Σεμινάρια για μονογονεϊκές οικογένειες στη Λέσβο

0

Το Κέντρο Πρόληψης Νομού Λέσβου «Πνοή» οργανώνει ομάδα μονογονεϊκών οικογενειών, η οποία θα πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή 5:30 με 7:30 το απόγευμα, στο χώρο του Κέντρου (Καβέτσου 44, στο δεύτερο όροφο) και θα έχει διάρκεια 10 δίωρων συναντήσεων. Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 14 Φεβρουαρίου 2014.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του σεμιναρίου, Δέσποινα Σαμοθρακή, η οικογένεια αποτελεί τη σημαντικότερη ίσως πληθυσμιακή ομάδα για το σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης, τα οποία αποβλέπουν στην αποτροπή της χρήσης, την ενδυνάμωση των στοιχείων της προσωπικότητας του ατόμου και τη βελτίωση του ευρύτερου οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος.

Η μονογονεϊκή οικογένεια, η οποία δηλαδή αποτελείται από ένα μόνο γονέα που μεγαλώνει μόνος του τα παιδιά, είναι ένας εναλλακτικός τρόπος οικογενειακής οργάνωσης, μια νέα κοινωνική πραγματικότητα, που γίνεται ολοένα και πιο κυρίαρχη.

Σε όλες τις περιπτώσεις (εκτός από αυτές των άγαμων μητέρων) μια οικογένεια γίνεται μονογονεϊκή αφού πρώτα περάσει μια περίοδος κατά την οποία οι δύο γονείς ζούσαν μαζί με τα παιδιά τους, ωστόσο κάποιοι λόγοι απρόβλεπτοι και ορισμένες φορές αναπόφευκτοι συνέτειναν ώστε να μετατραπεί σε μονογονεϊκή. Οι γονείς αυτοί καλούνται να αντιμετωπίσουν αλλαγές τόσο στον τρόπο ζωής τους, όσο και στη συναισθηματική τους κατάσταση.

Λαμβάνοντας, έτσι, υπόψη τα παραπάνω, το Κέντρο Πρόληψης «Πνοή» θεωρεί σημαντικό να υποστηριχθεί αυτός ο τύπος οικογένειας μέσα από την υλοποίηση προληπτικών παρεμβάσεων και τη σύσταση ομάδας γονέων.

Μέσα από την πραγματοποίηση της ομάδας και με την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, ελπίζει να συμβάλει στην αναπλαισίωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι μονογονεϊκές οικογένειες, βλέποντάς τες μέσα από άλλες οπτικές γωνίες.

Η υποστήριξη, η απενοχοποίηση, η ιεράρχηση των αναγκών, η διαχείριση των καταστάσεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών με θετική-υγιή κατεύθυνση είναι η άμεση προσδοκία του Κέντρου για τους ανθρώπους εκείνους που οι συνθήκες τούς έφεραν να είναι μόνοι στο ρόλο του γονέα στο υποσύστημα της οικογένειας.

Ενδεικτικά κάποια θέματα που θα επεξεργαστούν στην ομάδα γονέων είναι τα εξής:

  • Τα χαρακτηριστικά και οι ανάγκες της μονογονεϊκής οικογένειας.
  • Ο ρόλος του γονέα στη μονογονεϊκή οικογένεια και η σχέση του με το παιδί.
  • Η σχέση του παιδιού με τον απόντα γονέα και η σχέση του με το γονιό που «μένει πίσω».
  • Οι ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.
  • Τα όρια στη συμπεριφορά των παιδιών.
  • Ανασυγκροτημένη οικογένεια.

Για δηλώσεις συμμετοχής, καλείτε στο τηλέφωνο του Κέντρου Πρόληψης 22510 20600.

Πηγή:http://www.emprosnet.gr/