fbpx

Θα πρέπει να καταβάλλω διατροφή και τις μέρες που έχω εγώ τα παιδιά;

ADVERTISEMENT

Πρίν λίγες ημέρες λάβαμε δύο ερωτήματα μπαμπάδων σχετικά με τη καταβολή διατροφής το καλοκαίρι, οπότε θα περάσουν το περισσότερο καιρό με τα παιδιά τους. Η δικηγόρος μας κυρία Ζωή Παυλίδου απαντά και μας εξηγεί τι ισχύει για τη διατροφή όχι μόνο τους θερινούς μήνες αλλά και γενικότερα για τις γιορτές, αργίες και άλλες ημέρες που τα παιδιά περνούν με τον γονιό που δεν έχει την επιμέλεια.

Ερώτημα 1
“Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τί γίνεται με τη διατροφή τέκνων τους μήνες των διακοπών. Συγκεκριμένα τα παιδιά ζουν με τη μητέρα τους και τηρούμε το πρόγραμμα των Σαββατοκύριακων και 15 ημερών Πάσχα/Χριστούγεννα και ένα μήνα το καλοκαίρι. Τις περιόδους αυτές, είμαι υπόχρεος για διατροφή;


ADVERTISEMENT

Ερώτημα 2
Καλησπέρα, βρίσκομαι σε διάσταση με τη σύζυγό μου και έχει ξεκινήσει η διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου μέσα στην οποία έχουμε υπογράψει και συμφωνητικό το οποίο προβλέπει την καταβολή 500 ευρώ μηνιαίως για τα ανήλικα τέκνα μας. Ωστόσο τον Ιούλιο που θα τα κρατήσω μου ζητάει όλο το ποσό της διατροφής παρόλο που δε θα έχει τα έξοδά τους. Εγω από την άλλη αν της δώσω το ποσό δεν θα μπορώ να καλύψω τις ανάγκες τους σε αυτό το διάστημα. Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ζωή Παυλίδου

Αγαπητοί φίλοι,


ADVERTISEMENT

Το ερώτημα που θέτετε έχει κατά καιρούς προκαλέσει –και όχι άδικα- τον προβληματισμό του νομικού κόσμου.

Πράγματι, η άσκηση του δικαιώματος επικοινωνίας συνεπάγεται κατά κανόνα και έξοδα, τα οποία αφορούν αφενός τις δαπάνες μετακίνησης του τέκνου και αφετέρου τις δαπάνες ψυχαγωγίας του, διατροφής του, κ.λπ.

Όσον αφορά τα εν στενή εννοία έξοδα της επικοινωνίας, δηλαδή τα έξοδα που αφορούν τη μετάβαση του γονέα στον τόπο άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας ή τη μετακίνηση του τέκνου σε αυτόν τον τόπο (εισιτήρια, δαπάνες καυσίμων κ.λπ.) ή ακόμα και τα έξοδα κοινής διαμονής τους κατά την επικοινωνία σε ξενοδοχείο, αυτά χωρίς αμφιβολία βαρύνουν τον δικαιούχο επικοινωνίας.

Δείτε σχετικά: Διατροφή διαζυγίου: Καυτές ερωτήσεις παίρνουν απαντήσεις

Όσον αφορά όμως τα έξοδα διαβίωσης του τέκνου κατά τη διάρκεια άσκησης του δικαιώματος (τροφή, ένδυση, ψυχαγωγία κ.λπ.) είναι εύλογο να σκεφτεί κανείς ότι αδίκως ο έχων το δικαίωμα επικοινωνίας επιβαρύνεται εις διπλούν με τα έξοδα αυτά, αφενός καταβάλλοντας ολόκληρο το μηνιαίο ποσό της διατροφής στον δικαιούχο γονέα (συνηθέστερα στην μητέρα) και αφετέρου δαπανώντας ο ίδιος διόλου ευκαταφρόνητα χρηματικά ποσά για την κάλυψη των εξόδων του τέκνου για τροφή, ψυχαγωγία, ένδυση κ.λπ. κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, κατά την οποία ο εισπράξας την διατροφή γονέας δεν βαρύνεται στην πραγματικότητα με αυτά.

Ως εκ τούτου, ο υπόχρεος σε διατροφή γονέας μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο την έκδοση αποφάσεως  (είτε προβάλλοντας τη σχετική ένσταση στη δίκη διατροφής είτε με αυτοτελή αγωγή), με την οποία θα ορίζεται ότι η οφειλόμενη στο τέκνο διατροφή θα καταβάλλεται κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας σε είδος και όχι σε χρήμα, είτε εν όλω είτε εν μέρει. Φυσικά, μια τέτοια ρύθμιση θα είχε σημασία αλλά και χρησιμότητα, όταν τα χρονικά διαστήματα της επικοινωνίας είναι μεγάλα και επομένως το τέκνο διαμένει για πολύ καιρό με τον υπόχρεο σε καταβολή διατροφής γονέα. Στην περίπτωση αυτή, το δικαστήριο θα έχει αποτιμήσει τις δαπάνες που κάνει ο δικαιούχος επικοινωνίας γονέας και θα τις αφαιρέσει από το οφειλόμενο κατά μήνα σε χρήμα ποσό διατροφής.

Εντούτοις, όλα όσα μόλις αναφέρθηκαν παραμένουν μέχρι σήμερα μόνο στη θεωρία και δεν αποτυπώνονται στις δικαστικές αποφάσεις επιδίκασης διατροφής, προφανώς επειδή δεν προβάλλει κανείς τον σχετικό προβληματισμό.

Συνεπώς, στο ερώτημα εάν είναι κανείς υπόχρεος διατροφής καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, εφόσον η δικαστική απόφαση δεν ορίζει κάτι διαφορετικό, η απάντηση είναι καταφατική, διαφορετικά κινδυνεύει με επιπτώσεις από την παραβίαση της απόφασης διατροφής.

Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση έκδοσης συναινετικού διαζυγίου, όπου το τελικό ποσό της μηνιαίας διατροφής διαμορφώνεται κατόπιν διαπραγμάτευσης και συμφωνίας των γονέων, θα ήταν ευχερέστερο να συνεκτιμήσουν οι γονείς τα έξοδα επικοινωνίας, π.χ. για έναν ολόκληρο μήνα το καλοκαίρι που θα έχει ο δικαιούχος επικοινωνίας-γονέας τα παιδιά και να τα αφαιρέσουν από την διατροφή, η οποία για το μήνα αυτό θα μπορεί να είναι μειωμένη.

Δικηγορικό Γραφείο
Ζωής Παυλίδου & Συνεργατών

Δικηγόρος παρ’ Εφέταις
Μητροπόλεως 47, Τ.Κ. 54623
Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο: 2310 275465
Fax : 2310 271191
E-mail: pzoi@hotmail.com

Τώρα μπορείς να επισκεφθείς, επιλεγμένους ειδικούς συνεργάτες μας, μέσω του προγράμματος “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν”. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να δείς εδώ ενώ αν θες να πάρεις απαντήσεις μέσω του Singleparent.gr, μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ