fbpx

Άγιος Νικόλαος: Ο Άγιος Βασίλης των Καθολικών

| 6 Δεκεμβρίου 2017
ADVERTISEMENT

Σήμερα γιορτάζει ο Άγιος Νικόλαος, ένας από τους γνωστότερους Αγίους του Χριστιανικού κόσμου (Ορθόδοξων και Καθολικών), προστάτης των ναυτικών, του Πολεμικού, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος. Γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου 270 μ.Χ. από Έλληνες γονείς, πλούσιους και ευσεβείς και έλαβε πολύ καλή μόρφωση. Σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός και κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας.

Έρευνα-Ρεπορτάζ: Βαλεντίνα Σπύρου


ADVERTISEMENT


Agios_Nikolaos01Είχε δείξει από νωρίς έφεση στα Θεία και μετά τη μετάβασή του στα Ιεροσόλυμα για να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό και τον Πανάγιο Τάφο, επέστρεψε στην πατρίδα του και χειροτονήθηκε ιερέας, αφού μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς. Αγωνίστηκε υπέρ της χριστιανικής πίστης και υπήρξε κοντά σε κάθε αναξιοπαθούντα ή αδικημένο. Προικισμένος με υψηλό χριστιανικό φρόνημα, θάρρος και ζωτικότητα εμψύχωνε τους διωκόμενους (από τους Ρωμαίους) χριστιανούς, διωκόμενος και εξοριζόμενος και ο ίδιος για τη στάση του αυτή.

Η άνοδός του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο των Μύρων της Λυκίας (σημερινή περιοχή της Τουρκίας) προκάλεσε σε πολλούς αντιδράσεις, ιδιαιτέρως στους ειδωλολάτρες. Υπέστη βασανιστήρια κυρίως την εποχή των μεγάλων διωγμών του Διοκλητιανού. Όταν όμως στο θρόνο ανέβηκε ο Μέγας Κωνσταντίνος ελευθερώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και έτσι ο Άγιος Νικόλαος επανήλθε στον αρχιεπισκοπικό του θρόνο. Από τη θέση αυτή, ίδρυσε νοσοκομεία και πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Είχε το Θεϊκό δώρο μέσα του. Ευλογημένος με το χάρισμα της θαυματουργίας, έσωσε πολλούς ανθρώπους εν ζωή, αλλά και μετά τον θάνατο του.
Agios_Nikolaos1-700x466Το 325 μ.Χ έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο, παίρνοντας ανοιχτά θέση κατά των αιρετικών διδασκαλιών του Αρείου, τον οποίο λέγεται, ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου χαστούκισε, γι’ αυτό και ο Μέγας Κωνσταντίνος τον φυλάκισε. Μετά τη Σύνοδο και αφού αποφυλακίστηκε, συνέχισε το έργο του μέχρι τα βαθιά του γεράματα.


ADVERTISEMENT

Εκοιμήθη στις 6 Δεκεμβρίου του 343. Μετά τον θάνατο του ονομάστηκε «μυροβλύτης», καθώς σύμφωνα με την παράδοση, τα λείψανά του άρχισαν να αναβλύζουν άγιο μύρο, το οποίο οι πιστοί μάζευαν σε δοχεία για θεραπεία από διάφορες αρρώστιες, ενώ αρκετοί λιποθυμούσαν και μόνο από την ευωδία του. Τα λείψανά του σήμερα βρίσκονται στην Ιταλία, στην πόλη Μπάρι στη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε, ότι στις 6 Μαίου του 1953, ο τάφος του Αγίου Νικολάου στο Μπάρι ανοίχτηκε λόγω εργασιών αναπαλαιωτικών κυρίως και αναστηλωτικών, που έπρεπε να γίνουν στη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου. Η εξέταση, που έγινε στα οστά απέδειξε, ότι πολλά τμήματά τους έλειπαν (ένα μέρος τους βρίσκεται στο Ναό του Αγίου Νικολάου στο νησάκι Λίντο της Βενετίας) και ότι η κάρα είχε διατηρηθεί άψογη. Όταν ανοίχτηκε ή σαρκοφάγος, τα οστά βρέθηκαν βουτηγμένα σ’ ένα υγρό διαυγές, άχρωμο και άοσμο, σαν νερό, το οποίο μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε, ότι ήταν καθαρό, ελεύθερο από άλατα και στείρο από μικροοργανισμούς.

Οι ρωμαιοκαθολικοί του έδωσαν την χαρακτηριστική ονομασία «Manna». Σύμφωνα με τον ερευνητή καθηγητή, η ύπαρξη του υγρού αυτού στη σαρκοφάγο επέδρασε ευεργετικά στην καλύτερη συντήρηση των οστών όλους αυτούς τους αιώνες που πέρασαν, με αποτέλεσμα να γνωρίζουμε μέχρι και την αιτία θανάτου του. Η μελέτη των οστών έδειξε, ότι ο κάτοχός τους έπασχε από παθήσεις, που οφείλονταν στον πολυετή εγκλεισμό του σε κάποια υγρή φυλακή και μάλιστα σε προχωρημένη ηλικία.

Agios-_Nikolaos-2Ο Άγιος Νικόλαος είναι πολιούχος Άγιος σε πολλές πόλεις της χώρας μας, τιμάται ιδιαίτερα από όλους τους Έλληνες και κυρίως από τους ναυτικούς, μιας και είναι προστάτης τους (πολλά πλεούμενα παίρνουν το όνομά του και όλα φέρουν εικόνα του). Να γιατί:
Σε ένα ταξίδι του κάποτε με πλοίο στους Άγιους Τόπους ξέσπασε θαλασσοταραχή, με αποτέλεσμα πλήρωμα και επιβάτες να πανικοβληθούν. Ο Άγιος όμως δεν έχασε την πίστη του, προσευχήθηκε στον Θεό και η θάλασσα ηρέμησε. Ο μύθος λέει, ότι ένας ναυτικός γλίστρησε, έπεσε από το κατάρτι και σκοτώθηκε. Όμως ο Νικόλαος προσευχήθηκε θερμά και ο ναυτικός αναστήθηκε.

Κλείνοντας, να πούμε, ότι για τους Καθολικούς ο Άγιος Νικόλαος είναι προστάτης όχι μόνο των ναυτικών, αλλά και των παιδιών. Ο γνωστός σε όλους μας Santa Claus αποτελεί σύντμηση του Santa Nicolaus, όπως τον αποκαλούν οι Ρωμαιοκαθολικοί και είναι αυτός, που φέρνει τα χριστουγεννιάτικα δώρα στα παιδιά, όπως, στη δική μας παράδοση, ο Άγιος Βασίλης!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ