fbpx

Διαζύγιο: Επικοινωνία γονέων και ανήλικων τέκνων

| 19 Δεκεμβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1520 ΑΚ «ο γονέας με τον οποίο δε διαμένει το τέκνο διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας με αυτό». Σε αυτές τις περιπτώσεις το δικαστήριο έχει υποχρέωση να ρυθμίσει τα σχετικά με την επικοινωνία των τέκνων με το γονέα που δε διαμένει μαζί τους.

Κατά την υπ’ αριθμ. ΕΦ ΘΕΣΣΑΛ 564/2008 απόφαση «κατά τη διάταξη του άρθρου 1520 ΑΚ ο γονέας με τον οποίο δε διαμένει το τέκνο διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας με αυτό και στην περίπτωση διαφωνίας των γονέων του ανηλίκου, ως προς την άσκηση του ανωτέρω δικαιώματος, το δικαστήριο καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται αυτή η επικοινωνία. Το άκρως αυτό προσωπικό δικαίωμα του γονέα για επικοινωνία με το τέκνο του, απορρέει από το φυσικό δεσμό του αίματος και του αισθήματος στοργής προς αυτό, συντελεί δε στην ανάπτυξη του ψυχικού του κόσμου και την εν γένει προσωπικότητά του, για αυτό η άσκησή του αποβλέπει κυρίως στο καλώς εννοούμενο συμφέρον του ανηλίκου.


ADVERTISEMENT

Επομένως και το δικαστήριο όταν ρυθμίζει την άσκηση της προσωπικής επικοινωνίας του γονέα με το τέκνο του πρέπει πάντοτε να αποφασίζει με οδηγό το καλώς εννοούμενο συμφέρον αυτού, λαμβάνοντας υπόψη του τις προκύπτουσες συντρέχουσες συνθήκες και περιστάσεις κάτω από τις οποίες θα ασκείται η προσωπική αυτή επικοινωνία» (Ίδιες οι ΑΠ 1516/2005, ΑΠ 534/1991, ΕΦ ΑΘ 2758/1998).

Το ζήτημα  της επικοινωνίας, όπως και της γονικής μέριμνας και της επιμέλειας, εκτίθεται και εξετάζεται από το αρμόδιο δικαστήριο κατόπιν άσκησης σχετικής αγωγής, καθώς και αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, εφόσον πιθανολογηθεί ότι συντρέχει επείγουσα περίπτωση να ρυθμιστεί. Επίσης, τα εν λόγω ζητήματα κρίνονται και στην περίπτωση της αγωγής διαζυγίου, όπου εκ των πραγμάτων οι γονείς του τέκνου δεν κατοικούν μαζί και πρέπει να ρυθμιστεί η κατάσταση πορσηκόντως.

Το δικαστήριο κατά περίπτωση κρίνει ότι το συμφέρον του τέκνου επιβάλλει την άσκηση της γονικής μέριμνας και της επιμέλειας από τους δύο γονείς του ή τη διατήρηση της γονικής μέριμνας στο πρόσωπο και των δύο γονέων αλλά την ανάθεση της επιμέλειας στον ένα από αυτούς ή την ανάθεση τόσο της γονικής μέριμνας όσο και της επιμέλειας στον ένα μόνο γονέα. Η τελευταία περίπτωση συντρέχει όταν το δικαστήριο κρίνει ότι ο ένας γονέας είναι πλήρως ακατάλληλος για τη διασφάλιση του τέκνου, επειδή για παράδειγμα είναι βίαιος μαζί του ή το εκθέτει σε κίνδυνο.


ADVERTISEMENT

Κατά τη δικαστική διαδικασία πρέπει να εξασφαλίζεται η άποψη του τέκνου, διότι, όπως ρητά αναγνωρίζει το δικαστήριο στην απόφαση ΜΠρ ΑΘ 6397/2006, είναι υπηρεσιακό καθήκον του δικαστή να ακούει τα τέκνα πριν την ανάθεση της γονικής μέριμνας και της επιμέλειας και τη ρύθμιση του τρόπου επικοινωνίας του με τους γονείς του, αρχή η οποία ισχύει τόσο στην προσωρινή όσο και στην οριστική δικαστική προστασία.

Δικηγορικό Γραφείο
Όλγας Σαββίδου και Συνεργατών
Αγίου Σπυρίδωνος 21, T.K. 18535, Πειραιάς (6ος όροφος)
Τηλέφωνα: 210 4221371
Email: info@lawsavvidou.gr
Web: http://lawsavvidou.gr/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ