fbpx

Αγνώστου πατρός; Όχι πια! Υπάρχει η πρόσληψη πατρωνύμου

| 12 Ιουνίου 2014
ADVERTISEMENT

Update 03/11/2014: Η διαδικασία πρόσληψης πατρωνύμου δεν γίνεται στα ΚΕΠ αλλά στους δήμους και συγκεκριμένα στο τμήμα δημοτολογίου, εκεί όπου έχετε την οικογενειακή σας μερίδα. Οι δήμοι είναι ενήμεροι γι’ αυτό καθώς αρκετοί από αυτούς, έχουν αναρτημένα τα έντυπα των σχετικών αιτήσεων όπως ο δήμος Αμαρουσίου με τον οποίο επικοινωνήσαμε και οι άνθρωποι γνωρίζουν απόλυτα τη διαδικασία και μπορούν να σας εξυπηρετήσουν.  Μάλιστα, αν πληκτρολογήσετε τη φράση “πρόσληψη πατρωνύμου” στη google, θα σας βγάλει τους δήμους που έχουν πληροφορίες γι’ αυτή τη διαδικασία στην ιστοσελίδα τους. Όταν τους ρωτήσαμε αν η μητέρα μπορεί να δώσει το όνομα και το επώνυμο του βιολογικού πατέρα που δεν το έχει αναγνωρίσει, μας είπαν πως γίνεται εφόσον το όνομα και το επώνυμο δεν αποτελούν αποκλειστικότητα ενός μόνο ανθρώπου. Σε κάθε περίπτωση, μην απευθύνεστε στα ΚΕΠ γιατί ταλαιπωρείστε άδικα και φυσικά αυτή η διαδικασία δεν απαιτεί δικηγόρο!

Με αφορμή πρόσφατο ερώτημα που ήρθε στο Singleparent.gr σχετικά με το οποίο μας ενημέρωσαν οι φίλες της σελίδας μας, Ευαγγελία και Ελίνα τις οποίες και ευχαριστούμε πολύ, μάθαμε για τη πρόσληψη πατρωνύμου σε περίπτωση που το παιδί είναι αγνώστου πατρός. Καλύτερα όμως, μας τα εξηγεί η δικηγόρος μας κυρία Σοφία Βλάχου-Ζουνέλη, από τη Δικηγορική εταιρία «A Law firm».


ADVERTISEMENT

Την πρώτη φορά που μου έτυχε ένα τέτοιο θέμα δεν ήξερα τι να κάνω. Δεν γνώριζα, ούτε μπορούσα να φανταστώ ότι η ελληνική κοινωνία είναι τόσο ευαισθητοποιημένη και είχε προβλέψει μια τέτοια ιδιαίτερη περίπτωση και μάλιστα με σχετικά μικρή γραφειοκρατία.

Ήρθε στο γραφείο μια μητέρα διδύμων αγοριών τα οποία είχε αποκτήσει με εξωσωματική γονιμοποίηση από Τράπεζα σπέρματος. Τα παιδάκια ήταν υγιέστατα, ζωηρότατα, είχαν τα πάντα στη θέση τους εκτός από…πατρώνυμο. Και δεν θα αποκτούσαν ποτέ καθώς δεν είχαμε έναν πατέρα που δεν ήθελε να τα αναγνωρίσει. Δεν υπήρχε καθόλου πατέρας. Έτσι, ψάχνοντας και μελετώντας ανακάλυψα τη διαδικασία πρόσληψης πατρωνύμου.

Η διαδικασία αυτή είναι πλέον απλή και ορίζεται στο άρθρο. 94 του Νόμου 3852/2010 .


ADVERTISEMENT

Η πρόσληψη πατρωνύμου ή μητρωνύμου αφορά σε παιδιά που είναι μη αναγνωρισμένα ή προέρχονται από άγνωστους γονείς. Ο έχων την μέριμνα ενός παιδιού με τα πιο πάνω χαρακτηριστικά μπορεί να υποβάλει σχετική αίτηση στο Δήμο εγγραφής του, με αίτημα το παιδί να λάβει ως πατρώνυμο ή μητρώνυμο, όποιο όνομα εκείνος επιλέξει. Η μητέρα της παραπάνω ιστορίας έδωσε στα παιδιά της το πατρώνυμο και το επίθετο ενός πολύ αγαπημένου της θείου που έτσι και αλλιώς βοηθούσε στο μεγάλωμα των παιδιών. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να δοθεί όποιο όνομα και επίθετο ζητήσει ο γονέας.

Ο Δήμος θα συντάξει ανακοίνωση για την πρόσληψη πατρωνύμου ή μητρωνύμου και θα την αναρτήσει  στον πίνακα ανακοινώσεων του  Δήμου.

Μετά από την πάροδο 8 ημερών θα εκδοθεί απόφαση του Δημάρχου με την οποία θα γίνει δεκτή η αίτηση περί της πρόσληψης πατρωνύμου ή μητρωνύμου.

Μετά την απόφαση αυτή, θα γίνει η εγγραφή στο δημοτολόγιο, στα μητρώα αρρένων (αν πρόκειται για αγόρι) και έτσι το παιδί θα έχει αποκτήσει πατρώνυμο ή μητρώνυμο.

Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική αν αναλογιστούμε πόσα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει σε ένα παιδί η έλλειψη ενός τέτοιου στοιχείου. Και δεν είναι μόνο το πολύ σημαντικό και σοβαρό ψυχολογικό κομμάτι (αντιμετώπιση των άλλων παιδιών στο σχολείο ή και των δασκάλων, η  εξήγηση που θα πρέπει να δίνει στην μόνιμη ερώτηση γιατί δεν έχει «όνομα πατέρα» σε όλα τα στάδια της παιδικής και μετέπειτα ζωής του κλπ) υπάρχει και το κοινωνικό κομμάτι καθώς θα πρέπει π.χ σε οποιαδήποτε επαφή του με τη Διοίκηση να εξηγεί γιατί αφήνει κενό το πατρώνυμο. Ή στον ηλεκτρονικό κόσμο, θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να ξεπερνάει την συμπλήρωση του πεδίου «πατρώνυμο» στην πιο απλή αίτηση που μπορεί να θέλει να κάνει.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Πολιτεία έχει θεσπίσει την παραπάνω διαδικασία έτσι ώστε κάθε παιδί τουλάχιστον σε τυπικό επίπεδο να μην ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα.

Δικηγορική εταιρία «A Law firm»
Σοφία Βλάχου-Ζουνέλη
Δικηγόρος
Πατρ. Ιωακείμ 8,
Αθήνα 10674
Τηλ: +30 210 7236050
Fax: +30 210 7236052
Email:s.vlachou@alawfirm.gr
Web: http://www.alawfirm.gr

Η κυρία Σοφία Βλάχου Ζουνέλη, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου χαρίζει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ