fbpx

Άμβλωση: Αμαρτία ή δικαίωμα;

| 27 Νοεμβρίου 2017
ADVERTISEMENT

Η αυστηρά καθολική Ιρλανδία χορεύει εδώ και μέρες στο ρυθμό των μεγάλων αλλαγών, που πλησιάζουν εν όψει του δημοψηφίσματος, που θα γίνει το 2018.

Έρευνα-ρεπορτάζ: Βαλεντίνα Σπύρου


ADVERTISEMENT


Το πρόσφατο ταξίδι μου στην ιρλανδική πρωτεύουσα, το Δουβλίνο, με έφερε αντιμέτωπη με μία από τις μεγαλύτερες πορείες, που έχω ποτέ συναντήσει ποτέ, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ζητώντας από την Κυβέρνηση τη «χαλάρωση» των πολύ αυστηρών νόμων σχετικά με την άμβλωση.
86540905_abortionΗ κατάσταση στην Ιρλανδία έχει ως εξής: Απαγορεύονται αυστηρά οι αμβλώσεις ακόμα και σε περιπτώσεις αιμομιξίας, βιασμού, δυσπλασίας ή άλλου προβλήματος του εμβρύου. Επιτρέπονται (από το 2013!) αυστηρά και μόνο σε περίπτωση, που βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή της μέλλουσας μητέρας. Έπρεπε να συμβεί το ανεπανόρθωτο σε μια νεαρή γυναίκα, τη Σαβίτα Χαλαπαναβάρ, για να γίνει στις Ιρλανδές αυτή η…χάρη!

Η Σαβίτα, μια 31χρονη Ινδή οδοντίατρος, έχασε τη ζωή της, ενώ βρισκόταν σε θανάσιμο κίνδυνο και οι γιατροί δεν προχώρησαν στη διαδικασία, που θα της έσωζε τη ζωή: την άμβλωση.

Το 2012 ο θάνατός της είχε προκαλέσει παγκόσμιο σοκ. Ήταν στην 17η εβδομάδα κύησης, όταν εμφάνισε έντονους πόνους στην πλάτη. Ο σύζυγός της τη μετέφερε αμέσως στο νοσοκομείο και εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν, ότι υπήρχαν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και επρόκειτο να αποβάλει. Η εισαγωγή της στο νοσοκομείο έγινε στις 21 Οκτωβρίου.

Παρά τις εκκλήσεις της γυναίκας και του συζύγου της, αρνήθηκαν να τερματίσουν την κύηση, υποστηρίζοντας, ότι η καρδιά του εμβρύου δεν είχε σταματήσει. Λίγες ημέρες αργότερα, όταν η λειτουργία της καρδιάς έπαυσε, προχώρησαν στην αφαίρεση, ωστόσο η 31χρονη έχασε στις 28 Οκτωβρίου τη ζωή της από σηψαιμία, η οποία δεν είχε φανεί στις πρώτες εξετάσεις, που έκανε. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Σαβίτα και ο σύζυγος της θα ταξίδευαν μέχρι τη γειτονική Αγγλία, για να υποβληθεί η γυναίκα σε αυτή την πολυπόθητη και σωτήρια για τη ζωή της χειρουργική επέμβαση, αλλά η κρίσιμη κατάστασή της δεν της άφηνε χρονικά περιθώρια ούτε καν να ταξιδέψει. Δεν προλάβαινε πια. Ο χρόνος για εκείνη είχε τελειώσει. Όλα είχαν τελειώσει.

«Εδώ είναι χώρα Καθολικών και οι εκτρώσεις είναι παράνομες» φέρονται να είπαν γιατροί και προσωπικό στο ζευγάρι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του συζύγου, ο οποίος στράφηκε κατά των γιατρών του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Γκάλγουεϊ. Η Σαβίτα είχε την ατυχία να ζει στην Ιρλανδία. Ο θάνατος της θεωρήθηκε «ιατρικό λάθος» και δεν υπήρξαν κυρώσεις.
AP_396470287948Μια άλλη περίπτωση είναι μια 18χρονη μετανάστρια στην Ιρλανδία, η οποία με την άφιξή της στη χώρα, συνειδητοποίησε πως είχε μείνει έγκυος μετά τον βιασμό της στη χώρα της. Ζήτησε να κάνει έκτρωση, ωστόσο το ιρλανδικό κράτος της το αρνήθηκε. Μετά από καθυστερήσεις και αρνήσεις, τελικά η 18χρονη αναγκάστηκε να υποβληθεί σε καισαρική ενώ βρισκόταν πλέον στην 25η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.


ADVERTISEMENT

Μπορούσε να εξαιρεθεί από το νόμο μόνο σε περίπτωση, που είχε αυτοκτονικές τάσεις. Η 18χρονη προσέφυγε στο δικαστήριο προσκομίζοντας τις ιατρικές εξετάσεις, που πιστοποιούσαν, ότι έχει κατάθλιψη και αυτοκτονικές τάσεις. Μέχρι να παρθεί απόφαση, είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος με την 18χρονη να καταγγέλλει, πως η καθυστέρηση ήταν σκόπιμη. Πλέον δεν της επέτρεπαν να κάνει έκτρωση λόγω του προχωρημένου σταδίου της εγκυμοσύνης της. Μόνο όταν ξεκίνησε απεργία πείνας επενέβη το Ιρλανδικό κράτος χωρίς καθυστερήσεις. Υπεβλήθη σε καισαρική στην 25η εβδομάδα κύησης ή αλλιώς 17 ολόκληρες εβδομάδες αφότου ζήτησε για πρώτη φορά βοήθεια. Τη φροντίδα του βρέφους ανέλαβε η Πρόνοια.

Στην παρούσα φάση η Ιρλανδία «στέλνει» τις γυναίκες, που θέλουν να κάνουν έκτρωση στην Αγγλία. Μόνο για το 2016, ταξίδεψαν στην Αγγλία 3.000 Ιρλανδές για το λόγο αυτό. Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Μάιο ή Ιούνιο και ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει, ποια ακριβώς ερώτηση θα θέσει στον ιρλανδικό λαό, προκαλώντας ακόμα περισσότερη σύγχυση σε ένα ήδη συγχυσμένο και ταλαιπωρημένο λαό.

Τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο της Ευρώπης έχουν ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση, για να αποποινικοποιήσει την άμβλωση σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή δυσπλασίας του εμβρύου, ενώ οι ακτιβιστές ζητούν ένα πιο φιλελεύθερο καθεστώς, κοντινότερο σ’ αυτό της Αγγλίας, που θα επιτρέπει τον τερματισμό της κύησης μέχρι και τον 6ο μήνα.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ