Ελληνική τράπεζα τροφίμων: Μία τράπεζα διαφορετική από τις άλλες

0

Η Ελληνική τράπεζα τροφίμων είναι το πρώτο στην Ελλάδα Κοινωφελές μη κερδοσκοπικό Ιδρυμα πού σιτίζει περίπου 32,000 ανθρώπους εβδομαδιαίως μέσω δωρεών τροφίμων.

Σήμερα ακόμη περισσότερο απο ποτέ,την εποχή της σοβαρής οικονομικής κρίσης που περνάει η Ελλάδα,ενα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων της σύγχρονης Ελλάδας πεινούν και υποσιτίζονται σε επικίνδυνο βαθμό. Ένας και μοναδικός σκοπός κινητοποιεί την Ελληνική τράπεζα τροφίμων: Να μειωθούν εώς και να εξαλειφθούν οι ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες στην Ελλάδα.

 photo trofima_zps50448e3f.png

Η Τράπεζα Τροφίμων της Αθήνας στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο 1.550 τ.μ. με γραφεία, αποθήκες, ειδικούς θαλάμους συντήρησης/κατάψυξης τροφίμων και τον απαιτούμενο εξοπλισμό.  Το κτίριο του Ιδρύματος δωρίθηκε, ανακαινίσθηκε και εξοπλίστηκε από τον ιδρυτή του, Γεράσιμο Βασιλόπουλο.

Για την εκπλήρωση του σκοπού η Τράπεζα Τροφίμων:

  • Συγκεντρώνει δωρεές σε τρόφιμα, αναψυκτικά και άλλα είδη, πριν από τη λήξη τους, σε καλή κατάσταση και ποιότητα.
  • Διανέμει τα προϊόντα αυτά δωρεάν σε συσσίτια απόρων, ιδρύματα με περιορισμένους πόρους (ορφανοτροφεία, γηροκομεία, για άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ)
  • Αξιοποιεί τα κατάλληλα για κατανάλωση προϊόντα που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να διατεθούν από τις βιομηχανίες στο εμπόριο (π.χ. ελλιποβαρή συσκευασία, σχισμένη ετικέτα, πολύ κοντινή ημερομηνία λήξης ή προϊόντα των οποίων η σύνθεση ή συσκευασία έχουν αλλάξει).
  • Κάθε χρόνο, χιλιάδες τόνοι τέτοιων προϊόντων καταλήγουν συνήθως στις χωματερές.

Τέλος, η Ελληνική «Τράπεζα Τροφίμων – ‘Ίδρυμα για την καταπολέμηση της πείνας» ιδρύθηκε το 1995 (Προεδρικό Διάταγμα ΦΕΚ 540/21.10.95), με πρωτοβουλία του Γεράσιμου Βασιλόπουλου. Είναι κοινωφελές μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με έδρα την Αθήνα και έχει παράρτημά της στη Θεσσαλονίκη.

Ελληνική τράπεζα τροφίμων
Λ. Κρυονερίου 124, Κρυονέρι
e-mail: traptrof@otenet.gr
Web: http://www.traptrof.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/TheGreekFoodBank