Χριστουγεννιάτικες ιστορίες μονομαμάδων

1

Το άνοιγμα των δώρων, το οικογενειακό τραπέζι, η αίσθηση της συντροφικότητας είναι μερικά από τα πράγματα για τα οποία συνήθως, ανυπομονούμε τα Χριστούγεννα. Και λέω «συνήθως» διότι σε πολλά σπίτια μονογονεϊκών οικογενειών, η απουσία του πατέρα ή των παιδιών, είναι  μεγάλη πρόκληση για μία μόνη μαμά ειδικά τις μέρες των γιορτών. Η ιστορία της Λίας, της Μαριλίζας και της Στεφανίας, δείχνουν ακριβώς αυτό!

Χριστούγεννα χωρίς παιδιά
Κι ενώ οι περισσότερες μαμάδες είναι ενθουσιασμένες αυτή την εποχή του χρόνου, στις μόνες μαμάδες φέρνει άσχημες αναμνήσεις, αγωνία αλλά και μία αίσθηση ότι έχουν αποτύχει να προσφέρουν το καλύτερο στα παιδιά τους. Η 45χρονη Λία, διαζευγμένη μαμά τριών  παιδιών, εξομολογείται ότι αφιέρωσε σχεδόν όλη της τη ζωή για να εξασφαλίσει στα παιδιά της τα απαραίτητα κι όμως αυτή η εποχή του χρόνου, την κάνει να νιώθει πως δεν τους έχει δώσει αρκετά.

Φέτος η Λία θα περάσει τα Χριστούγεννα με το ένα της παιδί διότι ο μεγάλος της γιός τελείωσε την ιατρική αλλά με τις υπάρχουσες συνθήκες στη χώρα μας, αναγκάστηκε  να μεταναστεύσει για να βρεί δουλειά ενώ η μεσαία της κόρη έκανε οικογένεια και ζεί πολύ μακριά από το πατρικό της. «Μακάρι να ήταν όλοι εδώ μαζί μου, όπως παλιά» μας λέει η Λία με παράπονο «Περνάγαμε όλες τις γιορτές μαζί και τώρα πρώτη χρονιά φέτος, μου φαίνεται περίεργο. Δεν ξέρω πως θα το παλέψω» και μας μιλάει για τη μικρότερη κόρη της, την 14χρονη Ελπίδα.

«Είναι σκληρό για τα παιδιά να μην υπάρχει πατρική φιγούρα στο σπίτι, ειδικά όταν βλέπουν τους φίλους τους τέτοιες μέρες να τις περνάνε με τους μπαμπάδες τους. Από την άλλη είχα τόσο πικρές εμπειρίες στη ζωή μου, που η απουσία του πατέρα είτε είναι γιορτές είτε όχι, δεν μου είναι κάτι άγνωστο». Οι γονείς της Λίας χώρισαν ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του γάμου των γονιών της, ο πατέρας της κακοποιούσε τη μητέρα της ενώ απουσίαζε μέρες ή εβδομάδες από το σπίτι αδιαφορώντας για την οικογένειά του.

Η Λία έφυγε από το σπίτι σε ηλικία 16 ετών και γνώρισε τον άντρα της, νομίζοντας πως θα ζήσει τον ευτυχισμένο γάμο που δεν έζησε ποτέ. Και μέχρι να καταλάβει ότι είχε πέσει στον λάθος άνθρωπο, ήρθαν και τα παιδιά. Με τον άντρα της χώρισε πρίν 15 χρόνια και λίγους μήνες μετά έκανε σχέση με έναν άνθρωπο που πίστευε πως θα αγκάλιαζε την οικογένειά τους. «Δυστυχώς ανακάλυψα ότι οι άντρες που μπήκαν στη ζωή μου μετά το διαζύγιο, το μόνο που ήθελαν από εμένα ήταν καφέ, ποτό, φαγητό και σεξ. Να περνάνε καλά χωρίς να προχωράνε παραπέρα. Κι αν στην αρχή σε καλύπτει αυτό, στη πορεία είναι σαν ρόδα που κολλάει στη λάσπη. Η σχέση σπινιάρει στο ίδιο σημείο και όταν βλέπεις ότι ο άλλος δεν είναι πρόθυμος να την σπρώξει, απογοητεύεσαι και απλά φεύγεις».

Εδώ και δέκα χρόνια η Λία έχει σταματήσει να κάνει σχέσεις, κυρίως για να προστατέψει τα παιδιά της. Και να ήθελε βέβαια να γνωρίσει κάποιον, με δυο δουλειές πρωί απόγευμα κάθε μέρα και τα Σάββατα, δεν έχει πια χρόνο. Όπως κάθε μόνη μητέρα, έτσι και η Λία δυσκολεύεται να πληρώσει το ενοίκιο, τους λογαριασμούς και το φροντιστήριο της μικρής της κόρης. «Κάποια στιγμή όταν τα παιδιά ήταν πιο μικρά, έκανα και τρείς δουλειές για να πληρώνω τα σχολεία και τα φροντιστήρια. Ήταν η εποχή που σταμάτησα συνειδητά να μπαίνω στη διαδικασία να γνωρίζω άντρες διότι δεν είχα ούτε χρόνο ούτε διάθεση. Πώς θα πλήρωνα τα ιδιαίτερα του γιού μου και πώς θα έδινα χαρτζιλίκι στις κόρες μου;».

Χριστούγεννα χωρίς μπαμπά
Η 28χρονη Μαριλίζα είναι υπάλληλος σε κατάστημα ρούχων και μαμά της 4χρονης Λένας. Πρίν 3 χρόνια η Μαριλίζα χώρισε με τον άντρα της επειδή την απάτησε με την καλύτερή της φίλη, κάτι που έμαθε…Χριστούγεννα! «Γκρεμίστηκε ο κόσμος μου, μέσα σε μια μέρα. Έπεσε στα χέρια μου ένα μήνυμα της φίλης μου στο κινητό του κι έγινε χαμός. Παραμονή Χριστουγέννων ανακάλυψα ότι ο άντρας μου και η φίλη μου είχαν δεσμό πολλά χρόνια, σχεδόν από όταν παντρευτήκαμε με τον άντρα μου. Για μένα τα Χριστούγεννα συμβολίζουν κάτι πικρό και γι’ αυτό δεν τα γιορτάζω. Δεν στολίζω και δεν μαγειρεύω. Παίρνω τη μικρή και πάμε έξω για φαγητό ή να δεί τον Άη Βασίλη και να διαλέξει το δώρο της, για να μην στερείται το γιορτινό κλίμα και τις αναμνήσεις, αλλά μέχρι εκεί. Μπαίνοντας στο σπίτι, δεν υπάρχουν Χριστούγεννα!». Ο άντρας της Μαριλίζας, παντρεύτηκε την κολλητή της φίλη και απέκτησαν μαζί ένα αγοράκι, το μόνο παιδί που ο άντρας της αναγνωρίζει για δικό του. Διότι από τότε που έκανε καινούρια οικογένεια, σταμάτησε να έχει οποιαδήποτε επαφή με την κόρη της Μαριλίζας και εννοείται ότι δεν δίνει ούτε ίχνος διατροφής. Φέτος θα είναι η τρίτη χρονιά για τη μικρή Λένα, που δεν θα πάρει έστω ένα τηλέφωνο από τον μπαμπά της για «Χρόνια πολλά!».

Χριστούγεννα με νέο μπαμπά
Η 37χρονη Στεφανία έζησε μια τραγική ιστορία αλλά με χαρούμενη κατάληξη. Μαμά δύο δίδυμων αγοριών, έχασε τον άντρα της σε τροχαίο πρίν 5 χρόνια, παραμονή Πρωτοχρονιάς. «Ξέρεις τι είναι να σου λέει  ο άντρας σου “Πετάγομαι λίγο να πάρω ένα κρασί και έρχομαι” και να μην επιστρέφει ποτέ; Ξέρεις τι είναι τη μία στιγμή να τον βλέπεις ζωντανό ολόκληρο, να ανοίγει τη πόρτα και να φεύγει, και την άλλη στιγμή να τον βλέπεις σε ένα κουτί; Δεν πρόλαβα ποτέ να του πω πόσο τον αγαπώ, δεν πρόλαβα ούτε να τον χαιρετίσω» μας λέει η Στεφανία και δακρύζει «Μας πήραν τηλέφωνο από το νοσοκομείο μία ώρα αφού μπήκε ο καινούριος χρόνος και έτρεχα με τα μωρά να δω τι έχει γίνει. Έπαθα νευρικό κλονισμό». Έξι μήνες μετά τον θάνατο του άντρα της, την πλησίασε ένας συνάδελφός του, ο οποίος τη βοήθησε πολύ να σταθεί στα πόδια της, μέχρι που της κρατούσε τα παιδιά όταν δούλευε μέχρι αργά ή όταν είχε ραντεβού με κάποιον που εκείνο τον καιρό, είχε γνωρίσει. «Ο Παναγιώτης ήρθε στη ζωή μου σαν αληθινός φίλος. Φυσικά άρχισαν τα κουτσομπολιά και οι κακοήθειες ενώ δεν συνέβαινε απολύτως τίποτα πονηρό μεταξύ μας, σκέψου ότι έβγαινα με άλλον τότε» μας λέει, αποδεικνύοντας πως όσα λέγονται ή ακούγονται, πολλές φορές απέχουν έτη φωτός από τη πραγματικότητα.

Δύο χρόνια μετά τον θάνατο του άντρα της, ο Παναγιώτης της είπε όσα ένιωθε για εκείνη και η Στεφανία δεν μπορούσε παρά να πεί το ναι. «Είχα μπροστά μου έναν άνθρωπο που από τη πρώτη στιγμή, ήθελα στη ζωή μου περισσότερο από φίλο, αλλά στη σκέψη τι θα πεί ο κόσμος που ήταν συνάδελφος του άντρα μου, μπλόκαρα. Ο Παναγιώτης αγάπησε και φρόντισε τα παιδιά μου ακόμη κι όταν δεν ήμασταν ζευγάρι, χωρίς να περιμένει κάτι από εμένα!». Το ζευγάρι παντρεύεται στις αρχές του χρόνου με παρανυφάκια τα δυο αγόρια της Στεφανίας και με καλεσμένους, την οικογένεια του Παναγιώτη και ελάχιστους φίλους. «Οι γονείς μου δεν μου μιλάνε, θεωρούν ότι τους ντρόπιασα αλλά δεν με νοιάζει, γιατί όσο με ένοιαζε τι θα σκεφτούν οι άλλοι, εγώ έχανα τη ζωή μου. Αν σκεφτόμουν τους γονείς μου, δεν θα ξαναπαντρευόμουν και δεν θα έκανα ξανά σχέση ποτέ με κανέναν!».

Εμείς ευχόμαστε στο ζευγάρι να ζήσει ευτυχισμένο αλλά και σε όλους τους γονείς και μονογονείς, τα φετινά Χριστούγεννα να είναι το ξεκίνημα για μια νέα καλύτερη ζωή, όπως την ήθελαν και την εύχονταν πάντα για τους ίδιους και τα παιδιά τους!

*Κάθε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική.

Περιμένουμε και τη δική σας εμπειρία με email, στο info@singleparent.gr
Σημ: Το Singleparent.gr εγγυάται για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων και σας διαβεβαιώνει ότι, η ταυτότητά σας θα παραμείνει μυστική.