Οι μόνες μαμάδες το ίδιο ευτυχισμένες με τις παντρεμένες, σύμφωνα με νέα έρευνα

1

Όλοι οι μονογονείς, αλλά ειδικά οι μαμάδες μονογονείς, αντιμετωπίζουν πολλές και δύσκολες προκλήσεις καθημερινά, ωστόσο νέα έρευνα καταλήγει ότι είναι το ίδιο ευτυχισμένες με τις παντρεμένες μαμάδες.

Στη συγκεκριμένη μελέτη οι ερευνητές πραγματοποίησαν προσωπικές συνεντεύξεις με 35 μαμάδες-μονογονείς στη Πολωνία ώστε να καταλάβουν επακριβώς τα επίπεδα ευτυχίας τους.

Γιατί στη Πολωνία; Διότι οι ερευνητές σημειώνουν ότι η Πολωνία έχει το χειρότερο κρατικό σύστημα υποστήριξης παιδιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτός αυτού, τα παιδιά εκτός γάμου δεν είναι κοινωνικά αποδεκτά και η μονογονεϊκή οικογένεια δεν υποστηρίζεται από κανέναν φορέα.Επομένως η Πολωνία ήταν η πιο κατάλληλη χώρα διεξαγωγής αυτής της έρευνας επάνω σε μαμάδες που μεγαλώνουν τα παιδιά τους, εντελώς και εξ ολοκλήρου μόνες τους!

Εκτός από τις συνεντεύξεις οι ερευνητές, χρησιμοποίησαν δεδομένα της προηγούμενης δεκαετίας συλλέγοντας στοιχεία 7.633 μαμάδων από τις οποίες, οι 6.594 ήταν παντρεμένες, οι 538 δεν είχαν παντρευτεί ποτέ και οι 501 είχαν παντρευτεί στο παρελθόν (σήμερα είναι διαζευγμένες ή χήρες). Κατόπιν ανάλυσης αυτών των στοιχείων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι μητέρες-μονογονείς, παρ’ όλο που ζούσαν και μεγάλωναν τα παιδιά τους κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, δεν ήταν λιγότερο ευτυχισμένες απ’ ότι οι αντίστοιχες, παντρεμένες μαμάδες.

«Τα ευρήματά μας, μας δείχνουν ότι τα παιδιά είναι στο επίκεντρο της ζωής μιας μόνης μαμάς και ότι πολλές σημαντικές αποφάσεις παίρνονται με μεγαλύτερη υπευθυνότητα, για χάρη του παιδιού. Η μητρότητα δυναμώνει τις μητέρες-μονογονείς, αυξάνει το αίσθημα ευθύνης τους και τις επιτρέπει να αποδράσουν από παθολογικά περιβάλλοντα» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Πράγματι, μια από τις μαμάδες που συμμετείχαν στη συνέντευξη είπε πως η μητρότητα της έδωσε ένα ισχυρό κίνητρο στο να εγκαταλείψει οριστικά, το χειριστικό σύντροφό της.

«Ήμουν με έναν άντρα που ήταν εξαρτημένος από ναρκωτικά και αλκοόλ. Ήταν ο λόγος που τον άφησα διότι εκτός από τον εαυτό μου, σκέφτηκα κυρίως το παιδί μου. Έπρεπε να αρχίσω να υπολογίζω περισσότερο κάποια πράγματα. Πρίν το παιδί, δίσταζα, ήθελα να τον αφήσω αλλά ξέρεις, ο έρωτας είναι τυφλός.Ουσιαστικά θα έλεγα ότι με κάποιο τρόπο η κόρη μου με έσπρωξε να τον αφήσω» λέει.

Κι ενώ πολλές μαμάδες-μονογονείς υποστηρίζουν ομόφωνα ότι το μεγάλωμα ενός παιδιού χωρίς σύντροφο είναι κουραστικό και στρεσογόνο, δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι-παρά τις αντιξοότητες- το παιδί, φέρνει στη ζωή τους χαρά, ενέργεια και κίνητρο να ζείς. Όπως επισημαίνει και μία από τις μαμάδες που συμμετείχε στην έρευνα «Ό,τι κι αν έχει συμβεί, η αγάπη του παιδιού σε αποζημιώνει για όλα!»

Πηγή: http://www.huffingtonpost.com/