Χωρίς μένος όχι Xωρίς μέλλον

0

«Θα καταστρέψεις τη ζωή σου» , «Τα παιδιά σου δεν τα σκέφτεσαι;» «Όλοι θα σε δείχνουν με το δάχτυλο» «Μη χαλάς το σπίτι σου για βλακείες» (στη θέση της λέξης «βλακείες» βάλτε κάθε είδους κακοποίηση-βρισιά-ασυνεννοησία-απιστία, έχετε υποστεί)«Μάθατε τώρα η νέα γενιά και χωρίζετε. Δεν είστε σαν εμάς που κάναμε υπομονή!» και άλλα τραγελαφικά, ακούει ένας γονιός που αποφασίζει να χωρίσει, ακόμη και σήμερα, στην Ελλάδα του 2014. Και το κακό δεν είναι που τα ακούει αλλά κυρίως που (τον κάνουν να) τα πιστεύει κι όταν στα 50 του μετανιώσει, οι γονείς που τον συμβούλευαν για «το καλό του», έχουν αποδημήσει σε τόπο χλοερό και δεν είναι πουθενά εκεί κοντά για να τους κράξει.

Ύστερα είναι και οι …«φίλοι». Αυτοί που σου λένε ότι έχεις δίκιο, ότι οι γονείς σου δεν ξέρουν τι λένε γιατί είναι 800 χρόνια πίσω, ότι σημασία έχει να είσαι εσύ ευτυχισμένος. Και όταν κάνεις το βήμα και φεύγεις, φεύγουν και εκείνοι… προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ναι ναι. Αυτοί που σε συμβούλευαν να τη χωρίσεις την αχάριστη, να βρείς άλλη, να πάρεις τη ζωή στα χέρια σου, να γίνεις ο κύριος του εαυτού σου και του κυρίου λεηθώμεν, ξαφνικά δεν ξέρουν τίποτα για το φόνο. Ξέρουν όμως για το φθόνο. Διότι κατά βάθος, τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς, περιφρονούν σε εσένα αυτό που δεν τόλμησαν εκείνοι. Και σίγουρα αυτό δείχνει ότι δεν ήταν ποτέ αληθινοί φίλοι, άρα έτσι κι αλλιώς δεν τους χρειάζεσαι.

Η πρώτη φορά που ξυπνάς σε ένα άλλο διαμέρισμα χωρίς να πηδάνε τα παιδιά σου πάνω σου, είναι τραυματική. Πας στο μπάνιο και κλαίς. Ύστερα η πρώτη φορά γίνεται δεύτερη, η δεύτερη γίνεται τρίτη και το συνηθίζεις. Τα παιδιά δεν ζουν μαζί σου. Και βγαίνεις εκεί έξω. Έχεις συνηθίσει κάπως το νέο σου μικρότερο σπίτι, τα έχετε βρεί με τους δικηγόρους, καταβάλλεις κάθε μήνα τη διατροφή σου (ή τέλος πάντων ότι μπορείς να δώσεις από τη διατροφή που σου έχει οριστεί) , βλέπεις τα παιδιά σου κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο, κάθε τρίτη Ανάσταση και κάθε πέμπτη Πρωτοχρονιά και η ζωή σου κυλάει με βάρδιες. Είσαι πια και επίσημα χωρίς μένος. Για σένα. Για τους άλλους, είσαι χωρίς μέλλον.

Οι γυναίκες σε κοιτάνε καχύποπτα. «Κάποιο κουσούρι έχεις και χώρισες» σκέφτονται αλλά δεν το λένε. Ή είναι τόσο αγενείς, που το λένε. Ή σκέφτονται ότι είσαι καλός για λίγο αλλά έχεις και παιδιά και δεν θέλουν καμία ευθύνη. Ή σε θεωρούν εξ ορισμού κακό επειδή είσαι διαζευγμένος πατέρας άρα σίγουρα δεν δίνεις διατροφή (μου το έχουν πεί και αυτό). Ή πιστεύουν πως τρέφεις ακόμα αισθήματα για τη πρώην σου ή σε ταυτίζουν με τους δικούς τους χειριστικούς / βάναυσους/ μαμάκηδες πρώην συζύγους και έχουν προκαταβάλλει το μέλλον σου, μαζί τους. Αυτό το μέλλον που δεν έχεις. Σκέφτονται για σένα κάθε πιθανό και απίθανο σενάριο και όσο και αν ξεκαθαρίζεις τη θέση σου, έχουν συγκεκριμένη αντίληψη για σένα που δεν αλλάζει με τίποτα. Καμιά φορά σκέφτομαι τη πρώην γυναίκα μου, στη θέση μου, και σχεδόν τη συμπαθώ ξανά!

Είναι όμως και οι άλλοι, οι καινούριοι σου φίλοι. Όχι, όχι αυτοί που έκοψαν κάθε επαφή μαζί σου επειδή τους το ζήτησαν οι γυναίκες τους από φόβο μην τους «παρασύρεις», μην τους ανοίξεις τα μάτια και δούν πόσο δυστυχισμένοι είναι. Αυτοί το είπαμε, έχουν εισαγωγικά. Είναι οι καινούριοι σου φίλοι, κάποιοι από αυτούς χωρισμένοι, κάποιοι απλά εργένηδες. Που σε έχουν δεί στα χειρότερά σου, που ήρθαν κι έκατσαν να δείτε τον αγώνα μαζί χωρίς να μιλάτε για τουλάχιστον ένα τρίωρο επειδή είπες ότι δεν είχες όρεξη να μιλήσεις, Αυτοί που σε έσυραν ως τη πόρτα σου πιωμένο, που σου πήραν τα κλειδιά και σε έβαλαν σε ταξί για να μην οδηγήσεις μεθυσμένος, που σου φώναξαν «Ξέχασέ τη, τη μπίπ!» όλες τις φορές που έλεγες ότι ίσως και να την αγαπούσες ακόμη, ότι ίσως και ήθελες να τα ξαναβρείτε επειδή έμενες μακριά της και είχες ξεχάσει πόσο δυστυχισμένος ήσουν κοντά της. Που ήρθαν στο σπίτι σου να σε πάρουν με το ζόρι για το ρεβεγιόν ενός φίλου για να μην είσαι μόνος σου τη Πρωτοχρονιά. Που τον περασμένο μήνα, τσόνταραν για να της δώσεις τη διατροφή. Ο χωρισμένος έχει μέλλον. Αλίμονο σε όσους δεν έχουν παρόν!

Πρόδρομος

 Θέλετε να μας μιλήσετε; Κι εμείς!
Στείλτε μας email στο
 info@singleparent.gr ή βρείτε μας στη σελίδα μας στο facebook εδώ.
Σημ: Το Singleparent.gr εγγυάται για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων και σας διαβεβαιώνει ότι, η ταυτότητά σας θα παραμείνει μυστική. Τα πρόσωπα της φωτογραφίας, δεν απεικονίζουν τα πραγματικά.