Αναγνώριση τέκνου και οικογενειακή μερίδα: Γίνεται να μην φαίνεται ο πατέρας;

2

«Γεια σας. Σε λίγους μήνες θα κάνω παιδί εκτός γάμου. Ο μπαμπάς του είναι παντρεμένος. Το θέλει το παιδί μας αλλά μου είπε πως δεν το αναγνωρίζει γιατί δεν θέλει να φαίνεται στην οικογενειακή του μερίδα. Γίνεται να αναγνωρίσει εκούσια το μωρό, χωρίς αυτό να φαίνεται στην οικογενειακή μερίδα;».

Το παραπάνω ερώτημα έφτασε στο Singleparent.gr και στάθηκε αφορμή να απευθυνθούμε στο Ληξιαρχείο Αθηνών και στο Δήμο Αμαρουσίου προκειμένου να λάβουμε περισσότερες πληροφορίες και να σας ενημερώσουμε έγκυρα για ένα τόσο σημαντικό θέμα. 

Η ενημέρωση που είχαμε ήταν ότι ακόμη και αν το τέκνο εκτός γάμου αναγνωριστεί από τον πατέρα, η μητέρα έχει το δικαίωμα να κάνει δήλωση δημοτικότητας στο ληξιαρχείο-να δηλώσει δηλαδή σε ποιό δήμο θα εγγραφεί το παιδί ή να το ορίσει μέσα στο συμβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης και τη πράξη αυτή, να μεταβιβάσει στο ληξιαρχείο. Κατόπιν, αν η μητέρα είναι εκείνη που επιθυμεί το αναγνωρισμένο εκτός γάμου παιδί της να εγγραφεί στη μερίδα της, το ληξιαρχείο μεταβιβάζει τα έγγραφα αυτά στο δήμο της μητέρας. Ο δήμος που ανήκει η μητέρα, εγγράφει το παιδί στην οικογενειακή της μερίδα και εφόσον δεν ενημερώνεται ο δήμος του πατέρα, δεν εμφανίζεται στη δική του μερίδα.

Όπως μας εξήγησε η Προϊσταμένη του δημοτολογίου του Δήμου Αμαρουσίου, ο πατέρας που έχει αναγνωρίσει το τέκνο μπορεί να μεταβεί στο δήμο του και να δηλώσει ότι έχει αναγνωρισμένο παιδί εκτός γάμου αλλά δεν επιθυμεί να εμφανίζεται στη μερίδα του. Κατόπιν, ο δήμος του θα ανοίξει διπλή οικογενειακή μερίδα, δηλαδή μια ακόμη μερίδα για τα αποκτηθέντα παιδιά εκτός γάμου χωρίς αυτά να φαίνονται στην οικογενειακή μερίδα όπου εμφανίζονται και τα παιδιά που απέκτησε εντός γάμου. Οι δήμοι, προκειμένου να αποτρέψουν τη διάλυση της οικογένειας, μπορούν να διατηρούν διπλές οικογενειακές μερίδες ώστε και το παιδί εκτός γάμου να δηλώνεται και να μην εμφανίζεται στη κύρια οικογενειακή μερίδα.

*Ευχαριστούμε το Ληξιαρχείο Αθηνών και τη Προϊσταμένη του δημοτολογίου του Δήμου Αμαρουσίου για την άψογη και ευγενική τους εξυπηρέτηση!