fbpx

Δάνεια και διαζύγιο: Όσα πρέπει να ξέρετε για να ξεμπερδεύετε

| 26 Φεβρουαρίου 2014
ADVERTISEMENT

Πολλά ζευγάρια είθισται να παίρνουν διάφορα δάνεια-με κυριότερο το επισκευαστικό ή το στεγαστικό-κατά τη διάρκεια του γάμου, τα οποία αποτελούν αντικείμενο διαξιφισμών όταν ο γάμος τελειώνει. Πρώην σύζυγοι που δεν πληρώνονται, εγγυητές που αγχώνονται, άνθρωποι που πληρώνουν κάτι που δεν τους ανήκει, συνθέτουν το σκηνικό των περισσότερων διαζυγίων  και αποτελούν αντικείμενο τσακωμών αλλά και μέσο εκδίκησης. Παρακάτω θα δείτε ορισμένες από τις πιο βασικές απορίες που έχουμε λάβει, και τις απαντήσεις τους.

Κατά τη διάρκεια του γάμου πήρα κάποια δάνεια στο όνομά μου, κυρίως για την ανακαίνιση του σπιτιού του πρώην συζύγου. Μετά το διαζύγιο υποσχέθηκε ότι θα πληρώνει το μεγαλύτερο χωρίς να θέλει να υπογράψει ένα συμφωνητικό. Κράτησε ένα χρόνο την υπόσχεσή του και μετά σταμάτησε απροειδοποίητα. Μπορώ να κινηθώ νομικά; Έχει την υψηλή κυριότητα, θα πρέπει να έχω απαιτήσεις και από τους επικαρπωτές; 


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος παρ’ εφέταις, κυρία Όλγα Σαββίδου

Σε περίπτωση που τα δάνεια που λάβατε κατά το παρελθόν , έχουν αποκλειστικά και μόνο το δικό σας όνομα, χωρίς να φαίνεται ο πρώην σύζυγός σας ούτε καν σαν εγγυητής, τότε είναι λογικό και νόμιμο οι τράπεζες να έχουν αξιώσεις μόνο από εσάς.

Η τράπεζα καταρχήν θα στραφεί κατά του προσημειωμένου ακινήτου εάν υπάρχει στην δική σας περίπτωση. Εάν δεν επαρκεί η αξία του για την ικανοποίησή της, θα στραφεί και κατά κάθε άλλης ακίνητης περιουσίας έχετε εσείς και όχι ο τέως σύζυγός σας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει προσημειωμένο ακίνητο, η τράπεζα μπορεί ταυτόχρονα να «επιτεθεί» σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία σας (εφόσον το δάνειο συνήφθη μόνο στο όνομά σας).


ADVERTISEMENT

Αυτήν την στιγμή δεν θεωρώ ότι έχετε τη δυνατότητα να στραφείτε κατά του τέως συζύγου σας. Εάν δεν πληρώνετε τις δόσεις, δεν έχετε καμία νομική αξίωση εναντίον του. Θα πρέπει να εξοφλείτε εσείς τις τραπεζικές δόσεις και μετά να διεκδικήσετε δικαστικά τα λεφτά σας ως αδικαιολόγητο πλουτισμό καθώς και την όποια ηθική σας βλάβη από τον ίδιο. Μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης μπορείτε να στραφείτε κατά κάθε εμπράγματου δικαιώματος που θα έχει ο τέως σύζυγός σας σε εκείνο το χρονικό σημείο, δηλαδή κατά τον χρόνο έκδοσης της απόφασης.

Έχω μπει εγγυήτρια σε δάνειο του πρώην συζύγου μου και εδώ και 7 χρόνια δεν έχουμε καμία επαφή.Ανά διαστήματα παίρνουν τηλέφωνο από τις εταιρίες για το δάνειο το οποίο έχει απλήρωτο και από την στιγμή που δεν μπορούν να τον βρούν, ενοχλούν εμένα. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν ενδιαφέρεται όλα αυτά τα χρόνια ούτε για το παιδί μας το οποίο σήμερα είναι 16 χρόνων. Για να πάρει το δάνειο έβαλε υποθήκη το σπίτι που του είχε γράψει ο πατέρας του, εγώ δεν έχω κανένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομα μου. Μήπως μπορείτε να μου πείτε τι επιπτώσεις θα έχω αν συνεχίσει να μην πληρώνει το δάνειο και αν μπορώ να αποφύγω κάποιες καταστάσεις; Εγώ πριν έξι χρόνια πήρα ένα αυτοκίνητο με δάνειο το οποίο τελειώνει του χρόνου! 

Απαντάει η δικηγόρος παρ’ εφέταις, κυρία Όλγα Σαββίδου

Γεγονός είναι ότι, από νομικής απόψεως,  εφόσον είστε εγγυήτρια στη συγκεκριμένη δανειακή σύμβαση, ενέχεστε και εσείς απέναντι στην τράπεζα για την εις ολόκληρον αποπληρωμή του δανείου, ακριβώς όπως ευθύνεται και ο πρωτοφειλέτης-πρώην σύζυγός σας.

Εν τοις πράγμασι όμως, εφόσον ο πρώην σύζυγός σας εξακολουθήσει να είναι υπερήμερος ως προς την οφειλή του απέναντι στο συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα, θα προχωρήσουν σε διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης στο ήδη προσημειωμένο ακίνητο, το οποίο μάλιστα προς το παρόν (μέχρι 31.12.2013), δεν έχουν ούτε καν το δικαίωμα εκ του νόμου για να το εκπλειστηριάσουν. Εσείς, εφόσον δεν έχετε κανένα ακίνητο στην κυριότητά σας, το μόνο που μπορούν να κάνουν οι τράπεζες είναι να επιδιώξουν τον πλειστηριασμό του αυτοκινήτου σας ως μέσο πίεσης. Εντούτοις, εάν η αξία του αυτοκινήτου είναι πολύ μικρή σε σχέση με το ύψος των δανείων που έχετε λάβει και εφόσον εσείς δεν έχετε ακίνητη περιουσία στο όνομά σας, οι τράπεζες σπανίως μπαίνουν στη διαδικασία του πλειστηριασμού. Θεωρώ λοιπόν, ότι δεν έχετε λόγους ανησυχίας.

Σκοπεύω να πάρω διαζύγιο μετά από 15 χρόνια γάμου και 2 παιδιά. Κατά τον γάμο, πούλησα ένα σπίτι που είχα στο όνομά μου από πριν παντρευτώ και αγοράσαμε ένα καινούριο με ποσοστό συνιδιοκτησίας 50-50 με τον σύζυγο. Τα χρήματα από το σπίτι μου κάλυψαν περίπου το 50% της αγοράς του σπιτιού και για το υπόλοιπο πήραμε στεγαστικό. Μπορώ να ζητήσω να πληρώνει ο σύζυγος εξ’ ολοκλήρου τις δόσεις πέραν της διατροφής, εφόσον το δικό μου μερίδιο “προπληρώθηκε”; 

Απαντάει η δικηγόρος παρ’ εφέταις, κυρία Όλγα Σαββίδου

Θα σας έλεγα ότι οι συνθήκες που αναλάβατε το στεγαστικό δάνειο σας δεν ενδιαφέρουν την τράπεζα. Οπότε η πολύ ενδιαφέρουσα σκέψη σας, δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι με αγωγή να ζητήσετε να σας αποδώσει τα χρήματα που θεωρείτε ότι καταβάλατε επιπλέον του μεριδίου σας.

Είμαι συνοφειλέτρια σε δάνειο του πρώην συζύγου με τον οποίο ήμασταν σε διάσταση εδώ και 5 χρόνια και έχει βγεί το διαζύγιο εδώ και ενάμιση χρόνο. Είχαμε βάλει υποθήκη ένα σπίτι το οποίο είχαμε μαζί όμως πλέον του έχω πουλήσει το μερίδιό μου και ανήκει μόνο σε εκείνον. Επιπλέον, έχει γίνει μια πρόσθετη πράξη μέσω της τράπεζας που είχαμε πάρει το δάνειο και εκείνος δηλώνει ότι με αυτή είναι ο μόνος υπεύθυνος για την εξόφληση του δανείου. Θα ήθελα να μου εξηγήσετε κατά πόσο με καλύπτει αυτό κι αν μπορώ να είμαι 100% σίγουρη γιατί έχω κι εγώ ένα ακίνητο στο όνομά μου και φοβάμαι σε περίπτωση που αυτός δεν πληρώνει τις δόσεις.

Απαντάει η δικηγόρος Αθηνών κυρία Σοφία Ι. Αντωνοπούλου, από το δικηγορικό γραφείο Attica Lawyers 

Εάν στην Πρόσθετη Πράξη συμβάλλεται και η Τράπεζα αποδεχόμενη ότι ο μόνος υπόχρεος είναι ο πρώην σύζυγός σας, καλύπτεστε κατά 100%. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή στην εν λόγω Πρόσθετη Πράξη δεν έχει συμβληθεί η Τράπεζα, παρά μόνον οι δύο σας, πράγμα πιο απίθανο, τότε η Τράπεζα δικαιούται να στραφεί εις βάρος σας και να ικανοποιηθεί από την περιουσία και τα χρήματά σας, ενώ παράλληλα εσύ θα έχετε για ό,τι ζημία τυχόν υποστείς αξίωση κατά του πρώην συζύγου σας, η οποία θα μπορεί να ικανοποιηθεί μέσω άσκησης αγωγής.

Στη περίπτωση που έχει παρθεί επισκευαστικό δάνειο για σπίτι που ανήκει στη σύζυγο με εγγυητή τον σύζυγο (με το εισόδημά του ή με ακίνητο στο όνομά του) σε περίπτωση διαζυγίου και εφόσον η σύζυγος το αποπληρώνει κανονικά, εκείνος αποκτά δικαιώματα στο σπίτι λόγω του δανείου; 

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ευανθία Βαγιάτη

Εφόσον το σπίτι ανήκει στη σύζυγο, στην κυριότητα της συζύγου παραμένει και θα παραμείνει, άσχετα από τον τρόπο αποπληρωμής του επισκευαστικού δανείου. Ο σύζυγος δεν μπορεί να διεκδικήσει το ακίνητο (σπίτι). Μπορεί όμως, στην περίπτωση που έχει καταβάλλει κάποιο χρηματικό ποσό για την αποπληρωμή του δανείου, να διεκδικήσει αυτό το χρηματικό ποσό.

Ένα χρόνο πριν την αίτηση διαζυγίου από την σύζυγό μου με την οποία έχουμε ένα ανήλικο τέκνο, είχα πάρει στεγαστικό δάνειο ανακατασκευής της παλαιάς κατοικίας της (ανήκει σε αυτήν από κληρονομιά) για το οποίο μπήκε υποθήκη το σπίτι. Για το δάνειο αυτό θα πληρώνω κάθε μήνα ένα ποσό για 25 έτη. Εγώ είμαι δημόσιος υπάλληλος ενώ η σύζυγος δεν εργαζόταν. Μετά το διαζύγιο το οποιο έγινε “συναινετικά”  συμφωνήσαμε να πληρώνω ένα ποσό διατροφής για το τέκνο και ότι στο σπίτι αυτό θα έμενε η σύζυγος και το τέκνο. Εξάλλου είναι στο όνομά της. Τώρα με την κρίση, ο μισθός μου μειώθηκε αρκετά. Εκτός αυτού η πρώην μου με το τέκνο έφυγαν και μετακόμισαν σε άλλη μακρινή πόλη, σε οικία του φίλου της. Ως αποτέλεσμα τώρα εγώ να πληρώνω διατροφή και δόσεις ενός σπιτιού που δεν μου ανήκει και δεν μένει κανείς. Ανήκει όμως στην πρώην μου. Τι μπορώ να κάνω τώρα, είτε για να απαλλαχτώ από το δάνειο είτε για να μειωθεί η διατροφή ή να απαλλαγώ από αυτή, λαμβάνοντας υπόψη ότι α) πληρώνω δόσεις και θα πληρώνω επί 22 έτη για ένα σπίτι που δεν έχω ούτε είναι δικό μου και β) πληρώνω διατροφή και δεν έχω το παιδί μου, κοντά μου; 

Απαντάει η δικηγόρος παρ’ εφέταις, κυρία Όλγα Σαββίδου σε αναλυτικό άρθρο εδώ.

Σε περίπτωση που έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με το θέμα, μη διστάσετε να υποβάλετε το ερώτημά σας, εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ