Μητέρα μονογονέας γίνεται «μπαλάκι» από υπηρεσία σε υπηρεσία για την υποτροφία της κόρης της!

1

Ονομάζομαι Κ.Κ.
Από τον Απρίλιο του 2008, μαζί με την κόρη μου Α.Κ. αποτελούμε μονογονεϊκή οικογένεια. Δεν έχω κανέναν συγγενή που να μου παρέχει έστω και την παραμικρή βοήθεια. Είμαι άνεργη από τις 11 Νοεμβρίου του 2011 και παρ’ όλες τις προσπάθειές μου να βρω εργασία, δεν είναι δυνατόν να το καταφέρω.

Κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου και ό,τι μπορώ για να βοηθήσω την κόρη μου να ολοκληρώσει τις σπουδές της στο ΤΕΙ Λαμίας, στο Τμήμα Νοσηλευτικής.Ο λόγος που σας γράφω αυτή την επιστολή είναι αυτός που θα σας εξηγήσω παρακάτω.

Το έτος 2011 η κόρη μου αποφοίτησε από το δεύτερο ΕΠΑΛ Ρόδου με βαθμό απολυτηρίου 19 και 5 δέκατα (Τμήμα Υγείας και Πρόνοιας) και με βαθμό πτυχίου βοηθού νοσηλευτή 19 και 4 δέκατα (μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων κατάφερε να συγκεντρώσει 18.117 μόρια) με δική της προσπάθεια και κόπο και χωρίς φροντιστήρια, όπως άλλα παιδιά, διότι δεν είχα την οικονομική δυνατότητα να τη στείλω σε φροντιστήρια. Κατάφερε να εισαχθεί πρώτη σε βαθμολογία στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Λαμίας, σχολή που δήλωσε σαν πρώτη επιλογή στο μηχανογραφικό της.

Το Σεπτέμβριο του 2011, όταν ξεκίνησαν οι εγγραφές στο ΤΕΙ, πήγα μαζί με το παιδί μου στη Λαμία για να κάνουμε την εγγραφή της. Ωστόσο, ο λυκειάρχης του δεύτερου ΕΠΑΛ Ρόδου, με είχε ήδη ενημερώσει για την υποτροφία που επρόκειτο να πάρει η κόρη μου σαν πρώτη σε βαθμολογία νεοεισαχθείσα στο ΤΕΙ Λαμίας και μου είπε πως όταν θα πάω στο ΤΕΙ για την εγγραφή της, να ρωτήσω σχετικά στη γραμματεία της σχολής όπου και θα με ενημέρωναν.

Όταν πήγαμε στη γραμματεία της σχολής, δεν πρόλαβα να ρωτήσω κάτι για την υποτροφία, διότι μόλις είδαν το όνομα της κόρης μου αμέσως οι ίδιες οι κυρίες της γραμματείας της είπαν: «Εσύ είσαι λοιπόν η αριστούχα που θα πάρεις την υποτροφία;».

Με αφορμή αυτά τους τα λόγια ρώτησα αν γίνεται, μια που ήμουν εκεί, να ετοιμάσουμε τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η απάντηση που μου έδωσαν από τη γραμματεία ήταν η εξής: «Είναι πολύ νωρίς ακόμα. Θα ειδοποιήσουμε εμείς το παιδί, μόλις πάρουμε ειδοποίηση από το υπουργείο Παιδείας (δεν μου ανέφεραν καθόλου το ΙΚΥ) και θα αναρτήσουμε και σχετική ανακοίνωση στον πίνακα ανακοινώσεων με την οποία θα ενημερωθεί η κόρη σας.

Πέρασε ο Σεπτέμβριος του 2011, ο Οκτώβριος του 2011 και ο Νοέμβριος του 2011 και δεν πήραμε καμία ειδοποίηση. Αρχές Δεκεμβρίου του 2011 απεφάσισα να τηλεφωνήσω στη γραμματεία της σχολής για να ρωτήσω αν είχαν κάποιο νέο σχετικά με την υποτροφία. Η απάντηση που μου έδωσαν ήταν: «Όχι δεν έχουμε καμία ειδοποίηση».

Πέρασε και ο Δεκέμβριος του 2011 και μπήκε το 2012. Γύρω στα μέσα Ιανουαρίου του 2012 τηλεφώνησα για 2η φορά στη γραμματεία της σχολής, για να μου πουν αν είχαν κάτι νεότερο σχετικά με την υποτροφία. Η απάντηση που πήραν ήταν και πάλι αρνητική.

Άφησα να περάσει ο Ιανουάριος του 2012 και ο Φεβρουάριος του 2012. Αρχές Μαρτίου του 2012 τηλεφώνησα ξανά στη γραμματεία της σχολής (4ο τηλεφώνημα), για να ρωτήσω μήπως υπάρχει κάτι νεότερο. Η απάντησή τους ήταν και πάλι αρνητική και μάλιστα μου είπαν με έντονο και νευρικό ύφος ότι  «σας είπαμε πως όταν θα έχουμε ειδοποίηση από το υπουργείο Παιδείας θα ειδοποιήσουμε τη φοιτήτρια».

Τότε τους ρώτησα αν υπάρχει κάποιο αρμόδιο άτομο στο υπουργείο Παιδείας για να μιλήσω μαζί τους και αν γνώριζαν κάποιο τηλέφωνο για να επικοινωνήσω. Μου είπαν να περιμένω…μετά από αναμονή 5 περίπου λεπτών στο κινητό μου τηλέφωνο (δεν διέθετα σταθερό), μου είπαν ότι υπεύθυνο για την υποτροφία είναι το ΙΚΥ και η κ. Κρέζου, στο τηλέφωνο 2103726304.

Η συμπεριφορά τους στη γραμματεία της σχολής έμοιαζε σαν να έδιναν για πρώτη φορά υποτροφία σε φοιτητή, σαν να τους ήταν εντελώς άγνωστο το συγκεκριμένο θέμα… η δε αδιαφορία τους φαινόταν ολοκάθαρα.

Αφού έκλεισα το τηλέφωνο, την ίδια στιγμή τηλεφώνησα στην κ. Κρέζου (5ο τηλεφώνημα), η οποία μου είπε να της ξανατηλεφωνήσω σε μια εβδομάδα.

Μετά από μια εβδομάδα τηλεφώνησα ξανά στην κ. Κρέζου (6ο τηλεφώνημα), η οποία μου είπε πως είναι θέμα του υπουργείου Παιδείας και πως δεν έχει καμία ειδοποίηση (το θέμα ήταν δικό τους και μόνο δικό τους, απλά με κοροΐδευαν…θα το διαπιστώσετε παρακάτω).
Γι’ αυτό το λόγο μου είπε να της ξανατηλεφωνήσω μετά από ένα μήνα.

Της τηλεφώνησα αρχές Μαΐου 2012 (7ο τηλεφώνημα) η απάντησή της ήταν και πάλι αρνητική.

Μου είπε να της ξανατηλεφωνήσω μετά από μια εβδομάδα, αλλά δεν της ξανατηλεφώνησα. Η κόρη μου ωστόσο τελείωσε τον πρώτο χρόνο σπουδών.

Τον Οκτώβριο του 2012 τηλεφώνησα ξανά στη γραμματεία της σχολής, μήπως και είχαν κάτι νεότερο (8ο τηλεφώνημα). Η απάντησή τους ήταν και πάλι αρνητική.
Το Νοέμβριο του 2012 κατάφερα να πάω στη Λαμία με χρήματα που δανείστηκα, γιατί η κόρη μου ήταν άρρωστη.

Ενώ βρισκόμουν στη Λαμία, επισκέφθηκα την ίδια τη γραμματεία της σχολής για να ξαναρωτήσω σχετικά με την υποτροφία. Η απάντησή τους ήταν για άλλη μία φορά αρνητική, και η συμπεριφορά τους απέναντί μου εντελώς αδιάφορη, όπως και το ενδιαφέρον τους για την κόρη μου εντελώς αδιάφορο.

Ήρθε ο Απρίλιος του 2013. Τηλεφώνησα ξανά στη γραμματεία της σχολής. Και πάλι η απάντηση ήταν αρνητική (9ο τηλεφώνημα).

Ήρθε ο Σεπτέμβριος του 2013. Η κόρη μου τελείωσε και το δεύτερο έτος σπουδών.
Απεφάσισα να τηλεφωνήσω η ίδια στο υπουργείο Παιδείας, μήπως και βρω κάποια άκρη. Μετά από 12 τηλεφωνήματα στην κυριολεξία (διότι ο ένας υπάλληλος με παρέπεμπε στον άλλο), κατέληξαν να μιλήσω με μια από τις γραμματείς του τότε υπουργού Παιδείας (21 τηλεφωνήματα μέχρι τώρα).

Παρέλειψα να αναφέρω ότι σε κάθε τηλεφώνημά μου, ο κάθε/η κάθε υπάλληλος μου ζητούσε να του πω το ιστορικό της υπόθεσης. Η γραμματέας λοιπόν του υπουργού Παιδείας, η οποία αρνήθηκε να μου πει το όνομά της, ζήτησε το τηλέφωνό μου για να με ειδοποιήσει εντός των ημερών, όπως μου υποσχέθηκε αν τηλεφώνησε σε σας, τηλεφώνησε και σε μένα!!!

Μετά από κάποιες μέρες κι αφού είδα πως δεν επρόκειτο να μου τηλεφωνήσει κανείς, ξανατηλεφώνησα στο υπουργείο Παιδείας και ζήτησα να με συνδέσουν με το γραφείο του υπουργού.

Αυτή τη φορά μίλησα με μια άλλη γραμματέα η οποία αφού μου ζήτησε να της ξαναπώ όλο το ιστορικό της υπόθεσης, μου είπε πως αυτή η υπόθεση είναι θέμα όχι του υπουργείου Παιδείας, αλλά του υπουργείου Οικονομικών… Με «συμβούλεψε» δε, να ψάξω να βρω άκρη από το υπουργείο Οικονομικών. (Μέχρι τώρα τα τηλεφωνήματα που έκανα είναι 22).

Μόλις κλείσαμε το τηλέφωνο, τηλεφώνησα στο 11880 για να μάθω το τηλέφωνο του υπουργείου Οικονομικών.

Μετά από 15 τηλεφωνήματα στο υπουργείο Οικονομικών χωρίς αποτέλεσμα (με παρέπεμπε ο ένας στον άλλο) (38 τηλεφωνήματα μέχρι τώρα), κατέληξα να ζητήσω να με συνδέσουν με το γραφείο του υπουργού Οικονομικών, όπου μια από τις γραμματείς του μου ζήτησε και πάλι να της αναφέρω όλο το ιστορικό της υπόθεσης. (39ο τηλεφώνημα).

Η κυρία αυτή μου είπε πως θα το αναφέρει στον υπουργό και ζήτησε κι αυτή το τηλέφωνό μου, ώστε να με ενημερώσει. Αν τηλεφώνησε σε σας, τηλεφώνησε και σε μένα!!!

Πέρασαν πολλές μέρες και δεν είχαν καμία ειδοποίηση. Σκέφτηκα να πάω σε ένα INTERNET CAFE (διότι δεν είχα υπολογιστή στο σπίτι μου, ούτε το παιδί μου επίσης διαθέτει σαν φοιτήτρια, όπως όλα τα άλλα παιδιά, λόγω της άσχημης οικονομικής μας κατάστασης) και να ψάξω μόνη μου να βρω πληροφορίες για το ΙΚΥ, το περιβόητο αυτό ίδρυμα υποτροφιών έτσι και έκανα.

Οι πληροφορίες που βρήκα σχετικά με το θέμα που με απασχολεί είναι οι εξής:
Για τις εξετάσεις εισαγωγής στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το έτος 2011 (έτος εισαγωγής της κόρης μου), προπτυχιακές υποτροφίες.

Η υποτροφία για κάθε δικαιούχο συνίσταται σε εφάπαξ χορήγηση του ποσού των 1.467,35 €.
Προϋποθέσεις για τη χορήγηση της υποτροφίας
1) Ελληνική εθνικότητα
2) Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 53.000 €.
3) Ο νεοεισαχθείς να  έχει πετύχει την εισαγωγή του στη σχολή με την πρώτη φορά στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2103726358 κ. Κατσαρη Κων/να.
Και σας ρωτώ: όταν απ’ την αρχή τηλεφώνησα στο ΙΚΥ και μίλησα με την κ. Κρέζου, για ποιον λόγο με παρέπεμψε στο υπουργείο Παιδείας; Η κ. Κρέζου είναι η υπεύθυνη του ΙΚΥ.

Δεν εγνώριζε το τηλέφωνο και το όνομα της κ. Κατσαρη, εφόσον είναι συνάδελφοι και τα γραφεία τους είναι γειτονικά; δεν γνώριζε ποιος είναι ο υπεύθυνος για το συγκεκριμένο θέμα; Τα συμπεράσματα δικά σας.

Πριν συνεχίσω την αφήγησή μου, θέλω να σας αναφέρω κάτι σημαντικό. Η κόρη μου είναι ένα φρόνιμο παιδί που το χαρακτηρίζει η υπευθυνότητα και η σοβαρότητα. Έχει πολύ καλές επιδόσεις στα μαθήματα στη σχολή και δεν απουσιάζει ποτέ ούτε από τις θεωρίες των μαθημάτων, ούτε από τα εργαστήρια. Γι’ αυτούς τους λόγους, οι καθηγητές της την εκτιμούν ιδιαιτέρως και την σέβονται.

Μετά από όλη αυτή την ταλαιπωρία, η κόρη μου σκέφτηκε να συζητήσει το πρόβλημα της με μια καθηγήτρια της, την κ. Α.Δ.

Η καθηγήτρια θέλησε να αναλάβει προσωπικά το θέμα, ώστε να μάθει επιτέλους τι συμβαίνει.

Η κόρη μου εξήγησε στην καθηγήτρια της ότι όσες φορές είχε πάει στη γραμματεία -και ήταν αρκετές οι φορές- για να ενδιαφερθεί για το συγκεκριμένο θέμα, οι κυρίες της γραμματείας της έλεγαν πάντα ότι δεν έχουν καμία ειδοποίηση και με τη συμπεριφορά τους την έκαναν να νιώθει άβολα. Γι’ αυτό το λόγο η κόρη μου δεν ήθελε να ξαναπάει στη γραμματεία.

Όταν λοιπόν η καθηγήτρια ζήτησε να πάρει μια απάντηση από τη γραμματεία, η απάντηση που της έδωσαν ήταν πως η κόρη μου δεν δικαιούται να πάρει την υποτροφία διότι έχει αποφοιτήσει από ΕΠΑΛ και όχι από Ενιαίο Λύκειο.

Την ίδια στιγμή το παιδί ενημερώθηκε από την καθηγήτριά της.
Ένιωσε μεγάλη απογοήτευση, πίκρα και στεναχώρια, στη συνέχεια ενημέρωσε και εμένα.
Αυτή η απάντηση που πήραμε από τη γραμματεία της σχολής μέσω της καθηγήτριας με έκανε στη συνέχεια να ψάξω μόνη μου, μέσω του διαδικτύου και να βρω τις πληροφορίες που ήθελα.

Και σας ρωτώ.
Γιατί στις προϋποθέσεις χορήγησης της υποτροφίας δεν αναφέρεται πουθενά ότι δεν την δικαιούνται οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ; Το ΕΠΑΛ είναι κατώτερα σχολεία; Οι μαθητές των ΕΠΑΛ είναι κατωτέρας ποιότητας από τους μαθητές των ενιαίων λυκείων;

Απαράδεκτο!!! Την επόμενη μέρα το πρωί, τηλεφώνησα στο ΙΚΥ και στην κυρία Κατσάρη Κων/να (40ο τηλεφώνημα). Αφού της εξιστόρησα ξανά όλο το ιστορικό της υπόθεσης, με παρέπεμψε σε άλλο πρόσωπο… στην κυρία Αδαμοπούλου στο τηλέφωνο 210 3726360.

Τηλεφώνησα στην κυρία Αδαμοπούλου (41ο τηλεφώνημα). Μου ζήτησε να της, για ακόμα μια φορά, όλο το ιστορικό της υπόθεσης. Η απάντηση της κυρίας Αδαμοπούλου ήταν η εξής:
Δεν μας πρότεινε η γραμματεία της Σχολής το όνομα της κόρης σας για χορήγηση υποτροφίας. “Δεν κατάλαβα;”, της απάντησα.
“Οι γραμματείς των Σχολών προτείνουν τα ονόματα που θέλουν;; Δεν τηρείται αξιοκρατία βάσει των βαθμολογιών;” ρώτησα. Όση ώρα μιλούσαμε, δεν μου ανέφερε τίποτα περί μαθητών των ΕΠΑΛ κα πως δεν δικαιούνται υποτροφία. Οπότε σκέφτηκα να της το αναφέρω εγώ…

Όταν της το ανέφερα, κατάλαβα από το ύφος της πως δεν γνώριζε τίποτα σχετικά με τον αποκλεισμό των αποφοίτων των ΕΠΑΛ από την υποτροφία. Όμως, για να μην μου δείξει προφανώς ότι κάτι παράξενο συμβαίνει, μασώντας στη συνέχεια τα λόγια της, έκανε πως ισχύει αυτή η απόφαση για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ.

Άρχισα να νευριάζω και να αηδιάζω με όλη αυτή την κοροϊδία και μιλώντας της με έντονο ύφος της είπα τα εξής:

“Γιατί τότε, κυρία Αδαμοπούλου, στις προϋποθέσεις χορήγησης της υποτροφίας, στην ιστοσελίδα του ΙΚΥ, δεν αναφέρεται ότι δεν δικαιούνται την υποτροφία τα παιδιά-αριστούχοι των ΕΠΑΛ; Πείτε μου τίνος απόφαση είναι αυτή..”. Η κυρία Αδαμοπούλου μου είπε ότι είναι απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΥ.

Όταν της ζήτησα να μου στείλουν το έγγραφο στο οποίο αναγράφεται αυτή η απόφαση, με παρέπεμψε σε ένα άλλο πρόσωπο, την προϊσταμένη, την κυρία Αδαμαντιάδου, στο τηλέφωνο 210 3726303. Κλείνω το τηλέφωνο με την κυρία Αδαμοπούλου και τηλεφωνώ στην κυρία Αδαμαντιάδου (42ο τηλεφώνημα).

Να επαναλάβω πως όλα αυτά τα τηλεφωνήματα τα έκανα από το κινητό μου τηλέφωνο, χωρίς να καταφέρω και τίποτα σε τελική ανάλυση…
Όταν τηλεφώνησα στην κυρία Αδαμαντιάδου, χρειάσθηκε και πάλι να της εξιστορήσω όλη την υπόθεση, η οποία κατάντησε για μένα πολύ κουραστική.

Το αποτέλεσμα.  Μου ζήτησε το τηλέφωνό μου, για να κοιτάξει την υπόθεσή μου, όπως μου είπε και πως θα μου τηλεφωνούσε σε 20 λεπτά. Της έδωσα το τηλέφωνό μου. Μετά από μια ώρα δεν μου τηλεφώνησε η ίδια, αλλά μου τηλεφώνησε η κυρία Αδαμοπούλου, η οποία μου είπε: “Είπε η κυρία Αδαμαντιάδου, όλα αυτά που μας είπατε, να μας τα στείλετε γραπτώς, με φαξ ή με ταχυδρομείο”.

Μου έδωσε αριθμό φαξ καθώς επίσης και τη διεύθυνση του ΙΚΥ. Έγραψα αυτή την επιστολή και όπως σας προανέφερα, τους την έστειλα με ΕΛΤΑ συστημένο… ακόμη έχω την απόδειξη…

Στο τέλος της επιστολής είχα γράψει: Η κόρη μου είναι φέτος στο 5ο εξάμηνο των σπουδών της και δεν έχει μείνει σε κανένα μάθημα. Αξίζουν τέτοιοι μαθητές, τέτοια παιδιά, τέτοιου είδους αντιμετώπιση; Δεν έλαβα ποτέ απάντηση από το ΙΚΥ.

Γι’ αυτό και απεφάσισα να ζητήσω βοήθεια από τον Συνήγορο του Πολίτη. Με παρόμοιο περίπου τρόπο με κούρασε πολύ ψυχολογικά και ο Συνήγορος του Πολίτη. Ο εκπρόσωπός του, δικηγόρος που ανέλαβε να με βοηθήσει, όχι μόνο δεν βοήθησε, αλλά με αγνόησε εντελώς… Ποτέ δεν μου τηλεφώνησε ο ίδιος για να με ενημερώσει…

Πάντα του τηλεφωνούσα εγώ και ποτέ δεν είχε τίποτα καινούργιο να μου πει. Μου έστειλε μια επιστολή στις 19 Μαρτίου 2014, στην οποία αναφέρει ότι “Η υπόθεσή μου έχει αρχειοθετηθεί στον Συνήγορο του Πολίτη και πως η αρχειοθέτηση γίνεται ύστερα από την τελεσφόρηση των επίμονων προσπαθειών της αρχής για τη χορήγηση της εν λόγω έγγραφης απάντησης του ΙΚΥ.

Εφόσον κρίνετε ότι μπορούμε να σας φανούμε χρήσιμοι στο μέλλον για οποιοδήποτε θέμα εμπίπτει στις αρμοδιότητες της αρχής, μη διστάσετε να απευθυνθείτε στον Συνήγορο του Πολίτη υποβάλλοντας νέα αναφορά”…

Ποτέ δεν έλαβα την απόφαση του δ.σ. του ΙΚΥ που ζήτησα εξ αρχής… Το ΙΚΥ επέμενε δικηγόρο ότι μου έστειλε την απόφαση. Εκείνος δεν τους πίεσε καθόλου να το κάνουν και δεν έπραξε αυτά που όφειλε να πράξει ως δικηγόρος. Και ο ίδιος επέμενε μιλώντας μου ότι το ΙΚΥ μου έστειλε την απόφαση απλά ίσως χάθηκε καθ’ οδόν… Προσωπικά δεν έλαβα ποτέ τίποτα… και δεν έχω κανέναν λόγο να πω ψέματα.

Έχω ενημερώσει για όλα αυτά τον λυκειάρχη του 2ου ΕΠΑΛ Ρόδου ο οποίος είναι πρόθυμος να βοηθήσει την κόρη μου με κάθε τρόπο. Η κόρη μου τελειώνει και το 7ο εξάμηνο των σπουδών της. Της απομένει άλλο ένα. Το 8ο και τελευταίο εξάμηνο και ακόμη την κοροϊδεύουν.

Αυτή είναι η ιστορία μας. Ζητώ συγγνώμη αν σας κούρασα, όμως θέλω να γνωρίζετε ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια.
Ζητώ την παρέμβαση και τη βοήθειά σας.

(Τα στοιχεία της μητέρας είναι στη διάθεση της εφημερίδας «Ροδιακή» από όπου και αντλήσαμε τη συγκεκριμένη επιστολή).

Πηγή : http://www.rodiaki.gr/

*Η κεντρική φωτογραφία του άρθρου δεν απεικονίζει τα πραγματικά πρόσωπα.