fbpx

Ένα γράμμα στο γιατρό μου: 57 φωνές σε ένα βιβλίο

| 24 Φεβρουαρίου 2014
ADVERTISEMENT

«Μπήκαμε χειρουργείο,άκουγα που ήπιαν εχθές καφέ,ποιος τους είπε μια μαλακία και γέλασαν,σε ποιο εστιατόριο θα έβγαιναν το βράδυ. Εγώ περίμενα τον θησαυρό μου,ζούσα την ιερότερη στιγμή μου μέσα  στα κουτσομπολιά των μαιευτήρων και των νοσηλευτριών. Ένιωθα να με κουνάει τόσο δυνατά και  απότομα που πίστευα πως μου ξεκολλάει τα σωθικά. Ηταν τόσο απότομες οι κινήσεις που ακόμα και εγώ σαν ενήλικας τρόμαξα,φαντάζομαι το γλυκό μου το παιδάκι πως θα ένιωσε όταν του παραβίαζαν  το σπίτι του. Γιατί με έφερες εδώ ρε μαμά, καλά δεν ήμασταν στο σπιτάκι μας, με χάιδευες και μου  τραγούδαγες; Τελειώνοντας δε ξέχασε να μου υπενθυμίσει πως με έσωσες γιατί το μωρό είχε 2  περιτυλίξεις στο χέρι του και πως με έραψε για γυμνισμό! 9μιση μήνες μετά και ακόμα η τομή  αιμορραγεί… Άλλος γιατρός βέβαια διέγνωσε μόλυνση όπου για να καθαρίσει χρειάζεται εκ νέου  διανoιξη και ξαναράψιμο. Εν κατακλέιδι τον κράτησα 1 λεπτό στην αγκαλιά μου και ώς είθισται σάυτήν την χώρα τον πήραν για τα απαραίτητα. Την ώρα εκείνη λοιπόν που ήμουν στην ανάνηψη ακούω τον γυναικολόγο, που λέει «πολύ ωραία προλαβαίνω να παραστώ και στην κοπή της πίτας του κόμματος!». Τα κλάμματα μου τώρα είχαν λόγο.  Ένιωσα σαν πρόβατο σε σφαγείο,έζησα την παραβίαση στα πάντα,στα δικαιώματα μου ως μάνα,  γυναίκας, παραβίαση στο σώμα μου,παραβίαση στα συναισθήματα μου και πιο πολύ παραβίαση στο πως εκείνος συνετέλεσε στο να θυμάμαι εκείνη τη μέρα με δόση πικρίας….»

ena gramma


ADVERTISEMENT

Το παραπάνω είναι ένα από τα 57 γράμματα που θα βρείτε στο βιβλίο “Ένα γράμμα στο γιατρό μου”, το οποίο αποτελεί ιδέα της Μιρέλλας Μάνεση. Η συλλογή των περισσότερων γραμμάτων πραγματοποιήθηκε μέσω του ENCA HELLAS (Ελληνικό δίκτυο για το σεβασμό στη γέννα) ,ως δράση της Διεθνούς Εβδομάδας για το Σεβασμό στη Γέννα 2013.

Το βιβλίο αποτελείται από 56 γράμματα μητέρων και το γράμμα ενός πατέρα, τα οποία απευθύνονται στο γυναικολόγο ή/και τη μαία τους και παραθέτουν τις σκέψεις για την εμπειρία τους και τον τρόπο αντιμετώπισης τους. Στο βιβλίο υπάρχουν επίσης πληροφορίες και βιβλιογραφία πάνω σε θέματα τοκετού και θηλασμού.

Μέσα από τα λόγια τoυς, αποτυπώνεται η Ελληνική πραγματικότητα, όπου πάνω απ’ τις μισές γυναίκες γεννούν τα παιδιά τους με καισαρική ,ενώ οι υπόλοιπες που βιώνουν φυσιολογική γέννα δέχονται πάμπολλες αναίτιες ιατρικές παρεμβάσεις.


ADVERTISEMENT

Η δύναμη της ιατρικής επιστήμης και γνώσης που χρησιμοποιείται για να σώσει τις ζωές μητέρων και νεογνών και να διευκολύνει προβληματικούς τοκετούς, πλέον στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, χρησιμοποιείται χωρίς ιατρική ένδειξη ,θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχολογική υγεία εκατοντάδων μητέρων και μωρών.

Οι γυναίκες, οι οποίες προσφέρθηκαν να γράψουν το δικό τους γράμμα, είναι μέλη ομάδων σχετικών με την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και το θηλασμό στο facebook και σε ανάλογα fora. Το διαδίκτυο έφερε κοντά αυτές και πολλές ακόμα γυναίκες με τραυματικές εμπειρίες τοκετού, οι οποίες μέσα από τα λόγια αγνώστων ανακάλυψαν ένα κομμάτι του εαυτού τους.

Γιατροί, μαίες, βοηθοί μητρότητας και σύμβουλοι θηλασμού προστέθηκαν σε αυτά και με τον καιρό η σωστή γνώση και ενημέρωση έγινε δύναμη, που πραγματοποίησε το όνειρο αρκετών από εμάς, έναν φυσιολογικό τοκετό γεμάτο σεβασμό και αγάπη ή μια επαναληπτική καισαρική (με πραγματική αιτία) γεμάτη σεβασμό και αγάπη. Ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν έγινε έτσι όμως, τελικά διαλύθηκαν πολλά ερωτηματικά και τα άσχημα συναισθήματα εξανεμίστηκαν.

Η ιδέα της ανίκανης για γέννα μήτρας έδωσε τη θέση της στην αλήθεια.
Το βιβλίο διατίθεται διαδικτυακά και δωρεάν εδώ.

Πηγή: http://gunaikakaimama.blogspot.gr/

Ετικέτες

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ