Όσα μαθαίνω στο γιό μου ως μόνη μαμά

0

Ο γιός μου ήρθε στη ζωή μου όταν όλα γύρω μου γκρεμίζονταν, ο γάμος μου, οι φιλίες μου, όταν όλα γύρω μου ήταν χαοτικά. Έφερα στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι που το ονόμασα Λουκά και από τότε προσπαθώ σαν μόνη μαμά πλέον, να του μάθω πράγματα και να γίνει ο άντρας που θα ήθελα αλλά και κάθε γυναίκα θα ήθελε να έχει. Καμιά φορά κατηγορούμε τους πρώην συζύγους ή μαλώνουμε μαζί τους, τα βάζουμε με το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά τους και δεν σκεφτόμαστε ότι εν μέρει, υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η μητέρα τους. Και επειδή δεν θέλω ο γιός μου να πληγώσει οποιονδήποτε άνθρωπο στο μέλλον και να είναι όσο γίνεται σωστός, αυτά είναι όσα του μαθαίνω!

1. Να είναι τρωτός: Λένε πως οι άντρες δεν κλαίνε και συνηθίζουν να το λένε ειδικά στα μικρά αγοράκια. Όμως το καλύτερο είναι να εκφράζεσαι και να εκδηλώνεσαι. Σιγά σιγά θα κάνουμε τη νέα γενιά πιο εξωστρεφή και πιο εκδηλωτική. Τι καλύτερο από αυτό;

2. Το χρήμα δεν είναι το πάν: Κυνήγησε αυτό που αγαπάς, βρες τη δουλειά που θα σε κάνει ευτυχισμένο και αν στη πορεία, μπορείς να ζεις και πλουσιοπάροχα από αυτή, ακόμη καλύτερα!

3. Βρές εκείνη που θα σε κάνει να γελάς: Ελάχιστα πράγματα είναι πιο σημαντικά από το να είσαι με κάποιον που σε κάνει να γελάς.

4. Το όχι σημαίνει όχι: Τόσο απλά.

5. Να ταξιδέψεις: Μάθε για διαφορετικές κουλτούρες και διαφορετικά μέρη, γνώρισε διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικές αντιλήψεις εωσότου το διαφορετικό να γίνει μέρος της ζωής σου, χωρίς να σε τρομάζει.

6. Κάνε πάντα το σωστό: Ακόμη κι αν φαίνεται να μην το γνωρίζει κανείς γύρω σου, εσύ κάνε το σωστό, αυτό που το ένστικτό σου, σου λέει ότι πρέπει να κάνεις. Η πλειοψηφία δεν έχει πάντα δίκιο.

7. Να λες την αλήθεια: Ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο ή επώδυνο σου είναι.

8. Να μην προβάλλεις δικαιολογίες:  Να είσαι πάντα έτοιμος να αναλάβεις τις ευθύνες σου, να αναγνωρίζεις τα λάθη σου, να λες «έφταιξα εκεί και εκεί». Οι δικαιολογίες πρώτα απ’ όλα δεν βοηθούν εσένα και δεν σε αφήνουν να δείς καθαρά.

9. Να είσαι γενναίος: Να μην το βάζεις κάτω όταν αποτυγχάνεις, να ξέρεις ότι κάθε αποτυχία κρύβει μια επιτυχία και κάθε απογοήτευση, μία εμπειρία.

10. Να ρισκάρεις: Όχι να ριψοκινδυνεύεις τη ζωή σου, αλλά να τολμάς. Να μην φοβάσαι να πας ένα βήμα παρακάτω κι ας μην ξέρεις που θα σε βγάλει. Η ζωή χωρίς ρίσκο δεν έχει αλλαγές και ζωή χωρίς αλλαγές είναι ζωή χωρίς εξέλιξη.

11. Να αντιστέκεσαι στον εκφοβισμό: Και δεν μιλάω απαραίτητα για τον σχολικό εκφοβισμό. Μιλάω και για τον ψυχολογικό, για τη σύντροφό σου που μπορεί να σε εκβιάσει αν δεν κάνεις το ένα ή το άλλο, για τον εργοδότη σου που θα σε απειλήσει με απόλυση αν δεν «συμμορφωθείς» στις παράλογες απαιτήσεις του. Να λες πάντα όμορφα και ευγενικά την αλήθεια σου κι αν αυτή δεν γίνεται αντιληπτή να αποχωρείς. Σε πολλές περιπτώσεις ίσως εκπλαγείς από το πόσο μπορεί να εκτιμηθεί η αξιοπρέπειά σου.

12. Να περνάς ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σου, να τον απαιτείς και να τον διεκδικείς.

13. Να λες όχι στις ουσίες: Οι ουσίες δεν θα σε βγάλουν πουθενά, ίσα ίσα θα πάνε τη ζωή σου πίσω, μπορεί και να την καταστρέψουν. Τα ναρκωτικά δεν λύνουν προβλήματα, δημιουργούν.

14. Μην είσαι άπιστος: Αν δεν θέλεις να συνεχίσεις να είσαι με κάποια, πες το και προχώρησε. Ναι θα πληγωθεί αλλά είναι προτιμότερο από το να τον κοροοϊδεύεις και αν τον κάνεις να πιστεύει πως αγαπιέται. Εκεί θα τον πληγώσεις περισσότερο.

15. Να αγαπάς χωρίς να περιμένεις να σου δώσουν, να αγαπάς δίχως όρους και όρια.

16. Να μην σταματάς να μαθαίνεις: Βάλε στον κύκλο γνωριμιών σου ανθρώπους πιο έξυπνους από σένα και ρούφα τη γνώση τους.

17. Χαμογέλα σε όλους: Ακόμη και σ’ εκείνους που δεν συμπαθείς. Είναι το πιο φθηνό και έξυπνο δώρο που μπορείς να κάνεις σε κάποιον.

18. Να ανταποδίδεις: Όπως και όσο μπορείς, να μην μένεις μόνο στο «ευχαριστώ» αλλά να το κάνεις και πράξη.

19. Να είσαι ευγνώμων και αισιόδοξος: Η αισιοδοξία είναι μεταδοτική. Η ζωή είναι δύσκολη αλλά όμορφη. Αγκάλιασέ τη και βρες τρόπους να ξεπεράσεις τις δυσκολίες. Αν μπορείς μια φορά να βρείς τη καλή πλευρά της ζωής, θα τη βρίσκεις πάντα!

20. Να μιλάς με λόγια όχι με γροθιές: Ποτέ μα ποτέ μη σηκώσεις χέρι σε κανέναν, ειδικά σε γυναίκα. Ό,τι κι αν σου πούν, όσο σκληρά κι αν σου μιλήσουν, αν δείς ότι πας να ξεφύγεις και δεν μπορείς να το διαχειριστείς, καλύτερα να αποχωρήσεις. Δεν θα θεωρηθείς δειλός, ίσα ίσα τότε είναι που θα θεωρηθείς αληθινός άντρας και πάνω απ’ όλα άνθρωπος.

21. Να ξέρεις ότι σ’ αγαπώ: Να μην το ξεχάσεις και να μην το αμφισβητήσεις ποτέ αυτό. Κανείς και τίποτα δεν πρόκειται να το αλλάξει αυτό κι αν διαφωνήσω ποτέ με κάποιες επιλογές σου, δεν σημαίνει ότι προσπαθώ να σου επιβληθώ ή ότι δεν σ’ αγαπώ. Σημαίνει ότι κάτι έχω δει σ’ εσένα, μια αλλαγή στη διάθεση ή στη συμπεριφορά σου και απλά ανησυχώ. Θα είμαι όμως πάντα περήφανη για σένα, ότι κι αν διαλέξεις να κάνεις στη ζωή, όπως κι αν επιλέξεις να πορευτείς. Εγώ το μόνο που θέλω από σένα είναι να γίνεις ένας καλός άνθρωπος, σύντροφος, και πατέρας γιατί μόνο έτσι τιμάς τον εαυτό σου!

Εσύ τί μαθαίνεις στα παιδιά σου ως μονογονέας; Στείλε μας την ιστορία ή τη γνώμη σου στο info@singleparent.gr ή βρες κι άλλους μονογονείς, στη σελίδα μας στο facebook!

Πηγή: Huffingtonpost.com