Οι 9 μέρες κακοποίησης των παιδιών μου

10

Θα σας αφηγηθώ την ιστορία μου, μια ιστορία από αυτές που ακούς αλλά ποτέ δεν πιστεύεις πως θα συμβεί σε εσένα επειδή «δεν είσαι τέτοιος άνθρωπος» ή επειδή πιστεύεις άλλες εύκολες δικαιολογίες.

Έχω δύο υπέροχα παιδιά, συγκεκριμένα δύο αγόρια. Ο ένας είναι 8 και ο άλλος 5 ετών. Ο 8χρονος γιός μου, είναι πολύ όμορφος, στοργικός, ήσυχος και του αρέσουν τα αθλήματα. Είναι συζητήσιμος αλλά όχι εκδηλωτικός. Ο μικρότερος γιός μου είναι το εντελώς αντίθετο. Πολύ ισχυρογνώμων, δεν σταματάει να μιλάει, τρομερά έξυπνος και με επιχειρήματα σε κάθε καυγά. Φυσικά σαν αγόρια μαλώνουν όπως μαλώνουν όλα τα αδέρφια. Αλλά αγαπιούνται βαθιά και αγαπιόμαστε όλοι πολύ. Είναι τα μωρά μου.

Ο πατέρας τους και εγώ, χωρίσαμε πρίν 4,5 χρόνια με αρκετά πολιτισμένο τρόπο και ακολουθώντας το δρόμο της οικογενειακής διαμεσολάβησης ώστε να γίνουν όλα όσο το δυνατόν πιο πολιτισμένα. Έτσι η ζωή μας έγινε λιγότερο περίπλοκη και πιο ανώδυνη για τα παιδιά. Στις διακοπές τα παιδιά τα έπαιρνε τους μισούς μήνες ο σύζυγος, τους άλλους μισούς εγώ.

Πέρυσι τους μισούς μήνες του καλοκαιριού, τα παιδιά έκαναν διακοπές με τους παππούδες-τους γονείς του πρώην συζύγου- και τον 14χρονο ξάδερφό τους από τη μεριά του μπαμπά τους. Μιλούσαμε στο τηλέφωνο κάθε βράδυ και μου έλειπαν πολύ.

Όταν ήρθαν σπίτι παρατήρησα και στους δύο, μια πολλή περίεργη και επιθετική συμπεριφορά, που δεν είχα συνηθίσει. Ο 8χρονος γιός μου ήταν πάντα ένα πολύ χαρούμενο παιδί που όμως μόλις επέστρεψε από τις διακοπές, είχε μεταλλαχθεί σε ένα νευρωτικό πλάσμα που ξεσπούσε με το παραμικρό. Μερικές μέρες μετά με πήρε ο πρώην άντρας μου τηλέφωνο και μου είπε πως κάτι περίεργο είχε συμβεί στις διακοπές τους και πως ο 14χρονος ξάδερφός τους, είχε δείξει στο μεγάλο μου γιό πώς να αυνανίζεται.

Έφυγα νωρίς από τη δουλειά εκείνη τη μέρα, πήρα τα παιδιά από το σχολείο και βγήκαμε για φαγητό. Μιλήσαμε για το πώς περάσαμε τη μέρα μας, τι θα φτιάχναμε το βράδυ και μετά τα ρώτησα ήρεμα, αν υπήρχε κάτι που ήθελαν να μου πούν. Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις πως ξεδιπλώνονται τα παιδιά και πόσες πολλές πληροφορίες μπορούν να μοιραστούν μαζί σου, όταν τους δίνεις την ευκαιρία να μιλήσουν για κάτι που θέλουν πολύ. Κάτι που προσπάθησαν να μοιραστούν από μόνα τους με τον πατέρα τους και εκείνος τα έβαλε να υποσχεθούν πως δεν θα έλεγαν τίποτα στη μητέρα τους.

Έκατσαν απέναντί μου και μου περιέγραψαν με κάθε λεπτομέρεια, 9 ατελείωτες μέρες και νύχτες συστηματικής κακοποίησης. Λεπτομέρειες που δεν θες ποτέ να ακούσεις να βγαίνουν από το στόμα ενός 5χρονου. Λέξεις που ακούγονται λάθος όταν λέγονται από παιδιά. Μου είπαν πως ο ξάδερφός τους,  τους απειλούσε πως θα τους έπαιρνε όλα τα παιχνίδια, τα γλυκά και τα αναψυκτικά εκτός αν εκείνα τον άφηναν να «παίξει» μαζί τους. Στην πορεία το πράγμα «χόντρυνε» καθώς ο ξάδερφός τους προσπάθησε να βιάσει τον μεγάλο ενώ εξανάγκασε σε στοματικό έρωτα…και τα δύο….και όλα αυτά ενώ υπήρχαν ενήλικες μέσα στο σπίτι. Μέλη της οικογένειας.

Τα αγόρια ήταν πολύ φοβισμένα για να μιλήσουν. Απείλησε πως θα τα έδερνε και θα τα τιμωρούσε αν έλεγαν στη γιαγιά τους, οτιδήποτε από όσα τους έκανε ο «ξάδερφος» ο οποίος έβρισκε ευκαιρία να βγάζει όλη του την ανωμαλία στα παιδιά μου, την ώρα που η γιαγιά μαγείρευε στην κουζίνα ή νωρίς το πρωί όπου όλοι κοιμόντουσαν ή όταν κλείνονταν στο δωμάτιό τους να δούν ταινία. Κανείς, ούτε οι παππούδες των παιδιών, είχαν την παραμικρή ιδέα για όσα συνέβαιναν κάτω από τη μύτη τους. Κάποιες από αυτές τις 9 μέρες, έμειναν στο σπίτι και δύο ξαδέρφες των παιδιών μου, δύο κορίτσια ηλικίας 4 και 6 ετών. Τη συνέχεια τη φαντάζεστε…

Τα παιδιά μου προσπάθησαν να μιλήσουν στον πρώην σύζυγο, αλλά εκείνος τους το έκοψε. Ευτυχώς η κοπέλα του πρώην μου είναι παιδαγωγός και ανέφερε το περιστατικό στις Κοινωνικές υπηρεσίες. Ακόμη αναρωτιέμαι αν αυτός ήταν ο μόνος λόγος που ο πρώην μου με πήρε τηλέφωνο να μου πεί ότι κάτι είχε συμβεί  και αν θα έκρυβε το περιστατικό κάτω από το χαλί στην περίπτωση που η κοπέλα του δεν το είχε αναφέρει.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες ήρθαν σε επαφή μαζί μου και ύστερα το θέμα πήγε στην Εισαγγελία. Οι γονείς των κοριτσιών, αρνήθηκαν ότι ο ξάδερφος τις είχε πειράξει παρά τις δηλώσεις των κοριτσιών για το αντίθετο. Ο 8χρονος γιός μου προσπάθησε να αυτοκτονήσει.

Πώς γίνεται ένα 8χρονο παιδάκι να επιδιώκει τον θάνατο; Κι όμως. Ο μεγάλος μου γιός, ένιωθε υπεύθυνος για ό,τι συνέβη στον 5χρονο αδερφό του. Ένιωθε υπεύθυνος που δεν μπόρεσε να σταματήσει τον ξάδερφό τους. Διότι οι σκέψεις τέτοιων ακραίων γεγονότων, δεν χωρούσαν στο μυαλό ενός 8χρονου αγοριού. Δεν μπορούσε να κατανοήσει όλα όσα είχαν συμβεί κι αυτό τον βασάνιζε περισσότερο. Όλο αυτό ήταν πολύ βαρύ, για να το κουβαλήσει στην ευαίσθητη παιδική ψυχή του.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί που μίλησαν μαζί του, μου είπαν πως ήταν πολύ πιθανό ο ξάδερφος των παιδιών να προετοίμαζε τον μεγάλο μου γιό, τα τελευταία δύο χρόνια. Του έδειχνε πορνοπεριοδικά, του έκανε περίεργες ερωτήσεις, τον έβαζε σιγά-σιγά στο «νόημα» προσπαθώντας να κάνει τον γιό μου να εξοικειωθεί με την ιδέα. Επίσης πιστεύουν πως ο ξάδερφός τους, είχε κακοποιηθεί από τη μητέρα ή τον πατριό του αλλά ποσώς με ενδιαφέρει! Δεν νιώθω καμία συμπόνοια για ένα 14χρονο αγόρι που ξέρει πως είναι να ζεις μια τέτοια κόλαση αλλά παρ’ όλα αυτά, θέλει να φέρνει και τους άλλους στην ίδια θέση με τη δική του. Το μόνο που καταλαβαίνω εγώ, είναι πόσο διεστραμμένο μπορεί να γίνει ένα 14χρονο –κατά τα άλλα-«παιδί»!

Οι τελευταίοι έξι μήνες ήταν δύσκολοι και σκληροί. Τα αγόρια μου τραυματίστηκαν, ενδεχομένως ανεπανόρθωτα και κάθε εβδομάδα έβλεπαν-και συνεχίζουν να βλέπουν-παιδοψυχολόγους διορισμένους από το κράτος , όλοι τους καταπληκτικοί που κάνουν τρομερή δουλειά.

Τα αγόρια μου μένουν πλέον μόνο μαζί μου και αρχίζουν κάπως να επανέρχονται. Να γίνονται πάλι παιδιά. Ευτυχισμένα παιδιά. Ακόμη και ο μεγάλος μου γιός, χαμογελάει.

Τον καιρό που συνέβησαν όλα αυτά, ήμουν στην αρχή μιας καταπληκτικής σχέσης με έναν άνθρωπο, που λόγω των γεγονότων, τη διέκοψα. Η ψυχολογική πίεση ήταν τόσο μεγάλη που ο άνθρωπος δεν άντεξε και έφυγε. Δεν του χρεώνω τον χωρισμό, είχε όλα τα δίκια. Απλά στενοχωριέμαι.

Σε όλους δείχνω ότι είμαι δυνατή και ότι είμαι αυτή που κρατάει την οικογένεια ενωμένη ώστε οι γιοί μου να καταλάβουν πως υπάρχει φως στο τέρμα του τούνελ και ότι η ζωή είναι όμορφη και συνεχίζεται. Ότι δεν θα επαναλάβουν σε κάποιον άλλον,όσα τους συνέβησαν με τόσο σκληρό και άδικο τρόπο.

Μέσα μου όμως, είμαι φοβισμένη. Πολλή φοβισμένη. Όμως είμαι μαμά και δεν δικαιούμαι να το δείχνω, οι άνθρωποι εξάλλου δεν καταλαβαίνουν. Δεν μπορώ να κάτσω με μια φίλη μου και να της μιλήσω για όλα αυτά διότι δεν υπάρχει κοινό πεδίο για να με καταλάβει. Η αίσθηση της όλης κατάστασης είναι πολλή μοναχική.

Την εμπειρία αυτή δεν την έγραψα για να με λυπηθείτε ή να με παρηγορήσετε, αλλά γιατί μπορεί κάποιος από εσάς που έχει ζήσει κάτι παρόμοιο, να τη διαβάσει και να νιώσει έστω και λίγο λιγότερο μόνος. Την έγραψα ώστε αν κάποιος από εσάς παρατηρήσει μια ανάλογη περίεργη συμπεριφορά, να ταρακουνηθεί και να το ψάξει για να βάλει ένα τέλος στο μαρτύριο όχι μόνο του παιδιού του αλλά και κάθε παιδιού. Την έγραψα γιατί ήθελα να τα βγάλω από μέσα μου, γιατί δεν αντέχω να κουβαλάω τέτοιο βάρος από το πρωί που σηκώνομαι μέχρι το βράδυ που βάζω τα αγόρια μου για ύπνο ο οποίος δεν με πιάνει πρίν τις 03.00 το πρωί. Κάθε πρωί. Σας ευχαριστώ που με διαβάσατε!

5 σημάδια πιθανής παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης

Το βασικό μήνυμα προς τους γονείς, είναι να παρατηρήσουν τη συμπεριφορά των πιδιών τους. Εάν το παιδί έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά, οι γονείς μπορούν να αναγνωρίσουν κάποια σωματικά συμπτώματα όπως αιμορραγία από τα γεννητικά όργανα ή πόνο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Συνήθως όμως τα σημάδια είναι ψυχολογικής φύσεως, όπως:

* Αλλαγές στη συμπεριφορά, επιθετικότητα ή επιστροφή σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης (π.χ. ένα παιδί 8 ετών, να βρέχει το κρεβάτι του)
* Σεξουαλική συμπεριφορά που δεν συμβαδίζει με την ηλικία του
* Κατάθλιψη ή κοινωνική απομόνωση
* Μπλεξίματα και καυγάδες στο σχολείο-άρνηση να επιστρέψει σπίτι μετά το μάθημα
* Αυτό-τραυματικές συμπεριφορές (π.χ. απόπειρα αυτοκτονίας ή πορνείας)

Μιλήστε με το παιδί σας για την κακοποίηση

Εάν το παιδί εμφανίζει αυξημένο στρες, ενθαρρύνετέ το να σας μιλήσει. Τα παιδιά συνήθως μοιράζονται πολύ λίγες πληροφορίες στην αρχή, προκειμένου να τσεκάρουν  τις αντιδράσεις των μεγαλύτερων. Αν θέλετε να βοηθήσετε ένα σεξουαλικά κακοποιημένο παιδί, να ανοιχθεί, είναι σημαντικό να:

– Το ενθαρρύνετε να σας πεί ακριβώς τι συνέβη
-Να μείνετε ήρεμοι και να το ακούσετε. Ζητήστε του ευγενικά να σας πεί τι του συνέβη και όχι γιατί του συνέβη.
-Μην πιέζετε το παιδί
-Διαβεβαιώστε το ότι δεν έχει κάνει τίποτα κακό
-Να είστε υποστηρικτικοί και να του δώσετε να καταλάβει ότι το πιστεύετε
-Μην του πείτε πως ότι σας πεί, θα μείνει μεταξύ σας.

Τέλος, μπορείτε να μεταβείτε στους καταλόγους βοήθειας του Singleparent.gr, ώστε σε περίπτωση που σας συμβεί ή αντιληφθείτε οποιοδήποτε περιστατικό κακοποίησης,  να το καταγγείλετε ΑΜΕΣΑ στις ανάλογες υπηρεσίες ενώ για άμεση καταγγελία, μπορείτε να καλείτε στο 1056, τη γραμμή SOS για κακοποιημένα παιδιά από το Χαμόγελο του παιδιού!

Πηγή: http://www.mamamia.com.au/

Περιμένουμε και τη δική σας εμπειρία με email, στο info@singleparent.gr
Σημ: Το Singleparent.gr εγγυάται για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων και σας διαβεβαιώνει ότι, η ταυτότητά σας θα παραμείνει μυστική.