Υιοθεσία και αδιακρισία!

3

Σήμερα καθώς ψώνιζα στο σούπερ μάρκετ με τον Νικόλα, μία γειτόνισσα είχε το θράσσος να με ρωτήσει μπροστά στο παιδί «Πόσα πλήρωσες για αυτόν;». Κι αυτή ήταν η δεύτερη φορά που κάποιος μου έκανε μια τόσο γελοία και προσβλητική ερώτηση λες κι είχα αγοράσει αμάξι.

Το Νικόλα τον υιοθετήσαμε με τη γυναίκα μου πρίν 4 χρόνια, σήμερα είναι 7 ετών και είναι από τη Ρουμανία. Και μπορεί με τη γυναίκα μου να χωρίσαμε, αλλά ο Νικόλας είναι ο γιός μας. Ούτε με τα δικά μου γονίδια, δεν θα είχα ένα τόσο όμορφο και καλό παιδί (με τα δικά μου, παίζει να έβγαινε και το εντελώς αντίθετο).

Κι όταν τον υιοθετήσαμε άρχισα να μαθαίνω πόσο αναίσθητος είναι ο κόσμος απέναντι στα υιοθετημένα παιδιά. Πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται πόσο εύθραυστο είναι το μυαλό ενός παιδιού. Δεν αντιλαμβάνονται πως ένας συγκεκριμένος τρόπος και για τα πιο απλά πράγματα, μπορεί να πληγώσει ανεπανόρθωτα ένα παιδί. Για αυτό, ορμώμενος από τη προσωπική μου εμπειρία τα τελευταία 4 χρόνια με τον Νικόλα, έκανα μια λίστα με όλες τις ανάρμοστες ερωτήσεις που μου έκαναν. Πάρτε βαθιές ανάσες γιατί θα τις χρειαστείτε!

«Πόσα πλήρωσες;»: Καταρχάς η ερώτηση, εκτός από προσβλητική, είναι πολλή προσωπική. Κατά δεύτερον αν ενδιαφέρεσαι να υιοθετήσεις μπορείς να το ψάξεις διότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Τα υιοθετημένα παιδιά δεν είναι είδος μαζικής παραγωγής που τα εισάγουν ή τα αγοράζουν οι θετοί γονείς. Απλώς πληρώνουν τα γραφειοκρατικά όπως ένας βιολογικός γονέας, πληρώνει το μαιευτήριο και τον γυναικολόγο.

«Επειδή το έκανε και η Ντενίση, ε;»: Δεν υπάρχει μεγαλύτερη γελοιότητα από αυτή. Πιστέψτε με, ούτε η Ντενίση ούτε ο Tom Cruise και η Angelina Jolie με ενέπνευσαν να υιοθετήσω παιδί. Είστε σοβαροί;!

«Που είναι ο αληθινός μπαμπάς του;» (Στα γαριδάκια!): Καλά τα δικά μου αισθήματα παραβλέψτε τα. Έχετε όμως σκεφτεί πόσο πληγώνεται ο γιός μου όταν ακούει πως ο μοναδικός μπαμπάς που έχει γνωρίσει, δεν είναι αληθινός; Οι θετοί γονείς είναι αληθινοί γονείς. Αντί για «αληθινός» χρησιμοποιήστε απλά το «βιολογικός».

«Μόλις υιοθετήσεις, να δείς που θα σου φύγει το άγχος και θα μείνεις έγκυος!» Καταρχάς, για να φτάσει ένας άνθρωπος να υιοθετήσει, προφανώς έχει περάσει επώδυνα χρόνια προσπαθειών, εξετάσεων και εξωσωματικών και έχει ξοδέψει μεγάλα χρηματικά ποσά και απίστευτη ενέργεια σε όλα αυτά. Πώς ακριβώς θα τον βοηθήσει, αυτή η παρατήρηση; Πράγματι είναι αστείο αν κάτι τέτοιο συμβεί, αλλά πιστέψτε με συμβαίνει σπάνια!

«Γιατί τον έδωσαν οι γονείς του;»
Καταρχάς το παιδί δεν το δίνουν, το θέτουν σε υιοθεσία. Δύο βιολογικοί γονείς αποφασίζουν να θέσουν το παιδί τους, σε πρόγραμμα υιοθεσίας για προσωπικούς λόγους που δεν μας αφορούν. Το ρήμα «δίνουν» εδώ, μπορεί να κάνει ένα παιδί να νομίζει πως οι βιολογικοί του γονείς το εγκατέλειψαν και να πληγωθεί.

«Μοιάζει σαν να είναι δικό σου παιδί!»
Μα είναι δικό μου παιδί!

«Τον αγαπάς σαν να ήταν δικό σου παιδί;»
Μα είναι δικό μου παιδί! (γιατί κανείς δεν με πιστεύει;).

Μην μοιράζεστε τρομακτικές ιστορίες υιοθεσίας
«Μια φορά το προηγούμενο αφεντικό του σκύλου της θείας μιας φίλης μου, υιοθέτησε ένα παιδί και ο αληθινός του μπαμπάς ήρθε μια μέρα και το πήρε ενώ οι θετοί γονείς το είχαν ήδη δύο χρόνια μπλα μπλα μπλα»
Καταρχάς, το πιο πιθανό είναι η ιστορία αυτή να μην ισχύει. Κατά δεύτερον, πώς θα σας φαινόταν αν σας έλεγα κι εγώ μερικές ιστορίες πιθανής απώλειας των παιδιών σας; Η υιοθεσία είναι μία μόνιμη κατάσταση. Και στη σπάνια πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο, δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να μοιράζεστε με τους άλλους προκαλώντας πόνο και φόβο.

«Είναι σκληρό για εκείνον να είναι υιοθετημένος;»
Δεν ήταν, ώσπου με ρώτησες μπροστά του!

Επίσης, δεν θέλω να ακούσω για τον δεύτερο σας ξάδερφο που ήταν σε αναμονή 12 χρόνια και δεν υιοθέτησε ποτέ παιδί. Το αναφέρω διότι τέτοιες ιστορίες, τις άκουγα πολύ συχνά στα σαλόνια αναμονής όταν με τη γυναίκα μου, ξεκινήσαμε τη διαδικασία υιοθεσίας. Κανείς δεν θέλει να πιστεύει πως μπορεί να μην τον επιλέξουν ποτέ.Δείξτε λίγη καλοσύνη, ειδικά απέναντι σε όσους μπορεί να περιμένουν και χρόνια για να γίνουν γονείς.Μη χώνετε τη μύτη σας παντού. Μη μειώνετε τη σχέση μου με το παιδί μου επειδή δεν είμαι ο βιολογικός του πατέρας. Μη μιλάτε για το παιδί μου σαν να μην είναι παρόν ή σαν να είναι πολύ μικρό για να καταλάβει.

Ξέρω ότι ακούγομαι μυγιάγγιχτος και αμυντικός, αλλά ειλικρινά με πείραξε αυτό που έγινε σήμερα στο σούπερ μάρκετ. Όπως η απάντησή μου πείραξε και την ηλικιωμένη κυρία που ενδεχομένως να έκανε την ερώτηση αυθόρμητα και όχι κακοπροαίρετα. Μετά από αυτά που της είπα, όχι μόνο δεν θα ξαναρωτήσει, αλλά ήδη πρέπει να έχει αλλάξει σούπερ μάρκετ!

Περιμένουμε και τη δική σας εμπειρία με email, στο info@singleparent.gr
Σημ: Το Singleparent.gr εγγυάται για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων και σας διαβεβαιώνει ότι, η ταυτότητά σας θα παραμείνει μυστική.