Τι θέλεις να είσαι μετά το διαζύγιο; Ήρωας ή θύμα;

0

Προχθές ονειρεύτηκα ότι τα παιδιά μου, μου είπαν πως ο μπαμπάς τους ξαναπαντρεύονταν και πώς ετοιμαζόταν να μείνει με τη καινούρια του γυναίκα, σε ένα πολυτελές σπίτι εκατομμυρίων. «Τέλεια» είπα με σαρκασμό και την ίδια στιγμή ένιωσα άσχημα που αντέδρασα έτσι, μπροστά στα παιδιά. Όμως ένιωσα τόση ζήλια και απόρριψη, που εκείνος κολυμπούσε στο χρήμα και εγώ έπαιρνα μετά βίας 700 ευρώ, που μου ήταν αδύνατον να συγκρατήσω τη περιφρόνησή μου. Κι ύστερα ξύπνησα και όλα αυτά τα συναισθήματα ήταν ακόμη μέσα μου.

Ήταν προφανές ότι στο μυαλό μου, υπήρχαν έντονα όσα μου έλειπαν και πόσο άδικο ήταν που μου έλειπαν, όπως υπήρχαν και όλα τα αρνητικά της προηγούμενης έγγαμης ζωής μου, που δεν θα με άφηναν να ζήσω το μέλλον που ήθελα, για μένα και για τα παιδιά μου.

Τα γεγονότα ήταν όλα εδώ: Ο πρώην άντρας μου, μου έδωσε το σπίτι να μένω με τα παιδιά και συμφωνήσαμε να μου δίνει διατροφή για ένα μόνο διάστημα, κάτι που με έκανε να μετανιώσω που ήμουν μαμά στο σπίτι και είχα να δουλέψω τα τελευταία 18 χρόνια. Ξαφνικά ένιωσα ότι ο πρώην άντρας μου, η κοινωνία, ο κόσμος, με τιμωρούσαν που έκατσα σπίτι να μεγαλώσω τα παιδιά μου, για να μην τα μεγαλώσουν όπως ήθελαν οι άλλοι. Αυτός ήταν και από τους κυριότερους λόγους που ζήτησα διαζύγιο.

Όλα αυτά τα χρόνια που δεν δούλευα, ο άντρας μου θεωρούσε πως αφού δεν έφερνα χρήματα στο σπίτι, δεν είχα και καμία αξία για την οικογένειά μας.Δεν είχε αξία που επί δύο δεκαετίες, μεγάλωνα τα δυο παιδιά μας και ήμουν συνέχεια από πάνω τους, 24 ώρες το 24ωρο. Και στα 40 μου, μετά από ένα διαζύγιο, πιέστηκα να βγάλω τα δικά μου χρήματα και να φτιάξω μια καριέρα από το μηδέν σε μια εποχή που δεν υπάρχει θέση εργασίας ούτε για δείγμα.

Υπήρχαν λοιπόν φορές που ήθελα να ουρλιάξω, να φωνάξω ότι δεν ήταν δίκαιο. Και όσο τελείωνε η διατροφή μόλις στα μέσα του μήνα, ο φόβος μου μεγάλωνε όλο και περισσότερο μέσα μου. Και να ήθελα να χαρώ την ελευθερία μου, με τόσα έξοδα και τόσα λίγα έσοδα, ήταν αδύνατον. Ώσπου διάβασα στο διαδίκτυο, μια φράση που αποτυπώθηκε στο μυαλό μου και ήρθε τη κατάλληλη στιγμή «Πάνω απ’ όλα σημασία έχει να είσαι ήρωας στη ζωή σου, όχι το θύμα!».

Φυσικά δεν το είδα και άλλαξα την ίδια ώρα, χρειάστηκε χρόνος. Αλλά βασίστηκα σε αυτή τη φράση. Οι περισσότεροι από εμάς, δεν έχουμε ιδέα πόσο δυνατοί και ικανοί είμαστε, αντιθέτως υποτιμούμε την αξία και τις δυνατότητές μας, όπως ακριβώς κάναμε όταν επιλέγαμε σύντροφο ζωής. Πολλές φορές χρησιμοποιούμε την ενέργειά μας για να παλέψουμε ενάντια σε αυτό που είμαστε αντί να το αντιμετωπίσουμε κατά πρόσωπο.  Γι’ αυτό:

Σταματήστε να ανησυχείτε για το μέλλον
Εστιάστε στο παρόν κάθε μέρα της ζωής σας και το μέλλον θα πάρει το δρόμο του.
Ξεκινήστε να νιώθετε ευγνωμοσύνη
Εκτιμήστε όλα όσα έχετε για να λάβετε κάθε τι καλό στη ζωή. Όταν εστιάζετε σε κάτι, αυτό μεγαλώνει.
Σταματήστε να πατρονάρετε τη ζωή σας σύμφωνα με των άλλων
Ζητήστε την αγκαλιά, την υποστήριξη και τη συμβουλή των άλλων αλλά έχετε πάντα στο νού σας, ότι δεν είναι όλες οι εμπειρίες και όλα τα διαζύγια ίδια και πως αυτό που σας συμβαίνει, δεν σας καθορίζει ως ανθρώπους.
Ξεκινήστε να κάνετε μεγάλους περιπάτους και πολύωρα αφρόλουτρα, οτιδήποτε θα σας ηρεμήσει
Πιστέψτε με, πιάνει!
Σταματήστε να πιστεύετε όλα τα κλισέ που πιστεύουν όσοι χωρίζουν, ότι δηλαδή είναι αποτυχημένοι και δεν θα κάνουν σχέση και μπλα μπλα μπλα. Δεν ισχύουν.
Συνειδητοποιήστε ότι το πώς νιώθετε, επηρεάζει άμεσα αυτό που σας συμβαίνει
Αν σκέφτεστε αρνητικά, προκαλείτε αρνητικά γεγονότα. Ότι πετάμε, αυτό μας έρχεται πίσω.

Αρχίστε να εστιάζετε σε αυτά που έχετε και όχι σε αυτά που δεν έχετε ή σε όσα δεν έχετε πια.
Σταματήστε να ανησυχείτε για το πώς
Δεν χρειάζεται να ξέρετε τον τρόπο εκ των προτέρων για να κατορθώσετε οτιδήποτε. Σας συμβαίνει και το βλέπετε στη πορεία, έτσι δεν έγινε και με το διαζύγιο; Όταν παντρευόσασταν, ανησυχούσατε πώς ΘΑ αντιμετωπίζατε το διαζύγιο ΑΝ χωρίζατε;
Ξεκινήστε να συνειδητοποιείτε ότι σχεδόν όλα τα πράγματα εξαρτώνται από το πώς τα βλέπουμε
Πρόσφατα ρώτησα τη γιαγιά μου που είναι 102 ετών, πώς ξεπέρασε τις δυσκολίες όλα αυτά τα χρόνια και μου είπε «Ο τρόπος που τις αντιμετωπίζεις, η στάση σου απέναντι στα γεγονότα είναι πολύ σημαντική, είναι αυτά που τρέχουν τη ζωή σου». Μπορείτε λοιπόν να δείτε το διαζύγιο ως τη καταστροφή του κόσμου, μπορεί και να το δείτε ως ευκαιρία να κάνετε όλα όσα θέλατε και δεν μπορούσατε.

Η ζωή σας μπορεί να είναι όπως εσείς τη θέλετε, αρκεί να επιλέξετε τον κατάλληλο τρόπο σκέψης. Τα καλά νέα είναι ότι διαλέγετε αν θέλετε να είστε ήρωας ή θύμα. Η επιλογή λοιπόν είναι δική σας!

Πηγή: http://www.huffingtonpost.com/