fbpx

Γιατροί του κόσμου: Λειτουργούν ξενώνα για άτομα που ζητούν άσυλο

| 17 Ιανουαρίου 2014
ADVERTISEMENT

Την επίσημη παρουσίαση του Κέντρου Υποδοχής ευάλωτων ατόμων που ζητούν άσυλο, πραγματοποίησαν την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου, οι Γιατροί του Κόσμου. Το κέντρο προσφέρει στέγη, σίτιση και είδη ατομικής υγιεινής, νομική συμβουλευτική, ιατρική φροντίδα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, υπηρεσίες διερμηνείας και εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε ανθρώπους που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα.

Το Κέντρο στεγάζεται στην οδό Σαπφούς 12, στο κέντρο της Αθήνας, έχει δυναμικότητα 70 ατόμων και έχει φιλοξενήσει 67 άτομα (27 άνδρες, 15 γυναίκες και 25 ανηλίκους), στους τρεις μήνες λειτουργίας του.


ADVERTISEMENT

Προτεραιότητα φιλοξενίας έχουν οι μονογονεϊκές οικογένειες, με ανήλικα τέκνα, τα θύματα βασανιστηρίων και εμπορίας ανθρώπων, μεμονωμένες γυναίκες, ιδιαίτερα ευάλωτοι, μεμονωμένοι άνδρες.

Το σύνολο των οικογενειών που έχουν φιλοξενηθεί ανέρχεται σε 36 με τις 35 να είναι μονογονεϊκές. Όσον αφορά τις χώρες καταγωγής, οι περισσότεροι φιλοξενούμενοι προέρχονται από το Αφγανιστάν και τις τρεις πρώτες θέσεις συμπληρώνουν η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Συρία.

Ο ξενώνας λειτουργεί καθημερινά σε 24ωρη βάση, συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων και των αργιών με στόχο να καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες 70 ανθρώπων. Η μέση διάρκεια παραμονής κυμαίνεται στους 4 έως 6 μήνες και συνολικά αναμένεται, στην 28μηνη διάρκεια του έργου, να φιλοξενηθούν 300 ευάλωτα άτομα.


ADVERTISEMENT

Στόχος των Γιατρών του Κόσμου είναι, όπως ανέφερε ο Νικήτας Κανάκης, γενικός γραμματέας της οργάνωσης «η διευκόλυνση της υποδοχής και ένταξης στον κοινωνικό ιστό της χώρας, η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η τήρηση του ελληνικού και διεθνούς δικαίου, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από τα ζητήματα των προσφύγων, καθώς και η εξοικείωση των Αθηναίων πολιτών με τη λειτουργία χώρων υποδοχής στο μητροπολιτικό κέντρο και τη γειτονιά τους».

Η χρηματοδότηση του ξενώνα προέρχεται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και έχει συνολική διάρκεια 28 μήνες, από 1/10/2013 έως 31/1/2016.

Παρόντες στην παρουσίαση ήταν ο Δανιήλ Εσδράς, επικεφαλής της Ελληνικής Αποστολής του ΔΟΜ, η Κατερίνα Κόμητα, από τη Νομική Υπηρεσία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και ο Θάνος Μαντάς κοινωνικός λειτουργός από τη μη κυβερνητική οργάνωση «Πυξίδα», που εστιάζει το έργο της στην προστασία ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Πηγή: health.in.gr

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ