Διαζύγιο: Όταν η μία πλευρά συνωμοτεί με τον δικηγόρο της άλλης

0

Η συγκεκριμένη ιστορία που έφτασε στα χέρια μας, ανοίγει ένα μεγάλο θέμα. Ένας δικηγόρος που μετέφερε πληροφορίες του πελάτη του, στον αντίδικο, δηλαδή στη μαμά της ιστορίας μας, και μια υπόθεση που -εξαιτίας αυτού-βγήκε εις βάρος της. Έχει ενδιαφέρον να τη διαβάσετε αλλά να δείτε και τη νομική άποψη του πράγματος, από τη δικηγόρο μας κυρία Ευγενία Φωτοπούλου!

«Όταν ήμουν 25 ετών αποφάσισα να χωρίσω από τον σύζυγό μου, γιατί η σχέση μας ήταν εντελώς κατεστραμμένη. Είμαι εντελώς μόνη στη ζωή χωρίς γονείς ή έστω κάποιον να με στηρίξει και να με συμβουλεύσει. Έμεινα μόνη μου με ένα μωρό 5 μηνών, τον γιό μου. Το διαζύγιο ήταν δύσκολο διότι ο πρώην άντρας μου ήταν εξαρτημένος από τους γονείς του οικονομικά και έκανε ότι του έλεγαν. Έτσι κι αλλιώς μου έκαναν τη ζωή μαρτύριο κι ακόμη περισσότερο μετά την απόφασή μου να χωρίσω με τον γιό τους.

Λίγες μέρες αφότου τον γνώρισα πήγαμε 2-3 φορές για καφέ και φαγητό πλησιάζοντάς με, με τη πρόφαση ότι υφίσταμαι την απόλυτη αδικία (πράγμα που ήταν αλήθεια έτσι κι αλλιώς). Μετά από λίγο καιρό εγώ επέστρεψα στον τόπο καταγωγής μου και εκείνος επεδίωκε επαφή μαζί μου και μου αφηγούνταν λεπτομερώς τα σχέδια των αντιδίκων, δηλαδή των πελατών του. Δημιουργήθηκε ένα κλίμα μεταξύ μας που τον έκανε να έχει αισθήματα για μένα, μάλιστα ήρθε στη πόλη που έμενα και τον φιλοξένησα και σπίτι μου. Η συμβίωσή μας ήταν λίγο προβληματική και διέκρινα ότι δεν μπορούσα να μπώ ξανά σε μια άρρωστη ιστορία, ειδικά με ένα τόσο προβληματικό διαζύγιο όπου τα πεθερικά μου απειλούσαν ότι θα με σκότωναν.

Εκείνος επέστρεψε στη πόλη του και προσπαθούσε να με κερδίσει τάζοντάς μου αυτό που είχα περισσότερο ανάγκη: Την ασφάλεια του παιδιού μου και τη δική μου ώστε να τελειώσει αυτή η ιστορία όσο πιο αναίμακτα και να μπορεί και εκείνος να είναι μαζί μου. Συντάξαμε λοιπόν ένα ιδιωτικό συμφωνητικό με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους για εμένα με 300 ευρώ διατροφή και καταβολή του μισού ποσού του παιδικού σταθμού, όπου θα πήγαινε το παιδί. Η τραγική ειρωνία ήταν ότι εγώ τσακωνόμουν στο τηλέφωνο με τον άντρα μου και ο δικηγόρος του ήταν παρών και τα άκουγε όλα επομένως μέσα από τον δικηγόρο του, του περνούσα τα μηνύματα που ήθελα. Με βοήθησε σε πολλά νομικά θέματα, δεν το αρνούμαι ότι κινούσα πια τα νήματα της ιστορίας και πάλι με τη δική του βοήθεια, κατάφερα να βαπτίσω το παιδί.

Στη συνέχεια, άρχισα να έχω προστριβές μαζί του επειδή ήταν άνθρωπος αρκετά πιεστικός. Με ανάγκαζε να μιλάμε όλη μέρα είτε στο τηλέφωνο είτε στο facebook ή με κάμερα μέσω msn και ακόμα και την ώρα που είχε πελάτες στο γραφείο του, η κάμερα του υπολογιστή έμενε ανοιχτή. Όποτε αντιδρούσα γινόταν ένας άνθρωπος αγνώριστος, εκδικητικός και σύντομα κατάλαβα ότι δεν θα είχα καλά ξεμπερδέματα. Δουλειά στη πόλη μου δεν κατάφερα να βρώ και εκείνος μου έταζε ότι θα μου έβρισκε δουλειά στη πόλη του, δηλαδή εκεί που έμενα όταν ήμουν παντρεμένη.

Γύρισα πάλι πίσω βρήκα δουλειά εκεί και με δική του παρότρυνση, άλλαξα δικηγόρο και άλλαξε η ζωή μου. Έβαλα το παιδί στον μόνο ιδιωτικό βρεφονηπιακό στον οποίο νομικός σύμβουλος ήταν εκείνος  ενώ του είπα ότι θέλω να είμαστε μόνο φίλοι και με τον καιρό, φάνηκε να το δέχεται.  Τα πεθερικά μου άρχισαν πάλι τις απειλές, ότι θα μου έκοβαν τα φρένα του αυτοκινήτου και θα μου έριχναν οξύ στο πρόσωπο και τότε αναγκαστικά πήγα στον εισαγγελέα. Όταν ο δικηγόρος του πρώην μου, είδε ποιος είναι ο δικηγόρος μου, ότι δηλαδή ήταν νέος και εμφανίσιμος, με πίεζε να τον αλλάξω κάτι που φυσικά αρνήθηκα.

Μετά από λίγο καιρό διεκδίκησα το τεράστιο ποσό της διατροφής που μου όφειλαν κι ενώ θα μπορούσα να κάνω αμέσως εκτέλεση, ο δικηγόρος μου με άφησε, αναφέροντάς μου ότι δεν μπορούσε πια να ασχοληθεί με αυτούς τους καραγκιόζηδες. Με άφησε σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή και όλα πήγαν πίσω, έμαθα μάλιστα από κάποιους φίλους ότι ο δικηγόρος του πρώην μου, δημιούργησε πολλά προβλήματα στη προσωπική και επαγγελματική ζωή του δικού μου γι’ αυτό και με άφησε.  Το φθινόπωρο βρήκα τυχαία έναν άλλο δικηγόρο ο οποίος ανέλαβε να με ξελασπώσει χωρίς χρήματα ενώ ο δικηγόρος του πρώην μου στο μεσοδιάστημα, μου είχε στείλει στο κινητό ένα σωρό μηνύματα που αποδεικνύουν περίτρανα τη προδοσία του στους πελάτες του, δηλαδή στον πρώην άντρα μου και στα πεθερικά μου. Κατόπιν, έβαλε τους πελάτες του να μου κάνουν δύο αγωγές, η μία αφορά μείωση της διατροφής στα 140 ευρώ και η άλλη αφορά το αίτημα των πεθερικών μου, να παίρνουν εκείνοι το παιδί από το σπίτι μου.

Το αποκορύφωμα είναι ότι στο παιδικό σταθμό που έκανα αίτηση και στον οποίο είναι νομικός σύμβουλος ο δικηγόρος του πρώην άντρα μου, μου πέταξαν την αίτηση για το ΕΣΠΑ έξω. Πώς θα ζήσω με ένα μωρό και 140 ευρώ τον μήνα;  Η δική μου θέση ποια πρέπει να είναι; Φταίω τώρα που έχω όλα του τα μηνύματα και τα email που αποδεικνύουν την παράβαση καθήκοντος, να πάω να τον καρφώσω; Συγχρόνως με απειλεί κιόλας ενώ είναι επίτιμο μέλος φασιστικού κινήματος. Μια ερωτική απόρριψη θα πρέπει να τη πληρώνω σε όλη μου τη ζωή και με συνέπειες στη ζωή του παιδιού μου;».

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ευγενία Φωτοπούλου

Διαβάσαμε το ιστορικό, το οποίο ομολογουμένως είναι αρκετά περίπλοκο, ωστόσο ειδικά στο χώρο του οικογενειακού δικαίου συμβαίνουν συχνά εμπλοκές μεταξύ προσώπων που δεν θα έπρεπε. Η σχέση που συνάψατε με το δικηγόρο του αντιδίκου και η ‘απιστία’ που έκανε αυτός στους πελάτες του, βαρύνει βασικά εκείνον. Ωστόσο, νομικά δε θα είχε κάποια σημασία το να τα αποκαλύπτατε. Γιατί ναι μεν θα του κάνατε ενδεχομένως ζημιά και θα είχε κάποιες πειθαρχικές συνέπειες, ωστόσο εσάς δε θα σας βοηθούσε σε κάτι ως προς την ουσία των προβλημάτων σας. Ούτε ως προς το δικαίωμα επικοινωνίας των παππούδων που έχουν αιτηθεί, ούτε ως προς τη μείωση της διατροφής. Μόνο «εκβιαστικά» αν θα λειτουργούσε και για να μη γίνει κάποια αποκάλυψη, μπορεί να καθοδηγούσε πάλι τους πελάτες του να ενεργήσουν υπέρ σας, αποσύροντας π.χ. τυχόν τις αγωγές που έχουν ασκήσει. Αλλά ο εκβιασμός δεν είναι κάτι νόμιμο ούτε νομική λύση και σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να την προτείνω. Οι αντίδικοί σας έχουν ασκήσει τις αγωγές τους, γιατί έχουν κάθε νόμιμο δικαίωμα να τις ασκήσουν και είναι στο χέρι της δικαιοσύνης να κρίνει και να αποφασίσει τελικά αν θα μειωθεί η διατροφή ή αν θα πετύχουν οι παππούδες δικαίωμα επικοινωνίας. Με κάποιο καλό δικηγόρο θα μπορέσετε να πετύχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Επίσης, στην περίπτωση που βλέπετε ότι δε σας κρατάει κάτι πια στη πόλη που ζείτε τώρα, μπορείτε να απομακρυνθείτε. Οι παππούδες, ακόμα κι αν πετύχουν δικαίωμα επικοινωνίας στο δικαστήριο, θα είναι πιο δύσκολο να το ασκήσουν, αφού το παιδί θα βρίσκεται μακριά. Επίσης, αυτή η απομάκρυνση μπορεί να ηρεμήσει και εσάς και γενικά τις εντάσεις που προφανώς δε θα σταματήσουν ενόψει των δικαστηρίων που έχουν ανοιχθεί.

Ευγενία Φωτοπούλου
Δικηγόρος

Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία ή ιστορία νομικού περιεχομένου, μπορείτε να υποβάλετε τα ερωτήματά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr, εδώ!