Κύπρος: Σήμερα ή αύριο 05/02 το επίδομα τέκνου σε πολύτεκνους και μονογονείς

0

Στους λογαριασμούς των τριτέκνων, πολυτέκνων και μονογονέων, θα κατατεθούν σήμερα Τρίτη ή το αργότερο μέχρι την Τετάρτη τα χρήματα για το επίδομα τέκνου για το μήνα Ιανουάριο. Το υπουργείο οικονομικών έδωσε έγκριση για πληρωμή των χρημάτων στους δικαιούχους, στη βάση των αιτήσεων τους για το 2013, παρά το γεγονός ότι η υποβολή αιτήσεων για το 2014 δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.

Το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 05/02 θα καταβληθούν και τα χρήματα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, για τους οποίους έγινε παρόμοια διευθέτηση.

Η κίνηση αυτή από πλευράς υπουργείου έγινε, μετά και από τις αναφορές των εν λόγω κοινωνικών ομάδων ότι δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις βασικές ανάγκες των ιδίων και των παιδιών τους και καλούσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν σε διευθετήσεις.

Μιλώντας στο Sigmalive, o Διευθυντής της Υπηρεσίας Χορηγιών και Επιδομάτων του υπουργείου Οικονομικών, Γαβριήλ Νίσηλος, ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία προνοεί πληρωμή των εν λόγω επιδομάτων μετά το πέρας των πρώτων τεσσάρων μηνών του νέου έτους, λόγω της οικονομικής δυσπραγία πολλών δικαιούχων λήφθηκε απόφαση για πληρωμή του επιδόματος τέκνου από την αρχή του χρόνου, στη βάση των αιτήσεων που είχαν καταθέσει οι ενδιαφερόμενοι το 2013.

Συγκεκριμένα, το επίδομα θα καταβληθεί σε  τρίτεκνους, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες, των οποίων τα εισοδήματα το 2012 ήταν κάτω των 39 χιλιάδων ευρώ.  Εξάλλου, όπως είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα η Υπηρεσία Χορηγιών και Επιδομάτων του Υπουργείου Οικονομικών, το επίδομα σε δικαιούχους συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα, για τον μήνα Ιανουάριο 2014, θα καταβληθεί, προσωρινά, στους λήπτες, επίσης, με βάση τα δεδομένα του Δεκεμβρίου 2013.

Όπως ανέφερε ο κ. Νίσηλος, το υπουργείο έχει ήδη δώσει τη σχετική έγκριση και τα χρήματα θα καταβληθούν το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, μετά και από τις σχετικές διαδικαστικές εγκρίσεις από την Κεντρική Τράπεζα.

Ο κ. Νίσηλος επεσήμανε ωστόσο ότι οι δικαιούχοι δεν πρέπει να παραλείψουν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για το 2014, μέσα στα χρονικά πλαίσια που καθορίζονται από τη νομοθεσία.  Πρόσθεσε ότι τα έντυπα βρίσκονται ακόμα στο τυπογραφείο και σύντομα θα είναι διαθέσιμα για το κοινό.

Η παράτυπη αυτή διαδικασία ακολουθείται τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω και των αναγκών που δημιουργούν οι γενικότερες συνθήκες στην οικονομία.

Σε ότι αφορά τη φοιτητική χορηγία, ο κ. Νίσηλος ανέφερε ότι τα σχετικά έντυπα  βρίσκονται στους χώρους διανομής τους και ότι οι αιτήσεις εξετάζονται κάθε δύο με τρεις εβδομάδες.

Πηγή:http://www.sigmalive.com/