Συνέντευξη με τη Μαριάνθη: Μία ανύπαντρη χαρούμενη μητέρα

1

Τη γνωρίσαμε τυχαία και δέχτηκε να μας μιλήσει. Η Μαριάνθη είναι 26 ετών και ανύπαντρη μητέρα μιας πανέμορφης κόρης 2 ετών, της Κατερίνας. Η ζωή τους δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα αλλά μια ζωντανή απόδειξη ότι όλα είναι δυνατά. Όταν η Κατερίνα διαγνώστηκε με καρδιολογικό πρόβλημα ενώ ήταν μόλις 7 μηνών, η Μαριάνθη εγκατέλειψε τη δουλειά της για να είναι κοντά στο παιδί της. Τότε συνειδητοποίησε τι σημαίνει να είσαι μητέρα και παράλληλα μόνη. Να μην έχεις κανέναν αλλά και να μην θέλεις να έχεις κανέναν άλλον εκτός από αυτό το παιδί. Αλλά καλύτερα να μας τα πεί η ίδια!

Μαριάνθη, πόσο χρονών ήσουν όταν έμεινες έγκυος;
Ήμουν 23 ετών περίπου. Έκανα 10 τεστ εγκυμοσύνης για να πειστώ ότι ήμουν έγκυος, πίστευα πως είχε γίνει λάθος.Όταν πήγα στον γιατρό και το επιβεβαίωσε, αναρωτιόμουν πως θα γίνω μητέρα εγώ που δεν ήξερα να φροντίζω ούτε τον εαυτό μου.

Πώς αντέδρασε ο φίλος σου και η οικογένειά σου;
Ο φίλος μου ήταν αρραβωνιασμένος με άλλη και δεν τον ήξερα πολύ καιρό. Όταν του το είπα έγινε χαμός. Έβριζε, απειλούσε, έπαιρνε συνέχεια τηλέφωνο και έλεγε «Εμένα δεν με σκέφτεσαι;». Δεν σεβόταν ότι ήμουν έγκυος και ότι με τάραζε, σκεφτόταν μόνο τον εαυτό του. Ευτυχώς οι γονείς μου με στήριξαν  και δεν ξέρω τι θα έκανα χωρίς εκείνους.

Σκέφτηκες ποτέ την έκτρωση;
Θα έλεγα ψέμματα αν έλεγα ότι δεν τη σκέφτηκα. Φυσικά. Αλλά ήμουν πολύ ερωτευμένη με τον μπαμπά της μικρής κι έτσι το είδα αλλιώς. Έχασα αυτόν που αγαπούσα, γιατί ναέχω άλλη μια απώλεια στη ζωή μου; Επίσης δεν ήξερα πως θα ήταν η ζωή μου μετά την έκτρωση, φοβόμουν για μένα δεν ξέρω αν θα το άντεχα.

Πώς αντέδρασαν οι φίλοι σου όταν αποφάσισες να κρατήσεις το μωρό;
Έχασα πολλούς φίλους. Ήμουν μικρή βγαίναμε πολύ και όταν έμεινα έγκυος εγώ δεν μπορούσα να ακολουθήσω και εξαφανίστηκαν. Μάλιστα μία κοπέλα μου είπε «Το ξέρεις ότι θα πεινάσεις;». Εκείνη το ήξερε ότι δεν θα ήταν ποτέ πια φίλη μου; Γιατί κάποιοι άνθρωποι έφυγαν αλλά κάποιους τους έδιωξα και εγώ η ίδια. Ευτυχώς έμειναν κοντά μου δύο πολύ καλές μου φίλες που έγιναν και νονές της Κατερίνας. Με στήριξαν πάρα πολύ, να είναι πάντα καλά!

Ποιά είναι τα καλά του να μεγαλώνεις ένα παιδί μόνη σου;
Είναι κουραστικό καμιά φορά να πρέπει να σηκώνεσαι μόνο εσύ όταν ξυπνάει και κλαίει ή όταν θέλει να παίξει και εσύ είσαι κουρασμένη ή άυπνη. Αλλά το καλό είναι ότι κάνω ό,τι θέλω. Έχω φτιάξει το πρόγραμμά μου με το παιδί και δεν επεμβαίνει κανείς.

Ο πατέρας του παιδιού εμφανίστηκε; Την έχει αναγνωρίσει;
Ο μπαμπάς της Κατερίνας παντρεύτηκε. Δεν την αναγνώρισε ούτε εγώ το ζήτησα. Δεν έχω χρήματα να πληρώσω δικηγόρους τώρα αλλά δεν έχει και νόημα για μένα. Εγώ θέλω η Κατερίνα να έχει μπαμπά όχι έναν άντρα που έχει το επώνυμό του και της στέλνει λεφτά. Εμφανίστηκε μια φορά πέρσι που έμαθε από κοινούς φίλους ότι η Κατερίνα χειρουργήθηκε και πήρε τηλέφωνο να ρωτήσει αν είναι καλά. Στενοχωρήθηκα γιατί δεν ήρθε ποτέ ούτε μια φορά να τη δεί, ούτε τότε που ήταν άρρωστη. Αν δεν θέλει να έχει επαφές μαζί της καλύτερα να μην ξαναπάρει και μας αναστατώνει. Δεν με νοιάζει να την αναγνωρίσει αν δεν τη θέλει.

Τι εύχεσαι για το μέλλον το δικό σου και της κόρης σου; Ποια είναι τα όνειρά σου;
Εύχομαι η Κατερίνα μου να είναι γερή και να κάνει στη ζωή της όλα όσα θέλει. Να μην φοβάται και να μην κάνει πίσω όσο και αν της φωνάζουν, αν πιστεύει πως αυτό που θέλει θα την κάνει ευτυχισμένη. Για μένα το μόνο που θέλω είναι μια δουλειά να μπορώ να φροντίζω τη Κατερίνα. Είμαι ένα χρόνο άνεργη.

Τι θα έλεγες σε μία έγκυο και ανύπαντρη κοπέλα που σκέφτεται την έκτρωση;
Ότι αυτό το παιδί είναι η ευκαιρία της να ανακαλύψει τη μητρότητα και να γίνει καλύτερος άνθρωπος. Μπορεί να μην το είχε σχεδιάσει και ο δρόμος να είναι δύσκολος αλλά όπως σε όλα τα πράγματα κάτι χάνεις κάτι κερδίζεις. Αυτό όμως που κερδίζεις από ένα παιδί δεν συγκρίνεται με αυτό που χάνεις.

Θα ήθελες να κάνεις σχέση ή να παντρευτείς;
Όχι με τίποτα. Και να ήθελα δεν προλαβαίνω, η μικρή είναι πλήρους απασχόλησης. Και να σου πω φοβάμαι μήπως ερωτευτώ και η νέα σχέση πάρει όλη μου τη προσοχή από τη Κατερίνα. Ίσως πιο μετά, ίσως δεν ξέρω.

*Τα ονόματα της συνέντευξης έχουν αλλαχθεί και τα πρόσωπα της φωτογραφίας δεν απεικονίζουν τα πραγματικά.

Θέλετε να μας μιλήσετε; Κι εμείς!
Στείλτε μας email στο
 info@singleparent.gr ή βρείτε μας στη σελίδα μας στο facebook εδώ
Σημ: Το Singleparent.gr εγγυάται για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων και σας διαβεβαιώνει ότι, η ταυτότητά σας θα παραμείνει μυστική.