fbpx

Δωρεάν διαμονή και σίτιση για το φοιτητή-παιδί άγαμης μητέρας;

| 10 Ιουνίου 2014
ADVERTISEMENT

Με αφορμή το ερώτημα φίλης μας, άγαμης μητέρας δύο παιδιών, η δικηγόρος μας κυρία Μαρία Τζαβέλα από το δικηγορικό γραφείο “Ε. Φωτοπούλου & Συνεργάτες” μας ενημερώνει σχετικά με το τί ισχύει για τον/τη φοιτητή/τρια-παιδί άγαμης μητέρας αλλά και πώς μπορεί να λάβει δωρεάν σίτιση, διαμονή στη φοιτητική εστία καθώς και το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα!

Ερώτημα
“Είμαι άγαμη μητέρα δύο παιδιών, το ένα είναι ανήλικο, το άλλο ενηλικιώνεται προσεχώς. Η μία μου κόρη πρόκειται από το νέο φοιτητικό έτος να είναι φοιτήτρια ενώ εγώ με την άλλη μου ανήλικη κόρη πρόκειται να μεταναστεύσουμε στο εξωτερικό. Δικαιούται εστία και σίτιση; Αν ναι ποια δικαιολογητικά θα πρέπει να καταβάλλω;”.


ADVERTISEMENT

Απάντηση

Α. Ως προς την δωρεάν σίτιση:

Αναφορικά με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία για την παροχή δωρεάν σίτισης στους φοιτητές των Α.Ε.Ι. ισχύει η Κοινή Υπουργική Απόφαση Φ.5/65835/Β3/18-06-2012 (ΦΕΚ Τεύχος Β/1965/2012) για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί κάποια νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για το ακαδημαϊκό έτος 2014 – 2015, συνεπώς ισχύουν τα όσα προβλέπει η Κ.Υ.Α. του 2012.


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με την ανωτέρω Κ.Υ.Α. και με βάση τα δεδομένα της δικής σας περίπτωσης, δικαιούχοι δωρεάν σίτισης είναι οι ενεργοί φοιτητές των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής, του πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 του ν. 4009/2011 (Α 195), εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου αντίστοιχα.

Προϋποθέσεις δωρεάν σιτιζομένων:

Άγαμοι φοιτητές, των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, όπως προκύπτει από τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά σημειώματα της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) του τελευταίου οικονομικού έτους, δεν υπερβαίνει τις σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ προκειμένου για οικογένεια με ένα μόνο τέκνο. Για οικογένειες με δύο τέκνα και πλέον το παραπάνω ποσό προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε τέκνο πέραν του πρώτου.

Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του ίδιου του φοιτητή, των γονέων του και των ανήλικων αδελφών του από κάθε πηγή. Τα κατά περίπτωση διαμορφούμενα ποσά μειώνονται κατά 10%, όταν οι δικαιούχοι φοιτητές  κατοικούν μόνιμα στο Δήμο που έχει την έδρα της η Λέσχη ή το Ίδρυμα, εάν σε αυτό δεν λειτουργεί Λέσχη.

Το ύψος του ετήσιου οικογενειακού ή ατομικού εισοδήματος δεν αποτελεί κριτήριο παροχής δωρεάν σίτισης στον φοιτητή, όταν ο ίδιος, ανεξαρτήτου ηλικίας, ή ένας εκ των γονέων του εάν είναι άγαμος κάτω των 25 ετών, ή ο/η σύζυγος του/της εάν είναι έγγαμος, εισπράττει επίδομα ανεργίας.

Η Λέσχη ή η Επιτροπή Φοιτητικής Μέριμνας του Ιδρύματος, εάν σε αυτό δεν λειτουργεί Λέσχη, μπορεί να ζητά και άλλα, κατά την κρίση της αποδεικτικά στοιχεία για την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του ενδιαφερόμενου, προκειμένου να αποφανθεί αν δικαιούται ή όχι σίτισης.

Αν η χρηματοδότηση του Ιδρύματος από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 63 του ν. 4009/2011 (Α 195), δεν επαρκεί για την κάλυψη της δαπάνης σίτισης του συνόλου των φοιτητών που εμπίπτουν στις κατηγορίες της παραγράφου 2 του παρόντος, τότε το Διοικητικό Συμβούλιο της Λέσχης ή η Επιτροπή Φοιτητικής Μέριμνας του Ιδρύματος, εάν δεν υφίσταται Λέσχη, χορηγεί την προβλεπόμενη στο άρθρο 6 της παρούσης ειδική ταυτότητα κατά προτεραιότητα σε όσους εμπίπτουν στις κατωτέρω αναφερόμενες κατηγορίες. [highlight]Μεταξύ αυτών και σε φοιτητές που φέρουν την ιδιότητα του τέκνου άγαμης μητέρας με τουλάχιστον ένα μη αναγνωρισθέν τέκνο, το οποίο ή τα οποία δεν έχουν υπερβεί το 25ό έτος της ηλικίας τους.[/highlight]

Β. Ως προς την δωρεάν στέγαση:

Σχετικά με την δωρεάν στέγαση των φοιτητών σε εστίες, ισχύει γενικά ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Φοιτητικών – Σπουδαστικών Εστιών του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, το οποίο καθορίζει τα κριτήρια επιλογής και τα δικαιολογητικά των σπουδαστών που θα στεγαστούν σε εστίες. Να σας επισημάνουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα διαθέτουν εσωτερικό κανονισμό στέγασης, έχοντας διαφορετική άποψη σε συγκεκριμένους όρους, οι οποίοι αφορούν την λειτουργία τους, συνεπώς θα πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη του και τους όρους του οικείου πανεπιστημιακού ιδρύματος στο οποίο είναι εγγεγραμμένος ο φοιτητής.

Η επιλογή των φοιτητών που θα εισαχθούν στις εστίες γίνεται από την Εφορεία της Εστίας με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.

Κατά την αξιολόγηση συνυπολογίζονται:

1. Κοινωνικά κριτήρια όπως απορίας, ορφανοί, άτομα με ειδικές ανάγκες, πολυτεκνία.

2. Το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα των γονέων τους. Δηλωθέν εισόδημα είναι το συνολικό εισόδημα που δηλώνει ο φορολογούμενος από κάθε κατηγορία προκειμένου να φορολογηθεί.

3. Ο αριθμός των μελών της οικογένειας του υποψηφίου, στον οποίο αναφέρονται οι γονείς και τα ανύπαντρα αδέρφια κάτω των 22 ετών όταν δεν σπουδάζουν και κάτω των 28 ετών φοιτητές σπουδαστές –τριες.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται κατά κύριο λόγο είναι βεβαίωση της γραμματείας ότι ο φοιτητής φοιτά στην Σχολή, εκκαθαριστικό σημείωμα, αντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, τυχόν βεβαίωση απορίας από την αρμόδια κοινωνική υπηρεσία κ.α., για τα οποία θα σας ενημερώσει η αρμόδια Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου στο οποίο θα γίνει η εγγραφή.

Γ. Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα:

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση αριθ. 1104059/7953 (ΦΕΚ Β΄ 1962/31.12.2004) «Στεγαστικό επίδομα φοιτητών» και την Κ.Υ.Α. αριθ. 2/19525/0026 (ΦΕΚ Β 393/21.2.2013) «Καθορισμός διαδικασίας και δικαιολογητικών για την πληρωμή του στεγαστικού επιδόματος φοιτητών», το παραπάνω επίδομα χορηγείται σε όλους τους προπτυχιακούς φοιτητές εφόσον διαμένουν σε άλλη πόλη αυτής της κύριας κατοικίας τους.

Δικαιούχος του επιδόματος θεωρείται το πρόσωπο που βαρύνει ο φοιτητής. Κατ` εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφ` όσον: α) είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή γ) είναι πάνω από είκοσι πέντε (25) ετών ή δ) είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης σύμφωνα με το άρθρο 61 του  Ν. 2238/1994 και δεν θεωρείται προστατευόμενο μέλος σύμφωνα με το άρθρο 7 του ίδιου Νόμου.

Το επίδομα αυτό καταβάλλεται για τους προπτυχιακούς φοιτητές των Ιδρυμάτων του Πανεπιστημιακού και του Τεχνολογικού τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδας, καθώς και των Σχολών του Πανεπιστημίου της Κύπρου που περιλαμβάνονται στο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που είναι Έλληνες υπήκοοι ή υπήκοοι άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις. Εξαιρούνται οι φοιτητές των Αστυνομικών και Στρατιωτικών Σχολών.

Το επίδομα χορηγείται για τόσα έτη όσα είναι τα έτη σπουδών της Σχολής ή του Τμήματος, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών του φοιτητή.

Ο δικαιούχος του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος υποβάλλει αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, μαζί με ορισμένα δικαιολογητικά έγγραφα (εκκαθαριστικό σημείωμα, μισθωτήριο συμφωνητικό, Ε9, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, βεβαίωση μόνιμης κατοικίας του φοιτητή κ.α.), τα οποία ορίζει η αρμόδια Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας του εκπαιδευτικού ιδρύματος στο οποίο είναι εγγεγραμμένος ο φοιτητής. Περισσότερα για το φοιτητικό επίδομα, μπορείς να δείς εδώ.

Μαρία Τζαβέλα-Δικηγόρος
Δικηγορικό Γραφείο
Eυγενίας Α. Φωτοπούλου & Συνεργατών
Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Εάν έχεις οποιαδήποτε απορία μπορείς να μας τη στείλεις εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ