Επίδομα θέρμανσης: Με εμπόδια η υποβολή αιτήσεων, σήμερα!

0

Πρεμιέρα με μικροπροβλήματα έκανε η ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε 580.000 νοικοκυριά που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του υπουργείου Οικονομικών.

Η ειδική εφαρμογή άνοιξε στην ιστοσελίδα www.gsis.gr αλλά πολλοί φορολογούμενοι που επιχείρησαν να υποβάλλουν αίτηση χρειάστηκε να οπλιστούν με υπομονή καθώς το σύστημα έπεφτε συχνά.

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης πάντως είναι απλή και η συμπλήρωσή της, αν δεν πέσει το σύστημα, δεν απαιτεί περισσότερα από πέντε λεπτά.

Ο φορολογούμενος, μπαίνοντας στην ιστοσελίδα www.gsis.gr, επιλέγει στην πρώτη σελίδα την εφαρμογή «υποβολή αίτησης επιδόματος θέρμανσης», πληκτρολογεί τους κωδικούς του και στη συνέχεια έχει δύο επιλογές.

Είτε να υποβάλει «Αίτηση Ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων» είτε να συμπληρώσει τα στοιχεία δικαιούχων επιδόματος σε πολυκατοικίες, εφόσον είναι διαχειριστής/εκπρόσωπος πολυκατοικίας (επιλογή «Διαχειριστής – Εκπρόσωπος Πολυκατοικίας).

Οι φορολογούμενοι καλούνται αρχικά να δηλώσουν αν επιθυμούν προκαταβολή και στη συνέχεια στοιχεία που αφορούν τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, τη διεύθυνση και τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας, αν ανήκει σε πολυκατοικία, αν είναι νοικιασμένη ή έχει παραχωρηθεί δωρεάν, τον ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού και στοιχεία επικοινωνίας.

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη σε όλους τους φορολογουμένους ασχέτως αν είναι ή όχι πιστοποιημένοι χρήστες του Taxisnet.

Αν πρόκειται για πιστοποιημένους χρήστες, αρκούν οι προσωπικοί κωδικοί. Αν όχι, ο φορολογούμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ΑΦΜ του και ως κωδικό πρόσβασης τον αριθμό ειδοποίησης ενός εκκαθαριστικού δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των τελευταίων πέντε ετών.

Το ποσό του επιδόματος κυμαίνεται από 210 έως και 1.050 ευρώ, η προκαταβολή του 25% καταβάλλεται άμεσα, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το σύνολο του επιδόματος πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό εντός 20 ημερών από την υποβολή της αίτησης.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι φέτος άγαμοι με εισόδημα έως 30.000 ευρώ ( από 25.000 ευρώ πέρυσι), έγγαμοι με εισόδημα έως 40.000 ευρώ (από 35.000 ευρώ πέρυσι) με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα έως 43.000 ευρώ, όταν υπάρχει ένα παιδί και προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο.

Όσον αφορά τα περιουσιακά κριτήρια δικαιούχοι είναι άγαμοι υπόχρεοι με έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας ( από 150.000 ευρώ), έγγαμοι με ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ ( από 200.000ευρώ), ενώ από το επίδομα θα εξαιρούνται όσοι έχουν στην κατοχή τους ΙΧ πάνω από 3.000 κυβικά εκατοστά ( από 2.000 κυβικά πέρυσι).

Το επίδομα ανά ζώνη

Ο υπολογισμός του επιδόματος γίνεται με βάση τις 4 ζώνες στις οποίες χωριστεί η χώρα και στις οποίες προβλέπονται διαφορετικά επίπεδα μέγιστης επιδοτούμενης κατανάλωσης με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες (από 5 έως 25 λίτρα ανά τετραγωνικό πρώτης κατοικίας με μέγιστο όριο τα 120 τ.μ).

Έτσι:

Στην πρώτη ζώνη η επιδοτούμενη κατανάλωση είναι 25 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο , στη Β’ Ζώνη η επιδοτούμενη κατανάλωση είναι 15 λίτρα, στη Γ’ Ζώνη 8 λίτρα και στη Δ΄ Ζώνη 5 λίτρα ανά τετραγωνικό.

Το ανώτατο ύψος επιδόματος είναι :

– 1.050 ευρώ στην Α’ Ζώνη (Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ευρυτανία),

– 630 ευρώ στη Β’ Ζώνη (Ιωάννινα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Εβρου

– 336 ευρώ στη Γ’ Ζώνη (Αττική, Κόρινθος, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Αρτα)

– 210 ευρώ στη Δ’ Ζώνη (Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Κύθηρα, νησιά Σαρωνικού).

Τέλος, νεότερα κριτήρια και πληροφορίες για το επίδομα θέρμανσης, μπορείτε να δείτε σε παλαιότερο άρθρο του Singleparent.gr, εδώ.

*Την είδηση διαβάσαμε στα ΝΕΑ