fbpx

Αναγνώριση τέκνου εντός γάμου όταν δεν είναι του συζύγου

| 16 Ιουνίου 2014
ADVERTISEMENT

Ερώτηση

«Εδώ και 45 μέρες νοσηλεύομαι. Είμαι έγκυος στο 2ο παιδάκι μου και δυστυχώς έχω πάρα πολλά προβλήματα υγείας…..πέρσι χώρισα οριστικά και ο σύζυγος ο πρώην παραιτήθηκε από το δικαίωμα έφεσης 3 μήνες μετά…..λόγω πολλαπλών οικονομικών προβλημάτων αλλά και υγείας(μεταγγίσεις αίματος,πέρασα πνευμονική εμβολή,χημειοθεραπείες κ.τ.λ) αδυνατώ να βάλω δικηγόρο. Σήμερα λοιπόν με ενημέρωσε τηλεφωνικώς απειλώντας με ότι το παιδί θα το δηλώσει στο όνομα του…….το παιδί φυσικά δεν είναι δικό του αλλά δεν έχω σύντροφο γιατί στο άκουσμα της εγκυμοσύνης με εγκατέλειψε……Τι μπορώ να κάνω για να δηλώσω το παιδί σε άλλο όνομα; ».


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Λυδία Ζωγοπούλου, από το Δικηγορικό γραφείο «Ε.Φωτοπούλου & Συνεργάτες»

Κρίσιμο είναι καταρχήν η απόφαση του δικαστηρίου για το διαζύγιο σας να έχει καταστεί αμετάκλητη, αφού σύμφωνα με το άρθρο 1438 ΑΚ, ο γάμος λύεται μεταξύ άλλων τρόπων και με το διαζύγιο,  και το διαζύγιο απαγγέλλεται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.  Η απόφαση διαζυγίου σας, προφανώς έχει καταστεί αμετάκλητη, αφού ήδη από 25-10-2013, ο σύζυγός σας παραιτήθηκε από το δικαίωμα έφεσης. Ωστόσο και πάλι πρέπει να τονίσουμε πως και για το δεύτερο παιδί σας κατά πάσα πιθανότητα τεκμαίρεται από το νόμο ως πατέρας του παιδιού ο πρώην σύζυγός σας, αφού αυτό μάλλον θα γεννηθεί μέσα σε τριακόσιες ημέρες από τη λύση του γάμου με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Αυτό εξαρτάται  φυσικά από το σε  ποιον μήνα της εγκυμοσύνης σας βρίσκεστε τώρα, αφού αν είστε σε πολύ αρχικό στάδιο μπορεί το παιδί να μην τεκμαίρεται τέκνο του συζύγου σας, γιατί όταν θα γεννηθεί θα έχουν παρέλθει οι κρίσιμες 300 ημέρες από τη λύση του γάμου και έτσι δε θα υπάρχει πρόβλημα. Αν συμβαίνει αυτό, μπορείτε να  αποτρέψετε τον πρώην σύζυγο από το να δώσει το επώνυμό του στο παιδί και να του δώσετε το δικό σας, αφού αυτό θα θεωρείται τέκνο εκτός γάμου (άρθρο 1506 ΑΚ).

Αν όταν γεννηθεί το παιδί δεν έχουν παρέλθει όμως οι τριακόσιες ημέρες από την αμετάκλητη απόφαση διαζυγίου, που είναι και το πιο πιθανό, ισχύει το τεκμήριο καταγωγής από το γάμο (άρθρο 1465 ΑΚ), θεωρείται δηλαδή νομικά  πατέρας του τέκνου ο σύζυγός σας, έστω και αν βιολογικά δεν είναι. Και επειδή πριν την τέλεση του γάμου σας υποχρεωτικά δηλώσατε το από κοινού επιθυμητό επώνυμο των τέκνων σας (άρθρο 1505 ΑΚ) και μάλλον εκεί δηλώσατε πως επιθυμείτε όλα τα τέκνα της μελλοντικής σας οικογένειας να έχουν το επώνυμο του συζύγου σας, θεωρείται ότι επιθυμητό επώνυμο και από τους δυο σας είναι αυτό του συζύγου σας και τεκμαιρόμενου πατέρα του παιδιού σας. Επειδή υποχρεούσασταν ως μελλόνυμφοι ενώπιον του συμβολαιογράφου ή λειτουργού, δημάρχου, κληρικού να που τέλεσε το γάμο να δηλώσετε επώνυμο για τα παιδιά που θα γεννιόνταν εντός της οικογένειάς σας, αν παραλείψατε και δε δηλώσατε κάποιο επώνυμο ο νόμος προβλέπει πως επώνυμο των τέκνων θα είναι αυτομάτως  αυτό του συζύγου σας και πατέρα των παιδιών σας.


ADVERTISEMENT

Έχει λοιπόν αρχικά δικαίωμα να δηλώσει το δικό του επώνυμο ως επώνυμο του τέκνου.

Για να χάσει το δικαίωμα του ο πρώην σύζυγος σας να δώσει το επώνυμο του στο παιδί σας, θα πρέπει να προσβάλλετε την τεκμαιρόμενη πατρότητα του συζύγου σας. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 1467 ΑΚ η ιδιότητα του τέκνου, ως προς το οποίο συντρέχει το τεκμήριο καταγωγής από το γάμο, μπορεί να προσβληθεί δικαστικώς, αν αποδειχθεί ότι η μητέρα δε συνέλαβε πράγματι από το σύζυγό της. Την ιδιότητα του τέκνου ως γεννημένου σε γάμο μπορεί μεταξύ άλλων προσώπων να προσβάλει και η μητέρα του τέκνου εντός ενός έτους από τον τοκετό (άρθρα 1469 και 1470 ΑΚ). Θα πρέπει λοιπόν να προσβάλετε την πατρότητα του τέκνου δικαστικά και αφού επιτύχετε την άρση του τεκμηρίου της πατρότητας του πρώην συζύγου σας και την απόδοση της ιδιότητας του τέκνου ως τέκνου γεννημένου εκτός γάμου, τότε θα μπορέσετε αναδρομικά να αλλάξετε και το επώνυμο του παιδιού και να του δώσετε το δικό σας ή του μελλοντικού συζύγου ή συντρόφου σας ή ενδεχομένως και του πραγματικού βιολογικού πατέρα του παιδιού, αν αυτός, αφού βέβαια αρθεί η υπάρχουσα τεκμαιρόμενη πατρότητα του πρώην συζύγου σας, το αναγνωρίσει εκούσια ή αν τον υποχρεώσετε εσείς κινούμενη εναντίον του δικαστικά να το αναγνωρίσει δια της δικαστικής οδού.

Δικηγορικό Γραφείο
Eυγενίας Α. Φωτοπούλου 
Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ