fbpx

Διαζύγιο: Πώς να προετοιμαστείτε για συμβιβασμό

| 13 Δεκεμβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Σε ένα συναινετικό διαζύγιο, ένας από τους τρόπους που εσείς και ο/η σύζυγος σας μπορείτε να λύσετε διάφορα θέματα , είναι η οικογενειακή διαμεσολάβηση για την οποία είχαμε μιλήσει και στο παρελθόν σε παλαιότερο άρθρο εδώ. Μια τέτοια συνάντηση επιτρέπει σε εσάς και τον/την πρώην σύζυγο να καθίσετε μαζί με τους δικηγόρους σας και τον/την διαμεσολαβητή/τρια και να λύσετε τα θέματά σας. Προκειμένου λοιπόν να πάει καλά αυτή η συνάντηση, και να αποφύγετε το συναινετικό σας διαζύγιο να μετατραπεί σε αντιδικία, θυμηθείτε τα εξής:

Κρατήστε τα συναισθήματά σας έξω από τη συνάντηση
Σε μια συνάντηση οικογενειακής διαμεσολάβησης που έχω παρακολουθήσει, μια σύζυγος χρησιμοποιούσε τη συνάντηση ως ευκαιρία για να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά της για όλα τα παραπτώματα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του γάμου. Ενώ είναι σημαντικό να εκφράσετε την άποψη και τα συναισθήματά σας, σκοπός της συνάντησης είναι η διευθέτηση για την επίλυση ζητημάτων προκειμένου να προχωρήσετε, και όχι να αναπαράγετε το παρελθόν. Με το να κρατήσετε τα συναισθήματά σας έξω από τη συνάντηση, αναγνωρίζετε ότι το διαζύγιο αποτελεί μια τυπική πράξη, σύμφωνα με την οποία εσείς και ο/η σύζυγός σας περιγράφετε τους νομικούς όρους για να λύσετε το γάμο σας.


ADVERTISEMENT

Δείξτε προθυμία να συμβιβαστείτε
Για να προχωρήσετε σε διάφορες διαπραγματεύσεις που αφορούν το διαζύγιο, είτε μέσω της οικογενειακής διαμεσολάβησης είτε χωρίς αυτή, θα πρέπει προηγουμένως να είστε πρόθυμοι να συμβιβαστείτε. Σε ένα διαζύγιο, δεν υπάρχουν πραγματικοί «νικητές» ή «χαμένοι», διότι είναι αναπόφευκτο ότι σε κάποιο σημείο ο καθένας από εσάς θα φύγει χωρίς να πάρει ό, τι ήθελε . Για να λυθούν λοιπόν τα θέματά σας, θα πρέπει να υπάρχει ένα ποσοστό συμβιβασμού από κάθε πλευρά και για να συμβιβαστείτε με επιτυχία, θα πρέπει να είστε πρόθυμοι να ακούσετε την άλλη πλευρά και τους λόγους πίσω από τη στάση που κρατάει. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει περίπτωση πολύ σύντομα ο/η σύζυγός σας, να δείξει την ίδια ευγένεια και να είναι το ίδιο πρόθυμος/η να σας ακούσει και να σε κάποια θέματα πολύ σημαντικά για εσάς, να “υποχωρήσει”. Μια συνάντηση οικογενειακής διαμεσολάβησης, θα παρέχει σε εσάς και το/τη σύζυγό σας ένα κοινό πεδίο για να διαπραγματευτείτε ένα πλάνο το οποίο θα είστε και οι δύο, πρόθυμοι να δεχθείτε και να εφαρμόσετε.

Κάντε ερωτήσεις , κάντε διάλειμμα , ζητήστε χρόνο  
Μια συνάντηση θα σας δώσει την ευκαιρία να συζητήσετε τις λεπτομέρειες του διαζυγίου σας χωρίς την πίεση της δικαστικής έκδοσης στο τέλος της ημέρας. Αν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, δεν κατανοείτε τις νομικές ορολογίες ή τους όρους που δηλώνονται, μπορείτε να θέσετε ερωτήσεις. Μην φοβάστε να ρωτήσετε τον/τη δικηγόρο σας και να ζητήσετε να σας εξηγήσει τα πάντα . Τι θα σημαίνει αυτό για σας;  Πως θα εφαρμοστεί σε πραγματικό χρόνο; Καμία ερώτηση δεν είναι  ηλίθια , δεδομένου ότι οι όροι που θα συμφωνηθούν θα καθορίσουν το μέλλον σας . Εάν χρειάζεστε διάλειμμα και χρόνο για να επεξεργαστείτε αυτό που προσφέρεται ή είναι υπό διαπραγμάτευση , ζητήστε τα. Κάθε άτομο που συμμετέχει στην συνάντηση θα πρέπει να σεβαστεί την επιθυμία σας για διάλειμμα. Σε μια πρόσφατη συνάντηση που παρακολούθησα, ένας σύζυγος καθόταν σε μια γωνία και αρνούνταν να συμμετάσχει αν δεν ερχόταν και ο δικηγόρος του. Πρόκειται για το μέλλον το δικό σας και των παιδιών σας και με αυτό το σκεπτικό θα πρέπει να συμμετέχετε σε ολόκληρη τη διαδικασία.

Τέλος, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μία συνάντηση είναι αρκετή για την επίλυση όλων των θεμάτων, μερικά διαζύγια απαιτούν πολλαπλές συναντήσεις για να οριστικοποιήσουν τους όρους του διαζυγίου. Αν το διαζύγιο σας, ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι τυχόν προγενέστερες συναντήσεις δεν είναι άχρηστες δεδομένου ότι όλες, παλιές και καινούριες, αποτελούν σκαλοπάτια προς την επίλυση των θεμάτων σας. Μην ξεχνάτε ότι η ανοικτή επικοινωνία, είναι το κλειδί για να φτάσετε στο στόχο σας.


ADVERTISEMENT

Επιμέλεια-μετάφραση: Κορίνα Τσιγαρίδα / Κυριακή Χαριτάκη
Πηγή: http://www.huffingtonpost.com/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ