Ο καρκίνος που μου άλλαξε τη ζωή!

0

Πρίν περίπου έξι μήνες, καθόμουν με μια φίλη και έτσι όπως τα λέγαμε, με τσίμπησε ένα κουνούπι κάτω από τον ώμο. Τη στιγμή που έξυσα την πληγή, έπιασα κάτι στο στήθος μου. Ο γιατρός μου με έστειλε για υπερηχογράφημα και βιοψία. Περιμέναμε τα αποτελέσματα στην αίθουσα αναμονής μαζί με την 7χρονη κόρη μου, έχοντας στο πρόσωπό μου το ψεύτικο χαμόγελο της Playschool. Δυστυχώς όμως τα αποτελέσματα για κάποιο λόγο δεν έβγαζαν πόρισμα, οπότε έπρεπε να κάνω νέες εξετάσεις. Όταν τις έκανα, μου είπαν πως έχω καρκίνο του στήθους.

Είμαι χωρισμένη μητέρα 3 κοριτσιών και είμαι ψυχολόγος. Την ημέρα που διέγνωσαν ότι έχω καρκίνο του στήθους, έχασα όλο τον έλεγχο που νόμιζα πως είχα κατακτήσει στη ζωή μου.

Πιστεύω πολύ στη σημασία που έχει το να βρίσκουμε το καλό μέσα στο κακό, αλλά πάλεψα πολύ να το κάνω πράξη όταν μου είπαν πως είμαι άρρωστη. Ο φόβος και η ανυπομονησία καθώς περίμενα να μου πούν αν ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί και πόσο, ήταν ό,τι χειρότερο έχω βιώσει. Το ίδιο και οι σκοτεινές σκέψεις που έκανα αλλά και η αγωνία για το πώς θα μεγάλωναν τα παιδιά μου. Όταν πήρα τις εξετάσεις μου για να τις πάω σε χειρούργο να τις δεί, ήμουν σίγουρη πως πέθαινα. Και μάλιστα σύντομα.

Ήμουν πολύ τυχερή. Ο καρκίνος δεν είχε εξαπλωθεί και η βιοψία έδειξε ότι οι χημειοθεραπείες ελάχιστα θα βοηθούσα. Έπρεπε να κάνω εγχείριση, ακτινοβολίες για δύο μήνες και να παίρνω και ένα χάπι για 10 μέρες.Μετά το χειρουργείο, το στήθος μου ήταν κόκκινο και υπέφερα φρικτά. Δεν έχω πονέσει περισσότερο στη ζωή μου, ούτε όταν έπαθα μαστίτιδα στο θηλασμό.Κι είχα μαζί και τα παιδιά που φοβόντουσαν για μένα, που τα βράδια δεν κοιμόντουσαν ή έκλαιγαν.

Αυτό το «ταξίδι» δεν θα το ευχόμουν ούτε στο χειρότερο εχθρό μου. Αλλά στο τέλος, βρήκα πολλά θετικά σε όσα πέρασα. Πολλά μαθήματα που θέλω να μοιραστώ με όλους όσοι έχετε διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού ή έχετε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο στο περιβάλλον σας, που περνάει το ίδιο.

1. Χαλαρώστε

Η ζωή μου πρίν τον καρκίνο, ήταν αυστηρά οργανωμένη, πειθαρχημένη και ελεγχόμενη. Κάθε στιγμή, έπρεπε να είναι παραγωγική. Έβλεπα πελάτες μέχρι αργά το βράδυ, έστελνα τις κόρες μου από τη μία δραστηριότητα στην άλλη, τα Σαββατοκύριακά μου ήταν γεμάτα από κοινωνικές υποχρεώσεις στις οποίες έπρεπε να παρευρεθώ και είχα κι ένα κατεβατό πραγμάτων που έπρεπε να κάνω σε κάθε φάση της ζωής μου και της μέρας μου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η αγωγή με έχει κουράσει τρομερά και το μυαλό μου δεν λειτουργεί όπως παλιά. Ξεχνάω πράγματα, χάνω πράγματα, χάνω τον ειρμό της σκέψης μου. Κοιτάζω τη στοίβα με τα πιάτα στο νεροχύτη και δεν κάνω τίποτα. Επέστρεψα στη δουλειά, 3 εβδομάδες μετά την εγχείριση περιμένοντας ότι θα είμαι όπως παλιά…αλλά δεν είμαι. Πλέον πηγαίνω για τις ακτινοβολίες, μετά επιστρέφω στο σπίτι, κάνω τα βασικά κι ύστερα κάθομαι με τις ώρες και ακούω μουσική, διαβάζω, παίζω στο πιάνο. Μάλιστα ξεκίνησα να ζωγραφίζω. Έπειτα, παίρνω τις μικρές από το σχολείο και παίζουμε μέχρι αργά. Ο έλεγχος είναι μια ψευδαίσθηση που αν την παρακάμψεις, απελευθερώνεσαι. Συνειδητοποίησα ότι η αξία δεν κρίνεται από την καριέρα ή τις επιτυχίες ενός ανθρώπου, κι αυτό ισχύει ειδικά για όσους προσπαθούν να έχουν τα πάντα υπό έλεγχο.

2. Γιατί σεμένα;

«Και γιατί όχι σ’ εμένα;», ρωτάω εγώ. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες, που λέμε. Το θέμα είναι πώς διαχειριζόμαστε αυτό που έρχεται. Πώς αντιμετωπίζουμε τις αντιξοότητες και τι γινόμαστε όταν αυτό τελειώσει, αν ποτέ πραγματικά τελειώσει.  Είμαι πολύ περήφανη για το πώς αντιμετώπισα το θέμα του καρκίνου. Τώρα η λίστα που έχω, περιλαμβάνει πράγματα που θα ήθελα να κάνω με τα παιδιά μου.Την άλλη εβδομάδα φεύγουμε για Αμερική. Σκοπός της ζωής δεν είναι η ευτυχία, αλλά η αντίληψη των δυνατοτήτων μας. Σκοπός της ζωής είναι να αγαπάμε και να αγαπιόμαστε, να κάνουμε νέα πράγματα και να παίρνουμε συγκεκριμένα ρίσκα. Δεν θέλω να πεθάνω έχοντας μετανιώσει για πράγματα που δεν είπα ή δεν έκανα.

3. Υποστήριξη

Ποτέ δεν ήμουν καλή στο να ζητάω ή να δέχομαι βοήθεια. Όμως, τον τελευταίο καιρό, έχω ζητήσει από ανθρώπους να έρθουν σε επαγγελματικά ραντεβού μαζί μου, να μου κρατήσουν τα παιδιά, να κάτσουν μαζί μου για να κλάψω στον ώμο τους. Από τη διάγνωση και έπειτα, κλαίω όσο δεν έχω κλάψει στη ζωή μου. Μια μέρα που ήρθαν κάποιοι φίλοι να μας δούν, έπεσα στο πάτωμα από τους πόνους κι έτσι μας πήραν κι εμένα και τις κόρες μου και μας πήγαν στο σπίτι τους να μας φροντίσουν. Γιατί καμιά φορά, δεν πειράζει αν δεν είσαι στις καλές σου.Τόσοι υπέροχοι άνθρωποι έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν και έχω μάθει να λέω «Ναι αμέ, ευχαριστώ!». Πρέπει να μάθουμε να ζητάμε ό,τι χρειαζόμαστε και να δεχόμαστε πως μερικές φορές μπορούμε και δικαιούμαστε, να είμαστε ευάλωτοι.

4. Ευγνωμοσύνη

Μέσα στη καθημερινότητα, οι άνθρωποι ζητάμε όλο και περισσότερα και ξεχνάμε να είμαστε ευγνώμονες για όσα έχουμε. Τη δουλειά μας, τα παιδιά μας, τη σχέση μας. Είμαι ευγνώμων για την τεράστια γενναιοδωρία των γονιών μου, των φίλων και του συντρόφου μου. Για τους γονείς των συμμαθητών των παιδιών μου, που μας έφερναν φαγητό. Για τους συναδέλφους που κράτησαν το γραφείο μου και τη δουλειά μου, αλώβητα. Δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να απογοητεύεται για όσους περίμενα να είναι εκεί για μένα και δεν ήταν. Είμαι απλά ευγνώμων που δεν είμαι νεκρή!

5. Ασφάλεια

Όλοι χρειαζόμαστε ασφάλεια, συναισθηματική και οικονομική. Η επίσκεψη στο γιατρό για κάτι που μας ανησυχεί, είναι ένα είδος ασφάλειας την οποία μπορούμε να ενισχύσουμε. Για παράδειγμα εγώ έχω ασφαλίσει το στεγαστικό δάνειο, το σπίτι μας και το αυτοκίνητο και έχω κάνει νοσοκομειακό συμβόλαιο. Χωρίς αυτές τις καλύψεις, το άγχος μου θα είχε χτυπήσει κόκκινο. Επίσης ασφάλεια, σημαίνει  αποταμίευση. Σημαίνει επιμόρφωση που μια μέρα θα μας επιτρέψει να αλλάξουμε επάγγελμα αν χρειαστεί.Φυσικά κανείς δεν ξέρει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Η πιθανότητα να πεθάνω από καρκίνο του μαστού, είναι μεγαλύτερη πλέον αλλά το ότι αυτή τη στιγμή ζω, με κάνει να αισθάνομαι τυχερή. Και οι μεγαλύτερες τραγωδίες, έχουν τα θετικά τους. Το θέμα είναι να τα δείς!

Περιμένουμε και τη δική σας εμπειρία με email, στο info@singleparent.gr
Σημ: Το Singleparent.gr εγγυάται για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων και σας διαβεβαιώνει ότι, η ταυτότητά σας θα παραμείνει μυστική.