Ανθρώπινοι Άνθρωποι: Η πρώτη πολυκατοικία για άστεγες οικογένειες, στην Αθήνα!

1

Η πρώτη πολυκατοικία που θα φιλοξενήσει άστεγες οικογένειες που βιώνουν τον δικό τους εφιάλτη αυτή την εποχή της οικονομικής εξαθλίωσης είναι πλέον πραγματικότητα! Το κτίριο που θα φιλοξενήσει στους χώρους του τις πρώτες άστεγες οικογένειες ανακαινίστηκε ήδη, και σε λιγότερο από έναν μήνα θα είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του. Η πρόεδρος της ΜΚΟ «Ανθρώπινοι Άνθρωποι» Βέρα Μεσσήνη, που εμπνεύστηκε αυτή την προσπάθεια, βλέπει το όνειρό της να παίρνει σάρκα και οστά σε μια πολυκατοικία της οδού Μπουμπουλίνας στο κέντρο της Αθήνας. Στόχος της τώρα είναι να συμπαρασύρει στο έργο της όλο και περισσότερα άτομα που θα προσφέρουν εθελοντικά τη βοήθειά τους.

«Οι αριθμοί των νεοάστεγων, καθώς και εκείνων που το επόμενο διάστημα θα αναγκαστούν -λόγω εξώσεως- να μείνουν χωρίς σπίτι, είναι απογοητευτικοί» αναφέρει στην «Espresso» η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Βέρα Μεσσήνη, η οποία ως πρόεδρος της ΜΚΟ «Ανθρώπινοι Άνθρωποι» δηλώνει έτοιμη να προσφέρει στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης: «Στην πολυκατοικία της οδού Μπουμπουλίνας θα φιλοξενηθούν τουλάχιστον εβδομήντα άτομα που σήμερα ζουν στον δρόμο. Μιλάμε για οικογένειες με παιδιά, αλλά και μονογονεϊκές οικογένειες. Είναι άτομα τα οποία έχουν δηλώσει το πρόβλημά τους στον Δήμο Αθηναίων και που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, αφού δεν έχουν ούτε τα παιδιά τους να ταΐσουν. Δυστυχώς, η λίστα είναι μεγάλη και εμείς καλούμαστε να επιλέξουμε από αυτήν όσους θα μείνουν στα διαμερίσματα. Το έργο μας είναι μεγάλο, αλλά ταυτόχρονα είναι και άχαρο, αφού κάποιοι θα εξακολουθήσουν να παραμένουν στον δρόμο».

 

Εκτός από τη στέγαση, στους ανθρώπους της πολυκατοικίας θα παρέχεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και ψυχοκοινωνική στήριξη. Ενδιαφέρον για την κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών αναγκών έχουν εκδηλώσει οι Γιατροί του Κόσμου, ενώ μεγάλη φαρμακευτική εταιρία προτίθεται να προσφέρει όλα τα φάρμακα δωρεάν. Ψυχολόγοι θα προσφέρουν ψυχολογική στήριξη, ενώ κάποιοι από αυτούς είναι διατεθειμένοι να εντάξουν μέλη των άστεγων οικογενειών στις ομάδες τους.

 

«Την πολυκατοικία μας τη δώρησε ένα σπουδαίο ίδρυμα που ασχολείται με τα ορφανά παιδιά. Εμείς έχουμε αναλάβει τα έξοδα επισκευής όλων των χώρων και του εξοπλισμού, από δωρεές του κόσμου, που καθημερινά φτάνουν. Ο Δήμος Αθηναίων, χωρίς τον οποίο δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα, έχει αναλάβει τη σίτιση των οικογενειών και τα μηνιαία έξοδα (ρεύμα, νερό), ενώ μέσω του ΕΣΠΑ το ίδρυμα θα λαμβάνει ένα εισόδημα ως ενοίκιο. Επιθυμούμε να παρέχουμε όλες τις ανέσεις, γι’ αυτό τα δύο καταστήματα του ισογείου θα διαμορφωθούν σε μαγειρείο και σε χώρο συνεύρεσης με βιβλιοθήκη και σαλόνι! Επόμενος στόχος μας είναι να γίνει προσπάθεια για την επανένταξη των ανθρώπων αυτών στην αγορά εργασίας» εξηγεί η Βέρα Μεσσήνη που καθημερινά δέχεται τηλεφωνήματα από εθελοντές που επιθυμούν να προσφέρουν πράγματα που φύλαγαν για χρόνια: «Με ρωτάνε τι χρειαζόμαστε και τους απαντώ «ό,τι θέλει ένα νοικοκυριό». Είναι συγκινητική η προσφορά του κόσμου που μας στέλνει πράγματα τα οποία δεν τα χρειαζόταν άλλο ή τα φύλαγε σε αποθήκες. Είναι όλα σε άριστη κατάσταση και έτοιμα να χρησιμοποιηθούν ξανά».

 

Για την κυρία Μεσσήνη όλα ξεκίνησαν πριν από έναν χρόνο, όταν δύο εργαζόμενες γυναίκες τις οποίες έβλεπε στο γραφείο της ως ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια έμειναν ξαφνικά χωρίς δουλειά: «Επί έναν χρόνο έκαναν δωρεάν ψυχοθεραπεία, καθώς δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν. Φυσικά, το θέμα δεν ήταν τα χρήματα, αλλά η προσπάθειά μου να τις βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορούσα. Όταν όμως ήρθαν με το χαρτί της έξωσης στο χέρι, συγκλονίστηκα και συνειδητοποίησα ότι στον δρόμο τελικά μπορεί να βρεθεί ο καθένας μας. Στη δουλειά μου, θέλοντας και μη, συνδέεσαι με τους ανθρώπους και το πρόβλημά τους. Έτσι αποφασίσαμε να ιδρύσουμε μια μη κερδοσκοπική εταιρία που θα είχε σκοπό τη στροφή στον συνάνθρωπο, με συμπαράσταση, άμεση βοήθεια και αγάπη».

 

Κι άλλα σπίτια για τους αστέγους
Όπως αποκαλύπτει η κυρία Μεσσήνη, με την ΜΚΟ «Ανθρώπινοι Άνθρωποι» έχουν επικοινωνήσει κι άλλοι δήμοι, αλλά και ιδιοκτήτες σπιτιών που παραμένουν ξενοίκιαστα, ώστε να τα παραχωρήσουν έστω και για δύο χρόνια προκειμένου να φιλοξενηθούν και άλλες άστεγες οικογένειες. «Κοιτάμε και άλλα διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε γύρω περιοχές. Είμαστε διατεθειμένοι να τα ανακαινίσουμε όσο μπορούμε και να τα μετατρέψουμε σε φιλόξενους χώρους για άτομα που ζουν στον δρόμο. Ήδη διεκδικούμε τρεις μεγάλους χώρους στο κέντρο, ενώ πέντε ευαισθητοποιημένοι πολίτες μας έχουν παραχωρήσει τα διαμερίσματά τους. Στην ανακαίνιση σκεφτόμαστε μάλιστα να χρησιμοποιήσουμε μέλη των άστεγων οικογενειών, που είναι διατεθειμένα να μας βοηθήσουν και να εξασφαλίσουν ένα χαρτζιλίκι. Όποιος θέλει να μας βοηθήσει, μπορεί να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 210-6727250 (anthropinoi-anthropoi.gr), ενώ όποιος θέλει μπορεί να μας στηρίξει οικονομικά μέσω του λογαριασμού 987-00-2002002864 στην Αlpha Βank και να του στείλουμε απόδειξη» καταλήγει η κυρία Μεσσήνη.

 

Όπως είδαμε και στο site της εταιρίας, μπορεί κανείς να γίνει φίλος της εταιρίας με 20 ευρώ το χρόνο ενώ όποιος μπορεί να διαθέσει μεγαλύτερο ποσό, αυτό υπολογίζεται ως δωρεά προς τους σκοπούς της εταιρίας. Τέλος, η κυρία Μεσσήνη κάνει έκκληση για είδη και υπηρεσίες που θα χρειαστούν σύντομα, όπως:

  • Ότι έπιπλα δεν σας χρειάζονται: κρεβάτια, τραπέζια, καρέκλες, ηλεκτρικά ήδη, κουβέρτες κ.α. για να εξοπλίζουμε τους χώρους.
  • Ειδική επιτροπή θα ασχολείται και για τη σίτιση, ένδυση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανθρώπων.
  • Και βέβαια αν έχετε κάποιο κενό διαμέρισμα που δεν νοικιάζεται αυτή τη δύσκολη εποχή, μπορείτε να το παραχωρήσετε υπέρ των αστέγων, για 2 π.χ. χρόνια, κι εμείς θα αναλαμβάνουμε και την επισκευή και την συντήρηση, όπως και τα έξοδα της ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ.
Παρακαλούμε για την ενεργή συμπαράστασή σας για να στεγαστούν, κατ΄αρχάς, όσες περισσότερες οικογένειες με παιδάκια, σε κενούς χώρους που παραχωρούνται στην εταιρία.
Συνδράμετε με όποιον τρόπο μπορείτε και επιθυμείτε και για παροχή όποιας βοήθειας προς τον Συνάνθρωπό μας. Συγχαρητήρια σε αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία!

 

Ανθρώπινοι Άνθρωποι
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία
Λυκούργου 16, 152 31 Χαλάνδρι
Τηλ. 2106727250
Email: info@anthropinoi-anthropoi.gr
http://www.anthropinoi-anthropoi.gr

 

Μέρος του άρθρου διαβάσαμε στο pelop.gr