fbpx

Απώλεια συντρόφου: Λίστα με όλα όσα, πρέπει να κάνετε!

| 31 Οκτωβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Ο θάνατος του/της συντρόφου είναι ένα από τα πιο πικρά γεγονότα στη ζωή ενός ανθρώπου, ειδικά όταν υπάρχουν και παιδιά. Πέρα από τη δική του θλίψη, ο χήρος μονογονέας καλείται να διαχειριστεί τη θλίψη των παιδιών του, τα –πολλές φορές-“άκυρα” σχόλια των γύρω του αλλά και ένα σωρό οικονομικά και πρακτικά ζητήματα που έφερε ο χαμός του συντρόφου του.

Επάνω στην απόγνωσή τους, οι άνθρωποι φέρονται παρορμητικά. Πρίν διαβάσετε τη λίστα με όλα όσα πρέπει να κάνετε, θυμηθείτε: Μην ξεπουλήσετε τα πάντα, μην πετάξετε τα χρήματά σας αλόγιστα είτε δίνοντάς τα απλόχερα στα παιδιά σαν μια «προσπάθεια» να τα «ανακουφίσετε» προσωρινά, είτε κάνοντας άσκοπες ασφάλειες ζωής και μην βιαστείτε να επιστρέψετε οφειλές του/της συντρόφου σας, σε συνεταίρους και διάφορους παρατρεχάμενους που πιθανόν να μην ισχύουν. Παρακάτω θα διαβάσετε τα πιο βασικά πρακτικά ζητήματα που πρέπει να διευθετήσετε, μετά την κηδεία του/της αγαπημένου/ης σας.


ADVERTISEMENT

Χαρτιά

Μαζέψτε ό,τι έγγραφα έχετε και δεν έχετε όπως:

  • Ληξιαρχικές πράξεις γέννησης δικές σας και των παιδιών
  • Ταυτότητα του θανόντος και δική σας
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του θανόντος και δικό σας
  • Πιστοποιητικό μη λύσης γάμου
  • Βιβλιάρια ασφάλισης δικό σας και του/της συζύγου
  • Ληξιαρχική πράξη θανάτου του/της συζύγου
  • ΑΦΜ και ΑΜΚΑ όλων των μελών της οικογένειας
  • Πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών
  • Βιβλιάρια τραπέζης
  • Τραπεζικά συμβόλαια δανείων ή καρτών καθώς και τους τελευταίους λογαριασμούς.
  • Συμβόλαια ιδιωτικής ασφάλισης (αν υπάρχουν)
  • Αντίγραφο διαθήκης (αν υπάρχει)

Όλα τα παραπάνω, καλό είναι να τα βγάλετε σε πολλά αντίγραφα διότι πιστέψτε μας, με την Ελληνική γραφειοκρατία, θα τα μοιράζετε σαν φυλλάδια πίτσας.
Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα δικαιολογητικά που χρειάζεστε για να λάβετε τα έξοδα κηδείας καθώς και τι ποσό καλύπτει κάθε ασφαλιστικό ταμείο, πώς να δηλώσετε τον θάνατο στην εφορία κλπ. μπορείτε να διαβάσετε σε παλαιότερα άρθρα του Singleparent.gr, εδώ και εδώ.

Λεφτά (χωρίς ουρά)

Για να έχετε μία πλήρη εικόνα εσόδων-εξόδων, πάρτε χαρτί και μολύβι και φτιάξτε δύο στήλες στις οποίες θα καταγράψετε τα εξής:


ADVERTISEMENT

Έξοδα

Έσοδα

Έξοδα γραφείου τελετών Χρήματα στον τραπεζικό σας λογαριασμό
Οφειλές σε δάνεια και κάρτες* Χρήματα από εργασία συζύγου (επιδόματα, αποζημίωση αν μιλάμε για εργατικό ατύχημα, έναντι του μισθού ή/και των υπερωριών του/της μέχρι τη στιγμή του θανάτου κλπ.)
Οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία (πχ ΤΕΒΕ) και εφορία. Χρήματα από ασφαλιστικό ταμείο για έξοδα κηδείας ή/και για σύνταξη του/της συζύγου εάν τη δικαιούνταν
Οφειλές σε φίλους δανειστές και συνέταιρους Χρήματα από την ασφαλιστική του/της εταιρία εάν είχε ιδιωτικό νοσοκομειακό συμβόλαιο (σε περίπτωση που προηγουμένως είχε νοσηλευτεί) ή συμβόλαιο ζωής
Έξοδα ασφάλισης αυτοκινήτου (εάν το ασφαλιστήριο έχει ή αναμένεται να, λήξει)


*Επιπλέον υπολογίστε ότι πολλές τράπεζες, σε περίπτωση θανάτου του δανειολήπτη ή ενός εκ των δανειοληπτών, προβλέπουν:
-είτε μείωση του επιτοκίου ή ευνοϊκότερους όρους πληρωμής αν έχετε δάνειο ή πιστωτική κάρτα μαζί με τον/την σύζυγο ή
– ολική αποπληρωμή εάν το δάνειο ή η πιστωτική κάρτα ήταν μόνο στο όνομα του θανόντος και ο θανών πλήρωνε ασφάλεια ζωής δανείου/κάρτας*, που να τον κάλυπτε σε περίπτωση ατυχήματος ή θανάτου.
*Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ασφάλισης, που προσφέρουν πολλές τράπεζες και που αφορά την αποπληρωμή του δανείου ή της κάρτας στην περίπτωση θανάτου ή μόνιμης ολικής ανικανότητας, προστατεύοντας την οικογένεια, το επίπεδο ζωής και την ακίνητη περιουσία σας.

Απευθυνθείτε άμεσα στην τράπεζα με την οποία συνεργάζεστε έχοντας προηγουμένως διαβάσει τους όρους του συμβολαίου και ενημερωθεί για τα δικαιώματά σας. Τέλος φροντίστε να τακτοποιήσετε άμεσα τις οικονομικές σας εκκρεμότητες προς τους ανθρώπους στους οποίους πραγματικά όφειλε χρήματα ο/η θανών/θανούσα  και ακόμη πιο άμεσα στην εφορία ή/και στο ασφαλιστικό ταμείο με τα οποία μπορείτε κάλλιστα να κάνετε και κάποιο διακανονισμό, δίνοντας μια προκαταβολή που θα σας ορίσουν εκείνοι. Σε όλα τα παραπάνω εννοείται ότι θα προσθέσετε και τους πάγιους λογαριασμούς που τρέχουν κάθε μήνα.

Μεταβιβάσεις

Μετά τον θάνατο του/της συζύγου καλό είναι –και σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλεται- να αλλάξετε τα στοιχεία του δικαιούχου σε τραπεζικούς και οικιακούς (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κλπ.) λογαριασμούς, τίτλους ιδιοκτησίας, ασφαλιστήρια συμβόλαια ή άλλα έγγραφα και να δηλώσετε τα δικά σας ή αν απαιτείται και των παιδιών σας. Το ίδιο πρέπει να κάνετε με την άδεια και το ασφαλιστήριο του αυτοκινήτου του/της συζύγου, εάν σκοπεύετε να το κρατήσετε.

Αυτοκίνητο

Σε περίπτωση που σας “άφησε” το αυτοκίνητό του/της αλλά εσείς έχετε ήδη δικό σας τότε:

α) είτε το κρατάτε δηλώνοντας όμως ακινησία στο Υπουργείο Συγκοινωνιών δηλαδή καταθέτοντας πινακίδες, άδεια κυκλοφορίας κλπ. (άρα πρέπει να ψάξετε να τα βρείτε). Με αυτόν τον τρόπο θα γλιτώσετε τα χρήματα από τέλη, ΚΤΕΟ κλπ. αλλά θα πληρώνετε ένα ποσό σε ιδιωτικό και κλειστό χώρο φύλαξης που ,βάση νόμου, πρέπει να φυλάσσονται όλα τα-δηλωμένα σε ακινησία-οχήματα ή
β)  το πουλάτε και με τα χρήματα καλύπτετε τα πάγια και έκτακτα έξοδά σας.

Σε περίπτωση που πρόκειται για το μοναδικό αμάξι στην οικογένεια, αλλά δεν ξέρετε να οδηγάτε, τότε ζυγίστε τα έσοδα και τα έξοδά σας και σκεφτείτε: Σας συμφέρει να το πουλήσετε, να το δηλώσετε σε ακινησία ή -αν δεν γνωρίζετε οδήγηση- να πάρετε το δίπλωμα; Προσωπικά μας άποψη πάντα, όταν μιλάμε για το μοναδικό αμάξι στην οικογένεια και υπάρχουν και παιδιά, καλό είναι να μην πωλείται. Το κόστος των σέρβις, των ασφαλιστηρίων, των τελών κλπ. δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο αλλά και η αξία του να έχετε ένα αμάξι για τις μετακινήσεις όλων σας ή για μία ώρα ανάγκης, ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά, είναι πολύ μεγάλη.

Λογιστές και δικηγόροι

Εννοείται ότι ο μόνος τρόπος για να διευθετήσετε όλα τα παραπάνω με λιγότερο πονοκέφαλο, είναι αγκαζέ με λογιστή και δικηγόρο ακόμη κι αν η περίπτωσή σας, φαντάζει απλή. Καταγράψτε σε ένα χαρτί όλα όσα θέλετε να ρωτήσετε και πάρτε το μαζί σας, ώστε τη στιγμή της συνάντησης να μην ξεχάσετε τις ερωτήσεις σας αλλά και για να σημειώσετε τις συμβουλές τους αλλά και όλα όσα σας ζητηθούν.

Φυσικά πρίν επισκεφθείτε κάποιον επαγγελματία του χώρου, και προκειμένου να πάρετε μια πρώτη εικόνα, μπορείτε να απευθύνετε το ερώτημά σας, στους δικηγόρους-συνεργάτες του Singleparent.gr μέσω της ειδικής φόρμας εδώ ή προηγουμένως να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες στη κατηγορία “Οι ειδικοί, σας απαντούν” ή στην ενότητα “Χηρεία“.

Τέλος, μην αμελήσετε να βάλετε στην κορυφή της λίστας, την οικογένειά σας. Είναι σημαντικό να βιώνετε το πένθος σας και να σας φροντίζετε διότι όταν περάσουν όλα αυτά, αυτό που θα μείνει είστε εσείς και τα παιδιά σας.

Καλή τύχη και καλή δύναμη!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ