fbpx

“Αγνώστου πατρός” σε δημόσιο έγγραφο: Επιτρέπεται;

| 26 Οκτωβρίου 2015
ADVERTISEMENT

Πρίν λίγες μέρες μια φίλη της σελίδας του Singleparent.gr στο facebook, μας έγραψε το εξής:

“Επιτρεπεται σε επισημα εγγραφα (χαρτι μετεγγραφης που μας εδωσε το νηπιαγωγειο) να αναφερει στο σημειο που εχει το ονομα πατρος…αγνωστου πατρος;”


ADVERTISEMENT

Έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν για τη πρόσληψη πατρωνύμου που μπορεί να κάνει ο γονιός προκειμένου να δώσει ονοματεπώνυμο πατρός (όποιο ονοματεπώνυμο επιθυμεί, ακόμη και του βιολογικού πατέρα που δεν το αναγνώρισε) στο μη αναγνωρισμένο παιδί εκτός γάμου. Μια τέτοια διαδικασία ωστόσο φέρεται να έχει προκύψει από την απουσία κρατικής μέριμνας που ουσιαστικά “υποχρεώνει” την άγαμη μητέρα, να μοιραστεί μια τέτοια πληροφορία με τον καθένα που επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα τη καθημερινότητα τη δική της και του παιδιού. Όταν δε, ζητήσαμε περισσότερες πληροφορίες από τη κυρία, μας έγραψε:

“Ανηκουμε στον Δήμο Αθηναιων.Το παιδι πηγαινε στο 97ο νηπιαγωγείο στην οδο Αχαρνών.Η συμπεριφορα της νηπιαγωγου απαραδεκτη.Απευθυνθηκαμε στο υπουργειο παιδειας και μεσω ΚΕΔΥ,καταφεραμε και πηραμε μεταγραφη σε αλλο νηπιο. Μεχρι και σε παιδοψυχολογο πηγαμε γιατι η δασκαλα ειχε επηρεασει τον χαρακτηρα του παιδιου μας. Ντροπη στην παιδεια μας να υπαρχουν τετοια υποκειμενα!”.

Για αρχή καλέσαμε στο ληξιαρχείο του δήμου Αμαρουσίου. Η υπάλληλος μας απάντησε πως η φράση “αγνώστου πατρός” αποτελεί απόρρητη πληροφορία, ότι έχει καταργηθεί από τις ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως εδώ και χρόνια και συνεπώς, τη συγκεκριμένη πληροφορία δεν την αντλεί το εκάστοτε νηπιαγωγείο από τη ληξιαρχική πράξη. Άλλος γονιός-υπάλληλος σε ληξιαρχείο, μας ενημέρωσε πως αν σε έγγραφο του ληξιαρχείου αναγράφεται η φράση “αγνώστου πατρός” ο πολίτης έχει δικαίωμα να αιτηθεί τη διαγραφή της.


ADVERTISEMENT

Κατόπιν επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο Παιδείας, και συγκεκριμένα το τμήμα σχολικής μέριμνας. Η υπάλληλος που απάντησε στο τηλέφωνο, μας είπε πως μια τέτοια πληροφορία αντλείται από τις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης (!). Όταν της είπαμε πως από το ληξιαρχείο, μας ενημέρωσαν για το αντίθετο, μας παρέπεμψε στο γραφείο του Υπουργού. Κοινώς δεν βρέθηκε άκρη.

Σε κάθε περίπτωση, αν και δεν πιστεύουμε πως ένας σωστός εκπαιδευτικός θα στιγματίσει ένα παιδί , είτε επειδή είναι μη αναγνωρισμένος εκτός γάμου είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο, θεωρούμε αναχρονιστική τη κοινοποίηση μιας τέτοιας πληροφορίας που -όπως εύστοχα είπε και η υπάλληλος του ληξιαρχείου του Δήμου Αμαρουσίου- είναι απόρρητη και θα έπρεπε ο γονιός να έχει το δικαίωμα να επιλέγει αν θέλει να τη μοιραστεί ή όχι. Ζήτω το 1940!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ