Ο χωρισμός με έκανε καλύτερη μητέρα

0

Ήμουν παντρεμένη για πολλά χρόνια και είχα πολλούς λόγους να χωρίσω αλλά η αντίληψη πως όλοι οι γάμοι είναι δύσκολοι, με κρατούσε πίσω. Δεν ήθελα τα παιδιά μου να μεγαλώσουν σε «διαλυμένο» σπίτι διότι είχα μάθει ότι αυτό καταστρέφει τα παιδιά.

Ξέρω ότι σκεφτόμουν εντελώς λάθος αλλά έτσι ένιωθα τότε, όπως πιθανόν νιώθετε κι εσείς. Ξέρω επίσης ότι οι στατιστικές δείχνουν πως τα παιδιά μεγαλώνουν καλύτερα όταν η μητέρα και ο πατέρας τους, είναι μαζί. Όμως κάθε περίπτωση είναι μοναδική και δεν μπορεί να αξιολογηθεί από την οικογενειακή κατάσταση κανενός.

Θέλω λοιπόν να σας πω ότι τα παιδιά μου είναι τόσο πολύ πιο χαρούμενα σήμερα και ότι αυτά τα παιδιά διαπρέπουν στα μαθήματά τους, όσο δεν διέπρεπαν όταν μέναμε και οι 4 μαζί. Και είμαι πολύ ευγνώμων για τη στιγμή που σηκώθηκα ένα πρωί έκανα αίτηση διαζυγίου και μετακόμισα. Ναι μια μέρα μέρα απλά ξύπνησα και το πήρα απόφαση. Κατάλαβα πως ήθελα να μείνω παντρεμένη μόνο και μόνο για να μην «καταστραφούν» τα παιδιά μου και ότι έτσι κι αλλιώς ήταν κατεστραμμένα όταν τα ανάγκαζα να ζούν στο περιβάλλον ενός πεθαμένου γάμου. Ήταν δύσκολο αλλά αυτό με έκανε καλύτερη μαμά κι αυτό δεν θα γινόταν ποτέ όσο μέσα στο γάμο μου, έστρεφα όλη μου τη προσοχή και την ενέργεια στο πώς θα κρατήσω τα προσχήματα.

Φυσικά τα παιδιά μου θα προτιμούσαν να μεγαλώνουν σε ένα ανέπαφο σπιτικό με δύο γονείς που αγαπιούνται, έτσι νόμιζα. Και πέρασα πολύ χρόνο μιλώντας σε ενήλικες που ήταν παιδιά χωρισμένων γονιών ή σε χωρισμένους γονείς για να καταλάβω πως τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι και ότι, όπως στη ζωή, έτσι και στο γάμο δεν έχεις άλλη επιλογή. Και θυμώνω όταν κάποιος υπαινίσσεται ότι πήρα τον εύκολο δρόμο. Δεν υπάρχει τίποτα εύκολο σε αυτό το δρόμο αγαπητοί μου.  Το διαζύγιο και για μένα αλλά υποθέτω και για τη πλειοψηφία του κόσμου, είναι η καλύτερες από τις χειρότερες επιλογές που έχεις όταν συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι ευτυχισμένος και θες να το αλλάξεις. Και οι δύο θέλαμε ο γάμος μας να κρατήσει αλλά περισσότερο θέλαμε να είναι ευτυχισμένα τα παιδιά μας χωρίς να πρέπει να υποφέρουν τις συνέπειες των επιλογών μας.

Η 10χρονη κόρη μου, είπε κάτι που με ξάφνιασε σήμερα το πρωί:

«Μαμά γιατί οι άνθρωποι λένε ότι το διαζύγιο είναι κάτι κακό; Καλά δεν περνάμε εμείς τώρα;».

Για να είμαι δίκαιη, όχι, τίποτα δεν είναι ρόδινο όσο περνάει ο καιρός και η σκόνη «κάθεται». Τα συναισθήματα είναι ακόμη νωπά και τα κορίτσια μου πολλές φορές έχουν κλάψει επειδή οι γονείς τους δεν είναι μαζί. Αλλά έχει δίκιο η μεγάλη μου, τα πράγματα είναι καλά. Είμαστε και οι δύο καλύτεροι γονείς. Τώρα που η ενέργειά μας σπαταλήθηκε σε καυγάδες και διεκδικήσεις, και αδειάσαν τα αποθέματα είμαστε καλύτεροι. Φυσικά το διαζύγιο δεν είναι για τα παιδιά η ιδανική επιλογή. Αλλά μερικές φορές είναι η καλύτερη.

Χριστιάνα

Περιμένουμε και τη δική σας εμπειρία με email, στο info@singleparent.gr
Σημ: Το Singleparent.gr εγγυάται για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων και σας διαβεβαιώνει ότι, η ταυτότητά σας θα παραμείνει μυστική.