fbpx

Διαζύγιο: Δικαιολογείται με βάση τον χρόνο του έγγαμου βίου και πώς αποφεύγεται;

| 1 Νοεμβρίου 2017
ADVERTISEMENT

Ένας επιτυχημένος γάμος είναι συνάρτηση πολλών και διαφορετικών παραγόντων, οι οποίοι, όταν συνυπάρχουν, εγγυώνται μία επιτυχημένη οικογένεια.

Ας εξετάσουμε ωστόσο τα πράγματα από την αρχή. Κατ’ αρχήν για μία ευτυχισμένη και επιτυχημένη οικογένεια πρέπει να προσπαθούν και οι δύο σύζυγοι, όχι μόνον ο ένας. Αυτό σημαίνει ότι αμφότεροι πρέπει να έχουν την ειλικρινή διάθεση να μοιραστούν κοινές ευθύνες και υποχρεώσεις, αλλά και να διαφυλάξουν τη σχέση τους, η οποία μπορεί να έχει έρθει σε δεύτερη μοίρα ή να έχει μπει στο στόχαστρο εξωτικών παραγόντων και παρεμβάσεων. Δυστυχώς αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από πολλά ζευγάρια, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα δεδομένα, 950.000 γάμοι στην Ευρώπη να καταλήγουν σε διαζύγιο.


ADVERTISEMENT

Η πολύχρονη και εξειδικευμένη ενασχόληση με το Οικογενειακό Δίκαιο της δικηγόρου Αθηνών, Όλγας Ντόβα, προσδιόρισε τα πιο ευτυχισμένα και τα πιο δύσκολα χρόνια ενός γάμου.

Κατ’ αρχάς, όταν ένα ζευγάρι εκκινεί τη σχέση του από τη συμβίωση, προτού προχωρήσει σε γάμο, αυξάνει τις πιθανότητες για ένα επιτυχημένο μοντέλο γάμου, δεδομένου ότι μέσω της συμβίωσης και της καθημερινής τριβής μαθαίνει ειλικρινά ο ένας τον άλλο και είτε προχωρά το ζευγάρι σε μία αμοιβαία αποδοχή είτε σε τερματισμό της σχέσης. Ιδανικά η συμβίωση αυτή πρέπει να διαρκέσει τόσο, ώστε να μη “λιμνάσει” και κουράσει το ζευγάρι. Είναι σίγουρα ένα ασφαλές και ευτυχισμένο διάστημα για το ζευγάρι, κατά το οποίο το τελευταίο βιώνει τον έρωτα (ιατρικά έχει υποστηριχθεί ότι ο έρωτας διαρκεί τρία χρόνια) και έχει να ασχοληθεί μόνο με τη σχέση του, επενδύοντας αφειδώς χρόνο σ’ αυτή, όπερ είναι και το ευκταίο, ωστόσο και εδώ ελλοχεύουν κίνδυνοι, αν αυτό το διάστημα είναι παράλογα παρατεταμένο. Είναι γνωστό το ρητό ότι “οι σχέσεις είναι σαν τον καρχαρία, πρέπει πάντα να κινείται προς τα μπρος, ώστε να παραμένει ζωντανή”. Εάν λοιπόν γίνονται αμοιβαία εξελικτικά βήματα από το ζευγάρι και μάλιστα έγκαιρα, ευνοείται η διάρκεια της σχέσης και του γάμου.

Η έλευση ενός μωρού είναι σίγουρα ισχυρός κλυδωνισμός για έναν γάμο, για τον λόγο αυτό το ζευγάρι πρέπει να έχει ισχυρές βάσεις και αρκετά όπλα στη «φαρέτρα» του, ώστε να ανταπεξέλθει, όπως λόγου χάρη αρκετά χρόνια συμβίωσης, στα οποία πραγματικά έχει μάθει ο ένας τον άλλο και δεν υποκρύπτονται δυσάρεστες εκπλήξεις και αρκετή υπομονή και γνώση ότι είναι ένα δύσκολο διάστημα που θα παρέλθει σύντομα. Είναι δυστυχώς πολύ συχνές οι περιπτώσεις, στις οποίες το ζευγάρι δεν αντέχει την πίεση που συνεπάγεται η έλευση ενός παιδιού και καταλήγει στο διαζύγιο. Ωστόσο ο πραγματικό λόγος διαζυγίου στην περίπτωση αυτή δεν είναι η έλευση του παιδιού, αλλά η έλλειψη συναισθηματικών βάσεων, κοινών εμπειριών και πραγματικού χρόνου γνωριμίας του ζευγαριού, το οποίο δεν έχει προλάβει να γνωριστεί πραγματικά και να αποδεχτεί ο ένας τον άλλο, πριν αναλάβουν το δύσκολο έργο της ανατροφής ενός παιδιού.

Ο πέμπτος χρόνος της κοινής οικογενειακής ζωής είναι ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο για τον γάμο, ίσως το πιο σημαντικό,  δεδομένου ότι τα παιδιά είναι ακόμη μικρά και απαιτούν πολύ προσοχή και φροντίδα, ενώ το ζευγάρι έχει αρχίσει να υφίσταται συναισθηματική κόπωση, αφού οι καθημερινές ευθύνες, η δουλειά και η συντήρηση της οικογενειακής οικίας του απορροφούν σχεδόν όλη την ενέργεια και τη διάθεση να διαφυλάξει τη σχέση του. Η πλειοψηφία των διαζυγίων εντοπίζεται δυστυχώς σ’ αυτό το χρονικό στάδιο, όπου τα περισσότερα ζευγάρια δεν επιλέγουν να διαθέσουν έστω ελάχιστο χρόνο για μικρά διαλείμματα για τη σχέση τους, στα οποία πραγματικά θα βρεθούν μόνοι τους, θα βρουν τα πατήματά τους και θα θυμηθούν τι τους οδήγησε στον γάμο και οδηγούνται αναντίρρητα στο διαζύγιο.


ADVERTISEMENT

Τελευταίος σκόπελος για το ζευγάρι είναι η χρονική στιγμή ολοκλήρωσης της επταετούς κοινής οικογενειακής ζωής, κατά την οποία έχει εισβάλλει στο ζευγάρι αμείλικτα η καθημερινή ρουτίνα, οι καβγάδες και η κούραση. Και σ’ αυτό το στάδιο, ωστόσο, χρειάζονται σωστοί χειρισμοί και αμοιβαίες υποχωρήσεις, διότι είναι η τελευταία σημαντική δυσκολία, η οποία, εάν αποφευχθεί, θα οδηγήσει εν τέλει σε έναν ευτυχισμένο και υγιή γάμο.

Υπάρχουν ωστόσο και εξωτερικοί παράγοντες που μπορεί να λειτουργήσουν καταλυτικά στον γάμο και να αναγκάσουν το ζευγάρι να στραφεί σε δικηγόρο οικογενειακού δικαίου. Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία και το αυξημένο κόστος ζωής, το οποίο ενδεχομένως δεν καλύπτεται από το οικογενειακό εισόδημα και παρά ταύτα δεν περικόπτεται, μπορούν να λειτουργήσουν ασφυκτικά για το ζευγάρι και να το επιβαρύνουν ανεπανόρθωτα. Επίσης η παρέμβαση τρίτων προσώπων σε έναν γάμο, παρέμβαση που δεν αποκλείεται έγκαιρα και δραστικά από το ίδιο το ζευγάρι, μπορεί να αφήσει τον γάμο ανυπεράσπιστο. Ακόμη, η έλλειψη διαλόγου μεταξύ του ζευγαριού και η μη έκφραση των προβλημάτων στη σχέση για μακρό χρονικό διάστημα λειτουργεί ύπουλα επιβαρυντικά για τον γάμο, αφού τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται και ολοένα γιγαντώνονται.

Η λύση ενός γάμου με συναινετικό διαζύγιο ή με αντιδικία είναι ωστόσο μία πολύπλοκη υπόθεση που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και εμπειρία. Η σύνταξη ενός λεπτομερούς και πλήρους ιδιωτικού συμφωνητικού στην περίπτωση ενός συναινετικού διαζυγίου ή η σύνταξη ενός πληρέστατου δικογράφου σε επίπεδο διαζυγίου με αντιδικία μπορούν να αποβούν πολύ κρίσιμα για τη μετέπειτα ζωή της οικογένειας, αφού θα διασφαλίσουν σωστή προάσπιση κοινών ή αντίθετων συμφερόντων και κυρίως προάσπιση συμφερόντων ανηλίκων και ενηλίκων τέκνων.

Ένα δικηγόρος έμπειρος και εξειδικευμένος στα διαζύγια μπορεί πραγματικά να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας και να αποσοβήσει εγγενείς κινδύνους και προβλήματα, απεγκλωβίζοντας το ζευγάρι από δυσεπίλυτες διαμάχες.

Όλγα Ντόβα
Δικηγόρος Αθηνών, LLM
https://www.ntova.gr/
Δικηγορικό Γραφείο Εξειδικευμένο στο Οικογενειακό Δίκαιο

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ