fbpx

Ασφάλιση στο ταμείο του πρώην συζύγου. Γίνεται;

ADVERTISEMENT

Με αφορμή το ερώτημα μιας διαζευγμένης μαμάς, για το αν μπορεί να συνεχίσει να είναι ασφαλισμένη μαζί με το παιδί, στο ταμείο του πρώην συζύγου, η δικηγόρος μας κυρία Ζωή Παυλίδου, μας ενημερώνει για τις προϋποθέσεις που μπορεί να γίνει αυτό και τί ορίζει ο σχετικός νόμος!

Ερώτημα


ADVERTISEMENT

“Βγήκε το διαζύγιο και έκανα δική μου δήλωση και λέει πως τώρα θα βγάλει εμένα (άνεργη) και θα μπω στη Πρόνοια, αλλά πρέπει να βγάλει και το παιδί; Γιατί μου λέει πως έτσι γίνεται!”

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ζωή Παυλίδου

Αγαπητή φίλη,


ADVERTISEMENT

μετά την δημοσίευση της Υ.Α. με αριθμό Φ.90380/25916/3294 (ΦΕΚ Τεύχος Β’, 2456/03.11.2011) τέθηκε από την 01.01.2012 σε ισχύ ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), στις ρυθμίσεις του οποίου εντάχθηκαν οι άμεσα ασφαλισμένοι των Κλάδων Υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΑΕΕ, κ.α. Ο Κανονισμός αυτός τροποποιήθηκε με την Κ.Υ.Α. με αριθμό 90380/5383/738/2012 (ΦΕΚ Τεύχος Β’, 1233/11.04.2012) και στη συνέχεια τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την Κ.Υ.Α. με αριθμό ΕΜΠ5 (ΦΕΚ Τεύχος Β’, 3054/18.11.2012). Σύμφωνα, λοιπόν, με το άρθρο 3 του εν λόγω –ήδη πολλάκις τροποποιηθέντος – Κανονισμού, στις ρυθμίσεις του υπάγονται και τα μέλη της οικογένειας του ασφαλισμένου. Ως τέτοια μέλη νοούνται τα νόμιμα τέκνα του άμεσα ασφαλισμένου, δηλαδή τα γεννηθέντα εντός γάμου. Η τυχόν ύπαρξη διαζυγίου δεν επηρεάζει την ασφάλιση του τέκνου. Επομένως, το τέκνο μπορεί να συνεχίζει να ασφαλίζεται, όπως και πριν το διαζύγιο, στον ασφαλιστικό φορέα του πατέρα του.

Επίσης, πέραν του τέκνου, καλό είναι να γνωρίζετε, ότι και ο/η ανασφάλιστος/η διαζευγμένος/η σύζυγος μπορεί να διατηρήσει το ασφαλιστικό δικαίωμα παροχών ασθένειας σε είδος που είχε κατά το χρόνο λύσης του γάμου, στο ασφαλιστικό ταμείο στο οποίο ήταν ασφαλισμένος για παροχές ασθένειας ο άλλος σύζυγος, εφόσον συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις:
α) ο γάμος να λύθηκε μετά τη συμπλήρωση του 35ου έτους της ηλικίας του
β) να μην έχει δικαίωμα ασφάλισης άμεσα ή έμμεσα για παροχές ασθενείας από το Δημόσιο ή άλλο ασφαλιστικό ταμείο
γ) να υποβάλει την αίτηση διατήρησης του δικαιώματος εντός έτους από την ημερομηνία έκδοσης της τελεσίδικης απόφασης του διαζυγίου και
δ) να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές για τον κλάδο ασθενείας του φορέα που υπάγεται, όπως αυτές προβλέπονται από τον ασφαλιστικό φορέα λόγω της ιδιότητας του ως διαζευχθέντος συζύγου.

Συνεπώς, τόσο το παιδί σας όσο και εσείς –εφόσον πληρούνται οι παραπάνω αναλυτικά αναφερόμενες προϋποθέσεις – έχετε το δικαίωμα να παραμείνετε ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, ακόμη και μετά το διαζύγιο με το σύζυγό σας και πατέρα του κοινού νόμιμου τέκνου σας.

Συμπληρωματικά να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, που μας έδωσαν από το Ι.Κ.Α. Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, ο/η διαζευγμένος σύζυγος και έμμεσα ασφαλισμένος, δικαιούται -με την συμπλήρωση και των λοιπών προϋποθέσεων που θέτει ο Κανονισμός του ΕΟΠΥΥ στο άρθρο 3- εντός ενός έτους από την τελεσίδικη έκδοση του διαζυγίου, να καταθέσει αίτηση στο Ι.Κ.Α. για να υπαχθεί στην λεγόμενη “προαιρετική ασφάλιση”. Εντούτοις, οι παροχές που δικαιούται η διαζευγμένη είναι μόνον παροχές σε είδος, δηλ. φάρμακα, νοσοκομειακή περίθαλψη κ.λπ. Αντίθετα, δεν δικαιούται παροχές σε χρήμα, όπως είναι η επιστροφή χρημάτων από αγορά γυαλιών, αποζημιώσεις κάθε είδους κ.λπ.

Επίσης, ας σημειωθεί ότι οι εισφορές που καταβάλει ανέρχονται μηνιαίως στο ποσό των 51 Ευρώ περίπου και αντιστοιχούν σε αυτές του ανειδίκευτου εργάτη

Δικηγορικό Γραφείο
Ζωής Παυλίδου & Συνεργατών

Δικηγόρος παρ’ Εφέταις
Μητροπόλεως 47, Τ.Κ. 54623
Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο: 2310 275465
Fax : 2310 271191
E-mail: pzoi@hotmail.com

Η κυρία Ζωή Παυλίδου, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου χαρίζει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ