Μονογονεϊκές οικογένειες: Πόσο πεταμένες είναι από το κράτος;

2

Πόσο «πεταμένες» έχει το κράτος, τις μονογονεικές οικογένειες;
Ποιοί νόμοι σχετικά με τους μονογονείς είναι μόνο στα χαρτιά και δεν εφαρμόζονται;
Πώς έχετε αδικηθεί στη δική σας περίπτωση, τί θα θέλατε να αλλάξει και τί παροχές πιστεύετε πως πρέπει να έχει ένας μονογονέας στην Ελλάδα; 
Τη περασμένη εβδομάδα λοιπόν, σας βρήκαμε στη σελίδα μας στο facebook, σας ρωτήσαμε όλα τα παραπάνω και οι απαντήσεις που λάβαμε ήταν-δικαιολογημένα- σκέτη…λάβα!

Μαρίζα: Θα πω καταρχήν ότι είναι αδικία να μην θεωρούνται μονογονείς οι χήρες οι χήροι οι διαζευγμένες και οι διαζευγμένοι που με δικαστική απόφαση έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια. Αδικία επίσης είναι να κάνει το κράτος διαχωρισμό πλέον (αφού άλλαξε ο νόμος άκουσον άκουσον) σε άγαμες μητέρες με αναγνωρισμένα τέκνα και σε άγαμες μητέρες με μη αναγνωρισμένα τέκνα.Αρκεί να αναφέρω ότι σαν μονογονέας με μη αναγνωρισμένο τέκνο έχω μία προσαύξηση στο επίδομα παιδιού από τον ΟΑΕΔ το οποίο δεν θα έπαιρνα αν το παιδί μου ήταν αναγνωρισμένο (της τάξεως του φοβερού ποσού των 5 ευρώ) δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή πραγματικά να κλάψω. ΝΤΡΟΠΗ. Παρόλο που μας δίνουν τις μοριοδοτήσεις των πολύτεκνων και των τρίτεκνων και καλά, δεν έχουμε τις άλλες παροχές τους όπως μειωμένα ή δωρεάν εισιτήρια, εκπτώσεις σε ναύλα πλοίων.εκπτώσεις σε σούπερ μάρκετ κτλ. Επειδή τολμώ και έχω αυτοκίνητο το οποίο μου ανεβάζει το τεκμαρτό εισόδημα στα 9,000 μαζί με το τεκμαρτό διαβίωσης δλδ (6,400+3,000) άλλα εισοδήματα δεν έχω, δεν δικαιούμαι τα επιδόματα πχ σχολικό επίδομα, επίδομα ενοικίου κτλ και εκτός αυτού μου έκοψαν και το επίδομα τέκνου, αντί να το πάρω όλο, λόγω υψηλού εισοδήματος. Δηλαδή ας μας εξηγήσει επιτέλους κάποιος υπεύθυνος, αρρωσταίνει το παιδί μου 1 η ώρα το βράδυ τι κάνω; Δίνω 20 ευρώ σε ταξί; Χωρίς εισόδημα; Προσπαθώ να κάνω ότι καλύτερο μόνη μου τρέχω στα δωρεάν πολιτιστικά και δραστηριότητες για να καλύπτω ότι περισσότερο μπορώ.ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΜΟΝΟΓΟΝΕΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ;  Είμαστε μόνες και μόνοι και είναι πολύ δύσκολο να γίνει ένας σωστός σύλλογος όπως των πολυτέκνων για να διεκδικήσουμε πράγματα. Ποιος από μας θα τρέξει που τρέχουμε όλη μέρα χωρίς στήριξη καμμία; Υποτίθεται ότι έχουμε προτεραιότητα στους φορείς κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης…μπούρδες κατσαρές περίμενα 2 μήνες για ραντεβού όπως όλος ο κόσμος και στο παίδων Αγίας Σοφίας αφού περίμενα για ραντεβού 1 ώρα, μου είπαν ότι δεν μπορούν να με δουν γιατί έχω βιβλιάριο ΙΚΑ και όχι Πρόνοιας…το μόνο που πραγματικά ισχύει είναι η προτεραιότητα στους παιδικούς σταθμούς. ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΕ ΜΗ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ!!! Όσο για την κάρτα πολιτισμού περίμενα πάνω από 1,5 χρόνο και τώρα μαθαίνω ότι πρέπει να βγάλω και για το παιδί μου γιατί πλέον έκλεισε τα 6. Αναρωτιέμαι σε τι είδους σουρεαλισμό επιβιώνουμε;;;

Αμαλία: Αυτό που αντιμετώπισα και αντιμετωπίζω ακόμα, εειδή εργάζομαι σε νοσοκομείο και έχω τρείς βάρδιες, ειναι η δυνατότητα απαλλαγής απο τα νυχτερινά ωράρια για να μην μένουν τα παιδιά μου μόνα τους και η μετακίνησή μου σε πρωινό τμήμα για να μπορώ να αφιερώσω στα παιδιά μου την υπόλοιπη μέρα. Είναι πολύ δύσκολο να είναι μία μητέρα μόνη της χωρίς υποστήριξη από πουθενά κι όταν πηγαίνεις στους προισταμένους σου και ζητάς βοήθεια, να σου κλείνουν τη πόρτα!!

Νικολέττα: Κάτι που μου έτυχε πρόσφατα. Στη καινούρια διαδικασία για τον κοινωνικό τουρισμό δεν υπάρχουν ούτε καν έξτρα μόρια για κάποιον μονογονέα.

Βαρβάρα: Να μειώσουν κάποιους λογαριασμούς ΔΕΚΟ. Πώς θα μεγαλώσεις μόνη σου 2 παιδιά; Με 600 ευρώ το μήνα; Τί πρέπει να κάνουμε δηλαδή, να γίνουμε αναξιοπρεπείς; Ντροπή σε όλους τους!

Γεωργία: Άλλο είναι η επιμέλεια αλλο είναι η γονική μέριμνα.Δυστυχώς είμαστε το μοναδικό Κράτος στην Ευρώπη που τις μονογονεϊκές οικογένειες τις έχει κατω απ το πατακι..δεν μας ρωτάει κανείς πως μεγαλώνουμε τα παιδιά μας αν έχουμε ασφάλεια ή δουλειά.

Γαρυφαλλιά: Στα 5μηνα εγώ ως μονογονέας 2 παιδιών άνεργη και χωρίς διατροφή από πρώην που εργάζεται, έχω λιγότερα μόρια από άνεργη παντρεμένη με άνεργο. Επίσης στα περισσότερα δεν θεωρούμαι μονογονεϊκή οικογένεια εφόσον η γονική μέριμνα ασκείται από κοινού. Τραγικό!

Σωτηρία: Υπάρχουν στην Ελλάδα ευπαθείς ομάδες οι οποίες έχουν κάποιες ελαφρύνσεις και κάποια προνόμια….ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΕ ΠΟΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ; Γιατί δεν είναι κοντά μας; Και γιατί δεν προσπαθεί να μάθει τι περνάμε και εμείς αλλά κύριως τα ΠΑΙΔΙΑ μας; Εμείς δεν αξίζουμε τη βοήθεια του και γιατί;

Μαριλένα: Είμαι αγαμη μητέρα, είμαστε τα δυο μας από την εγκυμοσύνη, ήμουν και είμαι ακόμη ανεργη. Δεν παίρνω κανένα επίδομα, και το πιο οδυνηρό είναι να μην γνωρίζουν τότε σε δημόσιες αρχές, ούτε σε αστυνομικές ούτε σε πρεσβείες ότι δεν χρειάζομαι κανενός αφαντου πατέρα την υπογραφή για να ταξιδέψω με το παιδί μου, εφόσον βάσει νομοθεσίας έχω την γόνιμη μέριμνα και την κηδεμονία του παιδιού μου.

Λουκία: Στο πρόσφατο καθεστώς της διαθεσιμότητας είχαν εξαιρέσει τις μονογονεϊκές οικογένειες και συγκεκριμένη τη περίπτωση της χηρείας με ανήλικα τέκνα. Τώρα έχουν βάλει απίστευτα χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια που δεν ξέρουμε αν αφορούν τη χήρα ή τα ορφανά.

Βικτωρία: Το μόνο που βιώνουμε είναι απαξίωση και ενίοτε σχόλια «Εμ γίνατε και πολλές!». Αντί να χαίρουμε άκραντος σεβασμού και προσοχής όπως σε άλλες χώρες, που αναθρέφουμε μόνες μας τα παιδιά μας και δεν τα πετάξαμε στα ιδρύματα ή σε ανάδοχες οικογένειες ή οπουδήποτε αλλού και πολεμάμε πραγματικά για αυτά!

*Τα ονόματα έχουν αλλαχθεί για ευνόητους λόγους.

Θέλετε να μας μιλήσετε; Κι εμείς!
Σας περιμένουμε στη σελίδα μας στο facebook και γίνετε η φωνή μας. Δικό σας!