fbpx

Πώς να υπολογίσετε τα έξοδα του παιδιού και τη διατροφή: 4 πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψιν!

| 2 Νοεμβρίου 2016
ADVERTISEMENT

Μετά από ένα διαζύγιο, είναι συνήθως δύσκολο να διαχειριστείς όλες τις σημαντικές αποφάσεις, που πρέπει να παρθούν με τον πρώην σύντροφο σου. Ανάμεσα στην απόφαση του πως θα μοιράσετε τα έξοδα του παιδιού σας, και την συνήθεια του να μένεις σε ένα καινούριο διαμέρισμα, η κατάσταση μπορεί να γίνει μερικές φορές, χαοτική.

Η επιμέλεια του παιδιού είναι κάτι που ορίζεται από το δικαστήριο, το ίδιο και η διατροφή. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, τα παραπάνω ορίζει το ζευγάρι με ιδιωτικό συμφωνητικό (μιλώντας πάντα για συναινετικό διαζύγιο) το οποίο πρέπει και τυπικά να επικυρωθεί από το δικαστήριο. Κι ενώ αρκετά ζευγάρια επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία, καθώς βιάζονται να απομακρυνθούν ο ένας από τον άλλο το συντομότερο, είναι σημαντικό να βρείτε χρόνο να μιλήσετε για το πως θα μοιραστούν τα έξοδα του παιδιού σας.


ADVERTISEMENT

Καταρχάς, είναι σημαντικό να σκεφτείς το μέλλον του παιδιού σου, καθώς μερικά έξοδα μπορεί να μην είναι ορατά στην αρχή, και συνήθως εμφανίζονται στη μετέπειτα ζωή του.

Εδώ θα βρείς 4 κλασσικά είδη εξόδων που οι γονείς συνήθως τείνουν να ξεχνούν όταν υπολογίζουν την φροντίδα του παιδιού τους, ενώ προφανώς δεν θα έπρεπε:

  1. Νοσήλεια και άλλα ιατρικά έξοδα: Υπάρχουν πολύ περισσότερα ιατρικά έξοδα από όσα συνήθως φαίνονται, και είναι σημαντικό να έχεις ένα αναλυτικό σχέδιο πληρωμής τους , ώστε να αποφύγεις αντιπαραθέσεις με τον πρώην σου. Μέσα σε όλο αυτό το σχέδιο θα πρέπει και οι δυο σας να δείτε πως θα διαχειριστείτε την ασφάλεια του παιδιού σας. Ποιός θα πηγαίνει το παιδί στον/στη παιδίατρο και ποιός θα τον/τη πληρώνει; Και αν θεωρήσουμε ότι το κόστος του/της παιδιάτρου περιλαμβάνεται στη διατροφή, σε περίπτωση που το παιδί χρειαστεί μια μικροεπέμβαση ή μια επέμβαση πιο σοβαρή, ποιός θα πληρώσει;

Υπάρχουν λοιπόν απρόσμενα έξοδα, που δεν είχατε υπολογίσει ποτέ. Επείγουσες καταστάσεις, μια νέα συνταγή γιατρού, ή μέρες που το παιδί θα είναι άρρωστο, και θα σας έρθουν έξοδα που δεν τα περιμένατε όπως μια μπέιμπι σίτερ που θα πρέπει να κρατήσει το παιδί για να πάτε για δουλειά. Το σχέδιο σας θα πρέπει να περιλαμβάνει καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, και πως θα τις διαχειριστείτε.


ADVERTISEMENT

  1. Πως θα καλύψετε τη μελέτη του παιδιού μετά το σχολείο και τις καλοκαιρινές του διακοπές:  Μια δασκάλα που θα διαβάζει το παιδί ή ένα κέντρο μελέτης, περιλαμβάνεται στη διατροφή; Το summer camp που θα πρέπει να πάει το παιδί όταν τελειώσει το σχολικό έτος επειδή εσείς εργάζεστε, ή η μπέιμπι σίτερ που θα πρέπει να το φυλάξει, ποιός θα τα καλύψει;
  1. Η εκπαίδευση του παιδιού, τώρα και στο μέλλον: Έχω δεί γονείς να κάνουν κοινά λαθη όταν υπολογίζουν τα τωρινά έξοδα του σχολείου αλλά και τα μελλοντικά. Καταρχάς, το ιδιωτικό σχολείο και οι παροχές του, είναι στα ενδιαφέροντα σας; Φροντιστήριο θα στείλετε το παιδί, και αν ναι, από ποιά τάξη και μετά; Και ποιός θα πληρώσει για όλα αυτά; Να μην σας φανεί παράξενο αν οι δραστηριότητες μετά το σχολείο, σας φέρουν έναν νέο αριθμό εξόδων. Το κλειδί εδώ είναι να ορίσετε το ποσό που έχετε να διαθέσετε, πρίν πάρετε αποφάσεις και έτσι θα προλάβετε τυχόν καυγάδες, καθώς οι αποδείξεις θα αρχίσουν να μαζεύονται στο πορτοφόλι σας.
  1. Μελλοντικά εμπόδια: Ανεξάρτητα από την ηλικία που βρισκόταν το παιδί σας όταν πήρατε διαζύγιο, ίσως να υπάρξουν μελλοντικά έξοδα που εσύ και ο σύντροφος σου δεν είχατε υπολογίσει. Όταν θα φτάσει σε ηλικία που θα πρέπει να πάρει δίπλωμα οδήγησης, υπάρχουν μερικά έξοδα που θα πρέπει να διαχειριστείς. Θα πρέπει να δείτε τι καλύπτει η ασφάλεια σας, ίσως να πρέπει να του αγοράσετε ένα μικρό αυτοκίνητο για αρχή, και πιθανόν να υπάρξουν καινούρια έξοδα για βενζίνη, τέλη κυκλοφορίας κλπ. Το πιο πιθανό είναι να τα καλύπτει ο ένας από τους δυό σας, οπότε είναι σημαντικό να έχετε ένα σχέδιο όταν το παιδί σας αποφασίσει να πιάσει το τιμόνι στα χέρια του. Μπορεί να σας φαίνεται υπερβολικό αν το παιδί σας είναι 5, αλλά αν το παιδί σας είναι 15, αυτή η στιγμή, κοντοζυγώνει!

Ομοίως, μπορεί να μην σκέφτεστε να αγοράσετε κινητό τηλέφωνο στο παιδί σας αυτή τη στιγμή, αλλά σίγουρα στο μέλλον θα του χρειαστεί. Το κόστος ενός κινητού τηλεφώνου στις μέρες μας είναι συνήθως υψηλό, καθώς βγαίνουν καινούρια μοντέλα κάθε χρόνο και οι τιμές αυξάνονται. Μερικοί γονείς ίσως επιλέξουν να αναλάβει ο ένας το κόστος του τηλεφώνου και ο άλλος το κόστος του λογαριασμού.

Στο Ελλαδιστάν βέβαια το δικαστήριο ορίζει μια διατροφή και ο υπόχρεος γονιός (μητέρα ή πατέρας δεν έχει σημασία) κάθεται πάνω σ’ αυτή για πάντα. Αν δηλαδή χωρίσατε όταν το παιδί ήταν 5 και ορίστηκε διατροφή 200 ευρώ, αυτή θα παίρνεις (αν την παίρνεις) εις τους αιώνας των αιώνων αμήν! Οι ανάγκες του παιδιού μεγαλώνουν όσο μεγαλώνει, η διατροφή όμως για κάποιο λόγο μένει ίδια τα πρώτα χρόνια και μετά αντί να αυξάνει, τείνει να εξαφανίζεται, με τον γονιό που έχει την επιμέλεια, να τραβάει μόνος του κουπί.

Προφανώς και μπορείς να ζητήσεις μεταρρύθμιση αλλά αν είχες χρήματα για δικαστήρια, δεν θα χρειαζόσουν τη διατροφή. Επίσης ακόμη κι εκείνοι που έχουν πάει δικαστικώς και η διατροφή αυξήθηκε, ήταν μόνο στα χαρτιά αφού ο υπόχρεος γονιός είτε συνέχισε να δίνει το διακοσάρι ή θύμωσε και σταμάτησε να δίνει κι αυτό. Ψέμματα λέω;

Πηγή : http://divorcesupport.about.com/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ