Ντροπή! Κοινωνική λειτουργός της πρόνοιας εξευτέλισε άγαμη μητέρα!

3

Σας γράφω αυτή την επιστολή για να θέσω εις γνώση σας τα όσα μου συνέβησαν στην διεύθυνση πρόνοιας του δήμου Αιγάλεω.

Είμαι μητέρα ενός κοριτσιού 14 μηνών, άγαμη με μη αναγνωρισμένο τέκνο. Διαβάζοντας στην ιστοσελίδα σας σχετικά με τα επιδόματα τα οποία δικαιούμαι, μπήκα στην διαδικασία να μαζέψω όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα οποία και κατέθεσα τον Αύγουστο στην διεύθυνση κοινωνικής πρόνοιας Αιγάλεω. Ήδη έχω αρχίσει να λαμβάνω το επίδομα τέκνου ΟΓΑ (40 ευρώ μηνιαίως λόγω μηδενικού εισοδήματος) καθώς και την κάρτα αλληλεγγύης.

Δείτε σχετικά: Καταγγελία: Υπάλληλοι εφορίας έβρισαν και έδιωξαν χήρα μητέρα!

Με κάλεσαν λοιπόν από το γραφείο της πρόνοιας για ένα ραντεβού, συγκεκριμένα η κυρία Π. κοινωνική λειτουργός στο οποίο και πήγα.

Η κυρία Π., μετά από μισή ώρα απανωτών ερωτήσεων προσωπικής φύσεως, τις οποίες εξέλαβα ως υποχρεωτικές λόγω της δικαιοδοσίας της και ενώ κατέγραφε όσα έλεγα, μου δήλωσε οτι κατα πάσα πιθανότητα δεν θα λάβω το επίδομα διότι δεν είμαι άνεργη και δεν είμαι υπάλληλος. Το γεγονός είπε οτι έχω μια ατομική επιχείρηση σημαίνει κατά τη λογική της, οτι έχω κέρδος, αλλιώς θα πρέπει να την κλείσω μιας και δεν κερδίζω κάτι. Με προέτρεψε δε ευθαρσώς να βρώ μια δουλειά η οποία να μου αποφέρει κάποιο κέρδος, μιας και όπως είπε στα μάτια της δεν έχω καμία διαφορά από έναν ζητιάνο που ζεί στο παγκάκι!

Επίσης οτι τα χρέη που έχω μπορώ να τα βάλω σε ρυθμίσεις καθώς και τα νέα χρέη που θα προκύψουν λόγω κλεισίματος να τα ρυθμίσω κι αυτά! Με «συμβούλεψε» δε να μην επιβαρρύνω τους γονείς μου, οι οποίοι έχω να σας πω οτι με προσωπικές θυσίες τους, προσπαθούν να με βοηθήσουν να επιβιώσω ελπίζοντας να τα καταφέρω στο μέλλον. Στις ερωτήσεις δε για το παιδί ήταν λιγόλογη, ρωτώντας με όμως κάτι που με ξένισε, αν έχω σκεφτεί για το μέλλον του παιδιού, αν δεν μπορέσω να ανταπεξέλθω στα έξοδά του τί θα κάνω, καθώς και ποιός το κρατάει αφού εγώ δουλεύω όλη μέρα.

Μετά από όλα αυτά κι αφού ένιωσα οτι βάλλομαι επι προσωπικού,να εξευτελίζομαι και να ταπεινώνομαι καθήμενη ως ανακρινόμενη στην άλλη άκρη του γραφείου,ως λεπρού ή εγκληματία, της τόνισα ότι θεώρω πως δεν είναι στην αρμοδιότητά της να αμφισβητεί δημόσια έγγραφα, όπως τη φορολογική μου δήλωση ή την αίτηση με την υπογραφή μου και οτι δεν προσβάλλει μόνο εμένα, αλλά και την οικογένειά μου. Οτι δεν υπήρχε λόγος να υποστώ τέτοιου τύπου «ανάκριση» επι μισαώρου, ενώ εκ των προτέρων είχε στο μυαλό της οτι λόγω μη ανεργίας δεν δικαιούμαι, σύμφωνα με τα γούστα της φυσικά, του επιδόματος. Θα μπορούσε ίσως να με ενημερώσει και τηλεφωνικά. Οτι η θέση της δεν της δίνει το δικαίωμα να ισοπεδώνει τις προσπάθειες μου να διασώσω ενα μαγαζάκι που ίσως αύριο τα καταφέρει. Προτιμότερο να μου πει εξ αρχής οτι δεν γίνεται δεκτή η αίτηση, παρά να εξευτελιστώ. Και να ακούω απο τη σιγουριά του γραφείου της να εκστομίζει φράσεις τύπου κάνε άλλη δουλειά, λες και κατέβηκε απο άλλο πλανήτη…

Πραγματικά δεν έχω νιώσει πιο ταπεινωμένη, αν ήξερα οτι θα υποστώ κάτι τέτοιο για 44 ευρώ… Και το καλύτερο είναι οτι οι ερωτήσεις της σε σχέση με το παιδί ήταν σχεδόν ανύπαρκτες! Ηταν σαν να έχω πάει στην εφορία και όχι σε κοινωνικη λειτουργό, αν και ακόμα και η εφορία δεν σε προσβάλλει με τέτοιο κατάπτυστο τρόπο.

Η κατάληξη ήταν να ζητάω τα έγγραφα που έχω καταθέσει και να μην μου τα παραδίδει, πράγμα που δε μου άρεσε καθόλου γιατί δεν μπορούσα ν’ αντιληφθώ προς τί να κρατήθουν έγγραφα δικά μου ενώ εγώ αρνούμαι πλέον να αιτηθώ επιδόματος.

Η συμπεριφορά της εν λόγω «κυρίας» πραγματικά εξευτελίζει τον ρόλο του κοινωνικού λειτουργού, προκύπτει όμως δυστυχώς απο τη σιγουριά της, οτι οι άνθρωποι σε κατάσταση φτώχειας δεν έχουν τα νομικά μέσα να της αντιπαρατεθούν όπως θα της άξιζε.

Ευχαριστώ!

Αναγνώστρια

*Το ονοματεπώνυμο της κοινωνικής λειτουργού καθώς και της αναγνώστριας που μας έστειλε τη παραπάνω επιστολή, βρίσκονται στη διάθεση οποιουδήποτε αρμοδίου επιθυμεί να παρέμβει! Η κεντρική φωτογραφία του άρθρου είναι τυχαία και ΔΕΝ απεικονίζει το πραγματικό χώρο.