Καρπενήσι: Ζευγάρι άφησε τα πάντα πίσω του, κάνοντας την ανεργία, ποιότητα ζωής!

0

Την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, στις 24:00, η πυξίδα της εκπομπής «60′ Ελλάδα»  οδήγησε τον Νίκο Μάνεση στο Καρπενήσι, την Ελβετία της Ελλάδας, όπως το αποκαλούν λόγω τοπίου, αλλά και στα χωριά της Ανατολικής Ευρυτανίας.

Ο χειμώνας σκληρός στην περιοχή και όσο μαγευτικό και να φαίνεται το χιονισμένο τοπίο υπάρχει πάντα η άλλη όψη του νομίσματος, εκείνη που αφορά στην καθημερινή μάχη για την επιβίωση στον πιο αραιοκατοικημένο νομό της χώρας. Η απουσία της πολιτείας, οι ελλείψεις στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης είναι και στην Ευρυτανία το πρώτο θέμα συζήτησης.

Από χωριό σε χωριό η εκπομπή μας ξενάγησε στον τρόπο ζωής των κατοίκων. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι πιο «πεδινοί» από αυτούς, οι Καρπενησιώτες, ζουν στα 1000 μέτρα υψόμετρο. Από τις πολλές ιστορίες που κατέγραψε η κάμερα του «60’ Ελλάδα» ξεχώρισαν αυτές των νέων ανθρώπων που επέλεξαν την περιοχή για να κάνουν μια καινούργια αρχή στη ζωή τους, μακριά από τα αστικά κέντρα.

ΝΕΑ ΑΡΧΗ

Τεχνολόγος γεωπόνος άφησε την Αθήνα της ανεργίας για να αναζητήσει την τύχη του στα Φουρνά, τον τόπο καταγωγής της μητέρας του. Σήμερα, λειτουργεί έναν δημοτικό ξενώνα, κάνει ραδιόφωνο και ασχολείται με τις εμφανίσεις της μουσικής μπάντας που έχει δημιουργήσει μαζί με έναν άλλο πρωτευουσιάνο που πήρε την οικογένειά του και άφησε για πάντα την Αθήνα.

ΤΟ ΠΡΟΣΟΥΤΟ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Η παραμονή για σπουδές στην Ιταλία τους έδωσε την ιδέα, ο τόπος και το ιδιαίτερο μικροκλίμα τη δυνατότητα να την υλοποιήσουν. Ο λόγος για έναν χημικό και έναν μηχανολόγο που ένωσαν τις δυνάμεις τους στον Προυσό. Εκεί, παράγεται το μοναδικό προσούτο made in Greece. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα φημισμένο στο εξωτερικό.

Σε αυτό το οδοιπορικό γνωρίσαμε, ακόμη, άγνωστες πτυχές της καθημερινότητας των κατοίκων της περιοχής, όπως η έλλειψη… γυναικών στον Άγιο Νικόλαο. Τι λένε ανύπαντροι και γεροντοπαλίκαρα για τις νύφες «εισαγωγής» από την Αλβανία;

Επίσης, η κάμερα της εκπομπής συνάντησε έναν πολυπράγμονα ιερέα που είναι ξενοδόχος, οινοποιός και ξυλόγλυπτης.

Το Καρπενήσι διαθέτει οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο. Στο Βελούχι, πέρα από τις γνωστές χιονοδρομικές εγκαταστάσεις, υπάρχουν και πλαγιές που μπορεί κανείς να απολαύσει το σκι εκτός πίστας. Επίσης, η περιοχή του Καρπενησίου προσφέρει μαγικές στιγμές στους λάτρεις του canyoning (κατάβαση φαραγγιών), της ορεινής ποδηλασίας και του rafting.

Χαρακτηριστική είναι και η ιστορία ενός ζευγαριού που έκανε την ανεργία, ποιότητα ζωής. Μετά από μία απόλυση, το ζευγάρι άφησε τα πάντα πίσω του στην Αθήνα, μετακόμισε στο Καρπενήσι όπου και άνοιξε ένα καφενεδάκι και σήμερα, ο τρόπος ζωής τους είναι τόσο καλύτερος που δεν τον αλλάζουν με τίποτα! Αξίζει να δείτε την ιστορία τους, στο 01:06 του βίντεο που ακολουθεί!