fbpx

Τί σημαίνει τελικά να είσαι μόνος γονιός;

| 3 Δεκεμβρίου 2015
ADVERTISEMENT

Πρόσφατα σε μια συζήτηση μου με μια φίλη, αναφέρθηκα στον εαυτό μου σαν “μόνη μητέρα”.

“Είσαι μονογονέας τώρα δηλαδή;” με ρώτησε η φίλη μου.
“Πραγματικά δεν ξέρω” της απάντησα.


ADVERTISEMENT

Αναφερόμασταν στο γεγονός ότι πλέον ζω με τον σύντροφο μου και ότι εκείνος συνεισφέρει οικονομικά στην οικογένεια. Αλλά δεν έχει δικά του παιδιά. Εγώ είμαι υπεύθυνη για όλες τις ανάγκες των παιδιών μου. Με βοηθάει βέβαια. Τα προσέχει όταν πρέπει να λείψω για μια δουλειά, κάποιες φορές πάει τον γιο μου στα μαθήματα μουσικής του και μια φορά είχε πάρει τις κόρες μου από το σχολείο επειδή εγώ είχα αργήσει να φύγω από τη δουλειά. Επίσης, τα οικονομικά μας έχουν βελτιωθεί σημαντικά με τη βοήθεια του. Οπότε δεν είμαι πια “μόνη μητέρα”; Τι ακριβώς σημαίνει να είσαι μονογονέας;

Λίγο μετά από το διαζύγιο μου, είχα βγει με μια φίλη για να ξεσκάσω και να ξεσπάσω. Κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας, μου είχε πει κάτι που μου έκανε ιδιαίτερη αίσθηση, ” με τον τρόπο μας, όλες μόνες μητέρες είμαστε!”.

Εκείνη ήταν παντρεμένη και είχε ένα γιο. Αν και ήμουν πρόσφατα χωρισμένη, δεν ένιωσα προσβεβλημένη από αυτό που είπε. Είχε δίκιο. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τις μαμάδες. Υπάρχουν πολλών ειδών μονογονείς.

Δείτε σχετικά: Μονογονείς εναντίον μονογονέων.


ADVERTISEMENT

Για παράδειγμα:

  • Η παντρεμένη μαμά που ο σύζυγος της δεν συμμετέχει ενεργά στο μεγάλωμα του παιδιού.
  • Ο μόνος μπαμπάς που ζει με τους γονείς του και τον βοηθούν να μεγαλώσει το παιδί.
  • Η μαμά που μεγαλώνει τα παιδιά της ενώ ο άνδρας της λείπει για μεγάλα χρονικά διαστήματα επειδή είναι ναυτικός.
  • Ο μπαμπάς που μένει σπίτι για να φροντίσει τα παιδιά ώστε η γυναίκα του να εκπληρώσει τα όνειρα που έχει για την καριέρα της.
  • Η μαμά που ο σύζυγος της δουλεύει πάρα πολλές ώρες και συχνά ταξιδεύει για τη δουλειά του.
  • Ο μπαμπάς που έχει τη συνεπιμέλεια των παιδιών του.
  • Ο παππούς και η γιαγιά που μεγαλώνουν τα εγγόνια τους επειδή οι γονείς είναι είτε εξαρτημένοι από ουσίες, στην φυλακή, σε κλινική αποτοξίνωσης ή έχουν πεθάνει.
  • Η χωρισμένη μαμά που έχει την επιμέλεια και προσπαθεί να ισορροπήσει τις υποχρεώσεις τις προς τα παιδιά της και τη δουλειά.
  • Η έφηβη μαμά.
  • Ο/Η χήρος/α.
  • Ο/Η άστεγος/η.
  • Ο μονογονέας που μεγαλώνει τα παιδιά στηρίζοντας τα συναισθηματικά, οικονομικά και πνευματικά επειδή ο άλλος γονέας τα εγκατέλειψε.

Υπάρχουν πολλών ειδών μονογονείς. Κάποιοι έχουν περισσότερη στήριξη και κάποιοι λιγότερη. Το ότι κάποιοι γονείς είναι παντρεμένοι δεν σημαίνει κάτι. Μπορεί να φαίνονται ευτυχισμένοι και ότι τα έχουν όλα, όμως να έχουν σοβαρά χρέη ή άλλα προβλήματα. Όλοι οι γονείς μπορούν να βρουν τη στήριξη που χρειάζονται. Απλά πρέπει να ψάξουν.

Ζήτα βοήθεια. Μην το φοβηθείς. Στο κάτω-κάτω το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να μην τη λάβεις. Τι είχες και τι έχασες δηλαδή. Αν ζεις σε μια απομονωμένη περιοχή, μπορείς να βρεις ομάδες υποστήριξης στο διαδίκτυο. Αν έχεις προβλήματα οικονομικής φύσεως, υπάρχουν βοηθήματα από το κράτος ή άλλα προγράμματα για γονείς. Υπάρχει βοήθεια. Έστω λίγη αλλά υπάρχει!

Ανεξάρτητα από το αν είσαι παντρεμένος/η ή ανύπαντρος/η, αυτό που τα παιδιά σου χρειάζονται πραγματικά είναι να ξέρουν ότι τα αγαπάς. Οπότε βρες τη στήριξη που χρειάζεσαι και αντιμετώπισε τις προκλήσεις της κάθε μέρας με κουράγιο.  Είτε είσαι μονογονέας είτε όχι!

Πηγή: http://www.huffingtonpost.com/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ