Εκκλησία δεν βαπτίζει μη αναγνωρισμένο παιδί χωρίς υπογραφή πατέρα!

5

Εδώ και αρκετές μέρες, ανύπαντρη μητέρα και φίλη της σελίδας μας, παλεύει να βαπτίσει το εκτός γάμου και μη αναγνωρισμένο παιδάκι της αλλά η εκκλησία στην οποία απευθύνθηκε…αρνείται, διότι της ζητάει την έγγραφη συναίνεση του πατέρα. Όταν η ίδια εξήγησε ότι δεν υπάρχει πατέρας, ο Πάτερ της είπε «Μόνη σου το έκανες;». Δείτε τί μας γράφει η ίδια:

«Εχω ενα παιδακι εκτος γαμου, μη αναγνωρισμενο. Το παιδι εχει το δικο μου επωνυμο κ η θεση «πατερας» ειναι κενη. Πηγα κ κατεθεσα το χαρτι στην εκκλησια για την βαπτιση κ με πηραν τηλεφωνο ζητωντας χαρτι απο τον πατερα οτι δεχεται το ονομα κ το θρησκευμα. Τους λεω ειστε καλυμενοι, αφου δεν υπαρχει πατερας κ εκεινοι λενε δεν την βαπτιζουν εαν δεν εχουν την δηλωση γιατι ετσι τους εχουν πει απο την Αρχιεπισκοπη.

Το ξερω οτι οταν υπαρχει πατερας, πρεπει να υπαρχει δηλωση εαν δεν ειναι μαζι οι γονεις, αλλα εδω το παιδι δεν ειναι αναγνωρισμενο. Τι ισχυει σε αυτην την περιπτωση;»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μητέρα, έχει ήδη κάνει πράξη ονοματοδοσίας στο ληξιαρχείο μόνη της,  χωρίς τη συναίνεση του πατέρα, χωρίς κανένα κώλυμα!

Σε παλαιότερο άρθρο μας με τίτλο «Δεν θα βαπτίζεται το παιδί εκτός γάμου χωρίς τη συναίνεση και των δύο γονιών«, έχουμε αναρτήσει την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου που αναφέρει ξεκάθαρα, ότι η έγγραφη συναίνεση του άλλου γονιού, ζητείται μόνο όταν το εκτός γάμου παιδί είναι αναγνωρισμένο ή όταν μιλάμε για διαζευγμένους γονείς που ασκούν τη γονική μέριμνα από κοινού.

Στη περίπτωση ανύπαντρης μητέρας που το εκτός γάμου παιδί της δεν είναι αναγνωρισμένο, άρα ασκεί αποκλειστικά την επιμέλεια και τη γονική μέριμνα, ΔΕΝ απαιτείται υπογραφή πατέρα για να πραγματοποιηθεί η βάπτιση. Δυστυχώς όμως, ο εν λόγω Πάτερ δεν το γνωρίζει και δεν έδειξε και προθυμία να το μάθει, συνεπώς η φίλη μας αναγκάζεται να απευθυνθεί στη Μητρόπολη για να λύσει το θέμα της.

Επειδή οι άνθρωποι που μεγαλώνουν τα παιδιά τους μόνοι, δεν έχουν τη πολυτέλεια του χρόνου να τρέχουν από υπηρεσία σε υπηρεσία και μάλιστα για ένα πρόβλημα που δεν έχει προκύψει από δική τους υπαιτιότητα, κάνουμε έκκληση στη Μητρόπολη αλλά και σε όλους τους λειτουργούς της εκκλησίας, να είναι πιο ορθά ενήμεροι και κυρίως ευέλικτοι.

Σεβόμαστε το έργο της εκκλησίας όπως και την ανάγκη του εκάστοτε εκκλησιαστικού λειτουργού να είναι όσο το δυνατόν πιο τυπικός απέναντι στο νόμο, θα μπορούσε όμως ο Πάτερ στη συγκεκριμένη περίπτωση, να καλέσει την ίδια στιγμή στη Μητρόπολη να ενημερωθεί και όχι να τρέχει ο γονιός να αποδείξει το αυταπόδεικτο για να μπορέσει να βαπτίσει το παιδί του. 

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι πλέον στην εποχή μας, πολλές γυναίκες γίνονται μητέρες από επιλογή με σπέρμα δότη χωρίς φυσικά να γνωρίζουν τη ταυτότητά του. Με τη παραπάνω λογική, τα παιδιά εκτός γάμου που έχουν γεννηθεί με σπέρμα δότη, δεν θα μπορέσουν να βαπτιστούν ποτέ.