζονται, δεν ασκούν κάποιο επάγγελμα και δεν λαμβάνουν σύνταξη από δική τους εργασία.

Συνεπώς, στην περίπτωσή σας το νόμιμο τέκνο (γεννηθέν εντός γάμου) ηλικίας 22 ετών δεν λαμβάνει σύνταξη, εφόσον δεν μας αναφέρετε ότι σπουδάζει. Αντίθετα, το αναγνωρισθέν τέκνο σας ηλικίας 9 ετών δικαιούται σύνταξη και την σχετική αίτηση νομιμοποιήστε εσείς ως έχουσα την επιμέλεια να την καταθέσετε άμεσα στο Ι.Κ.Α. Έχετε, επίσης, υπόψη σας ότι το ύψος της σύνταξης που δικαιούται το παιδί σας ανέρχεται στο 20% της σύνταξης γήρατος που θα λάμβανε ο θανών πατέρας και θα καταβάλλεται μέχρι την ενηλικίωση ή και μέχρι την συμπλήρωση των 24 ετών, εφόσον σπουδάζει.

Δικηγορικό Γραφείο
Ζωής Παυλίδου & Συνεργατών

Δικηγόρος παρ’ Εφέταις
Μητροπόλεως 47, Τ.Κ. 54623
Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο: 2310 275465
Fax : 2310 271191
E-mail: pzoi@hotmail.com

Τώρα μπορείς να επισκεφθείς, επιλεγμένους ειδικούς συνεργάτες μας, μέσω του προγράμματος «Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν». Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να δείς εδώ ενώ αν θες να πάρεις απαντήσεις μέσω του Singleparent.gr, μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.