Έκλεισε γραμμή παιδικής κακοποίησης στο Ηράκλειο Κρήτης, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης

0

Άποψη Singleparent.gr: Έχουμε λεφτά για ψηφοδέλτια, προεκλογικές αφίσες και ένα κάρο άχρηστα χαρτιά και δεν έχουμε για γραμμές παιδικής κακοποίησης. ΑΙΣΧΟΣ!

Έκλεισε η γραμμή της παιδικής κακοποίησης “Η Όαση του παιδιού” στο Ηράκλειο εξαιτίας έλλειψης χρηματοδότησης.

Της Ειρήνης Καρκανάκη | prosopakritis.gr

Η συγκεκριμένη υπηρεσία προσέφερε στήριξη στα παιδιά που είχαν ανάγκη με πολλές κλήσεις να φτάνουν καθημερινά στην ειδική αυτή γραμμή.

Παρ’ όλο το σημαντικό έργο που προσέφερε αυτή η γραμμή Παιδικής φροντίδας και Προστασίας σήμερα δεν λειτουργεί. «Η γραμμή έχει σταματήσει προς το παρόν, διότι δεν υπάρχει πια χρηματοδότηση και προς το παρόν δεν μπορούμε να παρέχουμε κοινωνικό λειτουργό» αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου, Βασίλης Καφετζάκης στα prosopakritis και συνεχίζει « Όσο καιρό ήταν ανοιχτή η γραμμή δεχόμασταν αρκετές καταγγελίες από ολόκληρη την Κρήτη. Ωστόσο, το πιο σημαντικό κατόρθωμα μας είναι ότι καταφέραμε να σώσουμε 2 παιδιά που δέχονταν κακοποίηση από την οικογένεια τους και τώρα φιλοξενούνται σε κάποιο ίδρυμα. Είναι να σημαντικό να αναφερθεί ότι μετά από κάθε καταγγελία διευρευνώνται από ψυχολόγους, ώστε να ξέρουμε αν ευσταθούν».  Επίσης, τόσο ο κ. Καφετζάκης όσο και όλα τα μέλη του σωματείου ευελπιστούν ότι η γραμμή θα ανοίξει πολύ σύντομα, ώστε να μπορέσει να βοηθήσει ακόμα περισσότερα θύματα.

H κακοποίηση είναι καθημερινό φαινόμενο

Καθημερινό φαινόμενο είναι πλέον η παιδική κακοποίηση, καθώς αρκετά παιδιά πέφτουν θύματα είτε από τους γονείς τους είτε από το στενό τους περιβάλλον. Ενώ, είναι αρκετά συχνό φαινόμενο  η κακοποίηση μεταξύ των ίδιων των παιδιών, το λεγόμενο bullying.

Συγκεκριμένα, κακοποίηση είναι η άσκηση βίας με σκοπό την “επιβολή ελέγχου” ή την υποταγή.

Είναι μια επιθετική συμπεριφορά που προκαλεί τραύμα, πόνο, φόβο, δυσφορία, ενοχή και έχει πολλές αρνητικές συνέπειες για το άτομο που τη δέχεται. Όταν υπάρχει κακοποίηση υπάρχει και ανισορροπία δυνάμεων ψυχική ή σωματική. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τον τελευταίο διάστημα τα θύματα παιδικής κακοποίησης φτάνουν το 16%.
Σύμφωνα με τον κ. Καφετζάκη, είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε την κακοποίηση από την βία. Πρόκειται για δύο έννοιες πολύ διαφορετικές. Η κακοποίηση ή κακομεταχείριση του ατόμου περιλαμβάνει όλες τις μορφές σωματικής ή συναισθηματικής μεταχείρισης, σεξουαλικής παραβίασης, παραμέλησης ή εκμετάλλευσης για εμπορικούς σκοπούς, η οποία καταλήγει σε συγκεκριμένη βλάβη που αφορά στη ζωή και στην ανάπτυξη του ατόμου .

Σύμφωνα με τον στόχο της χωρίζεται σε κακοποίηση σε παιδιά, γυναίκες και γηραιούς. Οι μορφές που μπορεί να την συναντήσει κάποιος είναι ψυχολογική , σωματική  , σεξουαλική  και λεκτική.

Οι βασικότερες αιτίες κακοποίησης είναι κάποια χαρακτηριστικά της οικογένειας και της προσωπικότητας των γονέων, όπως φτωχή επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας, δυσλειτουργικές σχέσεις, διαζύγια έντονης αντιδικίας, δύσκολες συνθήκες επιβίωσης είναι μερικοί από τους παράγοντες που σχετίζονται με την οικογένεια.

Όσον αφορά τους γονείς, αυτοί στις περισσότερες περιπτώσεις είναι άτομα που και τα ίδια έχουν βιώματα κακοποίησης ή αποστέρησης κατά την παιδική τους ηλικία.

Τέλος , είναι σημαντικό τα παιδιά να καταλάβουν από νωρίς ότι δεν πρέπει να δέχονται οποιαδήποτε μορφή βία ή κακοποίηση είτε από την οικογένεια είτε από το σχολείο. Επίσης, να μην φοβούνται να μιλήσουν ακόμα και αν τους συμβεί, ώστε να μπορέσουν να πάρουν βοήθεια από τους ειδικούς πριν να είναι αργά.

Πηγή: http://www.creteplus.gr/